Хеловін 2017: випічка і барвники

Страшні кольорові костюми на Хеловін – не привід використовувати «страшне» кольорове печико. Які барвники варто обходити стороною, а які цілком безпечні для вашого здоров’я, читайте у цій статті.

Барвники у печиві: так чи ні

Харчові барвники бувають двох типів – натуральні та синтетичні.

Перші – дорогі й недовговічні, зате не заподіюють шкоди організму, а деякі навіть корисні. Ці барвники містять вітаміни й мінерали, адже їх готують з концентрованих овочів, фруктів і ягід.

Синтетичні ж не лякають гаманець, зате здатні нанести удар печінці та всьому організму. Звичайно, не всі барвники, які виготовляються в хімічних лабораторіях, однаково шкідливі, деякі з них організм утилізує без шкоди для себе. Їх безліч у магазинних солодощах, строкатість яких здатна затьмарити найяскравішу райдугу. Але є ряд хімічних барвників, що їм не місце у вашому хеловінському печиві.

Тільки не вони!

Якщо ви вирішили напередодні Хеловіна скористатися синтетичними барвниками, щоб створити ефектні тістечка, зверніть увагу на їх склад. Найнебезпечнішими харчовими добавками і барвниками, особливо для чутливого організму дітей, є такі:

Е110 – «жовтий захід сонця» – може викликати розлади шлунково-кишкового тракту, висипання на шкірі та пієлонефрит.
Е122 – азорубін, червоний різних відтінків – барвник, що загрожує алергією і може викликати напади астми.
Е102 – тартразин, золотисто-жовтий – найбільший алерген зі всіх  барвників, особливо чутливі до нього діти і люди з будь-якими хронічними захворюваннями, також призводить до підвищення гіперактивності й зниження концентрації уваги у дітей.
Е124 – понсо, яскраво-червоного кольору – у деяких країнах занесений до списку канцерогенів, також може викликати анафілактичний шок чи приступ ядухи в астматиків і людей з неприйняттям аспірину
Е104 – хіноліновий жовтий – сильний алерген, особливо небезпечний  астматикам, дітям і людям з хворобами дихальних шляхів.
Е129 – червоний чарівний –  його вважають найбільш безпечним із хімічних барвників, однак не для людей, чутливих до аспірину та гіперактивних дітей.

Безпечні барвники у печиві на Хеловін

Якщо ви все ж вирішили порадувати близьких кольоровими кулінарними шедеврами, сміливо обирайте один із цих барвників. Хоча, чому один?

Помаранчевий

Органічні помаранчеві барвники виготовляються на основі бета-каротину (каротиноїдів). Це може бути морква, шипшина або паприка. Каротиноїди насичують організм вітаміном А, що робить тістечка з натуральним помаранчевим барвником не лише яскравою, а й корисною. Також ви можете  пофарбувати тісто власноруч, додавши до нього звичайної куркуми.

Зелений

Хлорофіл (Е140) – це харчовий барвник яскравого зеленого кольору, що ідеально підійде для десертів на Хеловін. Він отримується з екстрактів рослин (морських водоростей, кропиви, броколі), а тому його застосування цілком безпечне. Крім того, хлорофіл виводить токсини і зміцнює імунітет.

Червоний

Для криваво-червоного десерту до Хеловіну можна використовувати натуральний барвник – антоціан, його «добувають» з ягід – вишні, бузини, смородини та ін. Менш яскравим, але не менш органічним буде звичайний буряковий сік, смак якого не відчутний, а червонуватий відтінок тіста гарантований.

Жовтий

Сонячно-жовтого кольору тістечкам нададуть пігмент каротин (Е160) і рибофлавін (Е101) – барвник на основі вітаміну В. Обидва барвники не повинні викликати сумнівів, хоча б тому, що не мають побічних ефектів, а рибофлавін навіть корисний для здоров’я.

Нехай ваш Хеловін 2017 буде яскравим і корисним!

Підготувала Ася Дан