Гормон, який виділяється після фізичних вправ, свідчить про біологічний вік

За рівнем гормону, який виділяється після фізичних навантажень, можна визначити біологічний вік людини.

Вчені виявили, що в учасників дослідження з вищим рівнем іризину в крові також були довшими і теломери. Зазначивши, що «відносну довжину теломер можна передбачити за віком та рівнем іризину в плазмі крові», автори дослідження дійшли висновку: «Рівень іризину може відігравати певну роль в модуляції як енергетичного балансу, так і процесу старіння».

Теломер – ділянка ДНК, що складається із великого числа повторів та розташована на кінці лінійної хромосоми. Основна роль теломер – захист ДНК. З віком довжина теломер зменшується.

Джеймс Браун (James Brown) та його колеги з Астонського університету (Великобританія) провели дослідження за участі 81 здорових чоловіків і жінок віком від 18 до 83 років із середнім показником індексу маси тіла (ІМТ) від 20 до 30 кг/м2 з метою виявити, чи існує зв’язок на молекулярному рівні між рівнем циркулюючого в крові гормону іризину (гормон, який виділяється після фізичного навантаження) і довжиною теломер (кінцевих ділянок хромосом, довжина яких вважається маркером старіння).

 

Rana K.S., Arif M., Hill E.J. et al. Plasma irisin levels predict telomere length in healthy adults // Age.

Як відомо, обмеження калорій сприяє збільшенню тривалості життя ссавців. Іризин − нещодавно виявлений гормон, який вивільняється із м’язів після фізичних вправ, – викликає подібний ефект за рахунок його впливу на метаболізм жирової тканини. Команда дослідників із Великобританії вважає, що рівень іризину корелює з довжиною теломер.

 

Також читайте “Спорт продовжує молодість”