Найпоширеніший та найуніверсальніший гормон людського організму – ДГЕА

Дегідроепіандростерон (ДГЕА) є одним з гормонів в людському організмі.

Він має відношення до виробництва:

  • тестостерону (основного чоловічого статевого гормона)
  • естрогену (основного жіночого статевого гормона)
  • прогестерону (статевого гормону, який переважно продукується яєчниками)
  • кортикостерону (статевого гормону, який переважно продукується наднирниками)

Багато клінічних досліджень свідчать, що ДГЕА зміцнює імунну відповідь організму на інфекції. Поки ДГЕА виробляється організмом у достатній кількості, людина у більшій мірі захищена від онкозахворювань, серцево-судинних захворювань і остеопорозу.

Крім того, ДГЕА допомагає організму підтримувати нормальну масу тіла. Також виявлено, що ДГЕА підсилює дію інсуліну, тому може бути профілактикою діабету.

Більш того, ДГЕА може стимулювати вироблення гормону росту людини. Вчені припускають, що збільшення рівня ДГЕА спонукає печінку виробляти більшу кількість інсуліноподібного чинника росту, що є маркером рівня гормону росту людини, або виробляти більше рецепторів гормону росту людини.

За деякими дослідженнями ДГЕА може розглядатися як профілактичний засіб в боротьбі з хворобою Альцгеймера, оскільки тканини мозку містять в 5–6 разів вищу концентрацію ДГЕА.

З віком відбувається зниження рівня ДГЕА в організмі людини – так само, як і у випадку з гормоном росту людини, тому у віці 65 років у нас залишається 10–20% від того рівня ДГЕА, який ми мали в 20-річному віці.

 

Також читайте

“Гормональне здоров’я чоловіків: тестостерон”

“Що потрібно знати про естрогени?”

“Як зайві кілограми впливають на наші гормони? Ефект бумеранга”