Фізична активність = профілактика раку у жінок

Фізична активність знижує ризик розвитку раку молочної залози у жінок в період постменопаузи.

Результати нового широкомасштабного дослідження, проведеного дослідниками з Американського онкологічного товариства, підтвердили існуючі дані про те, що фізична активність знижує ризик розвитку раку молочної залози у жінок в період постменопаузи.

Альпа Патель (Alpa Patel) та її колеги проаналізували дані 73 615 жінок у період постменопаузи, що брали участь у дослідженні CPS-II Nutrition Cohort study. Згідно з результатами 9,2% жінок повідомили про те, що не займалися фізичною активністю в оздоровчих цілях на початку дослідження.

Серед тих, хто зазначили, що вони були фізично активні, ця активність відповідала 3,5 годинам на тиждень помірної ходьби. Серед усіх учасників 47% повідомили, що ходьба була єдиною оздоровчою фізичною діяльністю, яку вони практикували. Фізично активні жінки були більш стрункими, краще контролювали масу тіла у дорослому віці, не мали шкідливих звичок. Вони також були більш схильні до застосування гормональної терапії в період постменопаузи і регулярно проходили мамографічне обстеження.

Подальший аналіз показав, що серед тих учасниць дослідження, які повідомили про ходьбу як єдиний вид фізичного навантаження, ризик розвитку раку молочної залози тих, хто ходив протягом принаймні 7 годин на тиждень, був на 14% нижче порівняно з тими, хто ходив протягом 3 годин або менше на тиждень. Оскільки ризик розвитку раку молочної залози найбільш активних жінок був на 25% нижче, ніж у найменш активних.

Ризик не був пов’язаний з гормональними факторами, індексом маси тіла у період постменопаузи та часом, проведеним сидячи.

Отримані результати чітко підтверджують існування зв’язку між фізичною активністю та раком молочної залози в період постменопаузи, причому зі збільшенням фізичної активності ефект покращується, тобто ризик виникнення раку молочної залози зменшується, зазначила доктор Патель.

Hildebrand J.S., Gapstur S.M., Campbell P.T. et al. Recreational physical activity and leisure-time sitting in relation to postmenopausal breast cancer risk // Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. – 2013. – Vol. 22. – P. 1906–1912.

Також читайте “Як зробити тренування у спортзалі приємною звичкою?”

“Гімнастика для жінок “Сила Берегині”