Як полегшити біль у суглобах

Наші рекомендації підкажуть найефективніші можливості профілактики та лікування хвороб суглобів.  Зміни у способі життя та певні процедури є ключовими для управління болем та збільшенням дієздатності.

Фізичні вправи.

Збільшують витривалість і зміцнюють м’язи навколо суглоба, підвищують діапазон рухів і зменшують біль. Корисно ходити, кататися на велосипеді або плавати. Якщо ви відчуваєте новий суглобовий біль, зупиніться.

Новий біль, який триває протягом декількох годин після вправ, ймовірно, означає, що ви перепрацювали, але це не означає, що ви нанесли шкоду і повинні припинити заняття. Просто через день чи два відновіть заняття з нижчого рівня інтенсивності.

Тайцзи і йога. Легкі повільні вправи і розтягнення в поєднанні з глибоким диханням зменшують біль при остеоартриті та покращити рухові можливості. Якщо їх проводить професійний тренер, ці методики лікування є безпечними.

Уникайте рухів, які викликають біль у суглобах.

Зменшення ваги

Ожиріння або надмірна вага збільшує навантаження на опорні суглоби, такі як колінні та стегнові. Навіть невелика втрата ваги допоможе зменшити тиск і полегшити біль. Більшість людей досягають зменшення ваги при поєднанні змін в харчуванні зі збільшенням фізичного навантаження.

Зменшення болю

  • Використовуйте тепло та холод, щоб впливати на біль. І тепло, і холод можуть полегшити біль у суглобі. Тепло також знімає скутість в суглобах, а холод може позбавити від спазмів у м’язах і болю.
  • Капсаїцин. Це активний компонент у гострому перці чилі – нанесений на шкіру ураженого суглобу може бути альтернативою для людей, які не можуть приймати НПЗЗ. Застосування капсаїцину буде корисним лише в тому випадку, якщо його застосовувати постійно 3-4 р. на день протягом декількох тижнів. Після застосування крему з капсаїцином обов’язково потрібно добре мити руки.

Використовуйте місцеві засоби для полегшення болю.

  • Креми, мазі та гелі, доступні в аптеках, можуть забезпечити тимчасове полегшення болю при остеоартриті. Деякі креми полегшують біль, створюючи відчуття тепла або охолодження. Інші мазі містять НПЗЗ, які всмоктуються через шкіру. Знеболюючі засоби найкраще працюють на суглобах, близьких до поверхні шкіри, таких як коліна і пальці.
  • Ортопедичні пристрої та устілки. Допомагають зменшити біль під час стояння або прогулянки. Ці пристрої можуть підтримувати суглоб, щоб допомогти зняти тиск з нього.
  • Кінезіо тейпи (спеціальна еластична стрічка на клейовій основі). спеціальної стрічки може допомогти полегшити біль при колінному остеоартриті.

Повсякденні поради

Лікар може допомогти вам розкрити способи виконувати повсякденні завдання або виконувати вашу роботу, не створюючи додаткового навантаження на ваш вже уражений суглоб. 

  • Тростина може зменшити навантаження на колінний або стегновий суглоб під час прогулянки. Носіть тростину в руці навпроти ноги, яка болить.
  • Інструменти для захоплення і затискання можуть полегшити роботу на кухні, по дому, якщо у вас остеоартрит суглобів пальців. Ваш лікар може надати уявлення про те, які види допоміжних пристроїв можуть бути корисними для вас. Місцями для пошуку ідей також можуть бути каталоги та магазини медичного обладнання.
  • Зубна щітка з великою ручкою може полегшити чищення зубів, якщо у вас пальцевий остеоартрит.
  • Лавка у вашій душовій кабіні може полегшити біль від перебування в стані стоячи, якщо у вас колінний остеоартрит.

Психологічна адаптація та підтримка.

Ще дуже важливим компонентом лікування хвороб суглобів є Ваш власний погляд на життя.

Ваша здатність адаптуватись, незважаючи на біль і обмеження, спричинені остеоартритом, часто визначає, на скільки остеоартрит впливає на ваше повсякденне життя. Поговоріть зі своїм лікарем, він може допомогти впоратися з цим.

 

РЕКЛАМА

ПРОТЕКТА: захист, підтримка, профілактика.

Комплексний засіб для зменшення всіх скарг, пов’язаних зі станом суглобів. Це розчинна таблетка, що містить всі компоненти, необхідні при захворюваннях суглобів та наслідків суглобових травм.

Захворювання суглобів, травми, які уражають суглоби та зв’язки, вікові зміни в організмі, що негативно впливають на суглобові хрящі – в усіх цих випадках потрібні різні медикаментозні засоби, зокрема, знеболюючі та протизапальні.

Кожен, кому доводиться боротися з болем у суглобах, мріє про засіб, який би допомагав вплинути на всі ланки недуги: запалення, біль, процес руйнування суглобів.

ПРОТЕКТА вплине на біль та запалення, а також допоможе зупинити руйнування суглобових хрящів та зміцнить кісткову тканину.

ПРОТЕКТА допоможе при:

  • остеоартрозі
  • артриті
  • травмах суглобів
  • остеопорозі (зменшенні щільності кісток з підвищеним ризиком переломів)
  • остеохондрозі хребта

 ПРОТЕКТА – це розчинна таблетка, що містить всі компоненти, необхідні при захворюваннях суглобів та наслідків суглобових травм:

  • глюкозаміну сульфат
  • натрію хондроітину сульфат
  • карбонат кальцію
  • метилсульфонілметан (джерело сірки)
  • магній
  • вітамін Д3 (у формі холекальциферолу)

Інформація надана на правах реклами. 

Дієтична добавка. 

Не є лікарським засобом.