Хімія і їжа: зв’язок нерозривний

Одна з головних причин сучасних фобій, пов’язаних зі страхом перед новими продуктами харчування, – те, що споживачі зовсім не розуміються на хімії.

В уявленні багатьох людей харчі та хімія є несумісними поняттями, але насправді більшість хімічних речовин, що додаються до харчових продуктів, є в тих чи інших натуральних продуктах. Для хімічно неосвічених людей зовсім незрозуміло, чим взагалі займаються інженери-хіміки харчових виробництв – адже вони переконані, що хімія не має нічого спільного з їжею.

У людини, що є невігласом у хімії, звичайний перелік інгредієнтів на упаковці продукту харчування спричинює тривогу. Адже в ньому є незрозумілі хімічні терміни, які лише розпалюють погані підозри тих, хто цих термінів не розуміє. Як наслідок – навіть найбільш безневинні хімікати стають жертвами хімічного невігластва та харчової неофобії.

Найчастіше людина, яка відмовляється від споживання того чи іншого продукту, розпочинає свою аргументацію так: «От я по телевізору бачив програму…». Реклама продуктів на телебаченні, безумовно, орієнтується на суспільні настрої. «Якщо інші виробники використовують шкідливу хімію, то ми виготовляємо наш продукт виключно з натуральних складників!», – запевняють нас дуже щирі голоси з райдужних рекламних роликів.

Без холестерину, без солі, без консервантів, без штучних барвників, без штучних ароматизаторів, без цукру, без цукрозамінників, без добавок, без нітратів, без жодних хімічних речовин… Вочевидь, на багатьох людей така реклама впливає, спонукаючи їх купувати саме цей «цілком натуральний» продукт.

І лише досвідчений і добре освічений споживач усвідомлює, що твердження про «стовідсоткову натуральність» не має ані найменшого відношення до правди, оскільки жодне сучасне масштабне харчове виробництво не може обійтися без хімічних компонентів.

Експерти стверджують, що хімічні компоненти у продуктах харчування у пропонованих спеціалістами харчової промисловості дозах є не лише абсолютно безпечними для здоров’я людей, але в багатьох випадках – захищають від таких цілком реальних загроз, як мікробне зараження.

Дуже часто джерелом неправдивої інформації стають телевізійні програми в жанрі «розслідування», присвячені якості і впливу на здоров’я тих чи інших продуктів. Намагаючись утримати телевізійну аудиторію, журналісти з усіх сил прагнуть приголомшити глядача, ошелешити його скандальними фактами, перевірити правдивість яких той не має змоги.

При цьому зерна правди змішуються з міфами, байками і вигаданими «страшилками», створюючи ефект максимальної правдоподібності. Таким чином, ЗМІ регулярно підживлюють у споживачів ірраціональний страх перед хімічними речовинами, вдягаючи його в яскраві обгортки байок і міфів. Чимало людей схильні сприймати таку інформацію за чисту монету, відмовляючись розуміти, що насправді ці програми належать до розважального жанру й націлені виключно на зростання рейтингу телевізійного каналу.

Читайте також: 

Боятися “хімії” – новітня фобія надмірно інформованого  суспільства

Харчові фобії або чому люди бояться їжі?

Як розуміти інформацію на етикетці