Хвороби вен – діагностика та лікування

Захворювання вен не виникає в один момент і на порожньому місці. Ряд факторів та спосіб життя можуть погіршувати кровообіг і збільшувати ризик розвитку варикозного розширення вен. Як визначити, чи є у вас загроза захворіти?

Діагностика захворювань вен

Лікар проведе огляд ніг у положенні лежачи та стоячи. Також може знадобитися ультразвукове дослідження судин ніг, щоб перевірити стан та роботу венозних клапанів, наявність ознак тромбу.

Можливі варіанти лікування хвороби:

  • Компресійна терапія

Носіння компресійних панчіх цілий день. Вони забезпечують постійний градієнтний тиск на ноги, допомагаючи венам і м’язам ніг рухати кров більш ефективно. Використовують для зменшення симптомів ХВН, припинення її прогресування та зменшення ймовірності утворення згустків. Сила стиснення залежить від типу та бренда трикотажу.

Панчохи можуть бути використані в короткі терміни, щоб зменшити ймовірність утворення тромбу протягом тривалого періоду сидіння, наприклад, під час тривалої подорожі на літаку.

Також використовують еластичні бинти. Придбати компресійні панчохи можна у більшості аптек та магазинах медичного забезпечення.

  • Фармакотерапія

Це фармакологічні препарати – ВЕНОТОНІКИ, вони стабілізують структурні компоненти венозної стінки і підвищують її тонус.

До них відносяться засоби на основі рослинної сировини (екстракти цитрусових, біофлавоноїди, іглиця понтійська, виноград (листя, сік, насіння та

фрукти), кінський каштан, буркун лікарський).

Препарати потрібно використовувати регулярно під наглядом лікаря.

  • Хірургічне лікування

Склеротерапія – для лікування розширених поверхневих вен. Лікар вводить у варикозне розширення вени розчин, так званий склерозуючий агент, який сприяє звуженню просвіту вени. Не потребує анестезії та може бути зроблена в амбулаторних умовах.

Пінна склеротерапія великих вен. Нова методика. Ін’єкція у велику вену піноподібного розчину також є можливим лікуванням для закриття

вени.

Лазерні операції. Нова технологія. Використовують для невеликих варикозних розширень вен. Жодних розрізів або голок не застосовують.

Амбулаторне видалення вен (флебектомія). Для випадків, що єзанадто великими для ефективного лікування склеротерапією. Лікар вилучає варикозно розширену вену через серію крихітних проколів шкіри. Ця процедура триває від однієї до двох годин і виконується під місцевою анестезією. Рубці, як правило, мінімальні.

Ендоскопічна операція на венах. Для складних випадків. Хірург використовує тонкий зонд з відеокамерою, щоб візуалізувати та закрити варикозні вени зсередини, а потім видалити вени за допомогою невеликих розрізів на шкірі. Виконується в амбулаторних умовах.

Метод хірургічного лікування вибирається індивідуально після огляду лікарем та проведення ультразвукового дослідження вен.

Читайте також:

Чому виникають проблеми з венами? 

Хвороби вен – кому загрожує? 

10 способів полегшити симптоми хронічної венозної недостатності

Фото: Photo by Zun Zun from Pexels

РЕКЛАМА