«Йога вчить бути щасливим і спокійним…»

Чому йога така популярна? Чи всі, хто займається йогою, вегетаріанці? Що таке флай-йога (антигравітаційна йога) і як займатися йогою правильно – про різні аспекти захоплення йогою говорили з інструктором йога-центру «RamYoga» Вікторією ЛІСНЕВИЧ.


– Вікторіє, як давно у вашому житті йога?

– Я познайомилася з йогою у 17 років, коли поступила до Київського педагогічного університету ім. Грінченка. Був вибір: фізкультура чи йога, я обрала йогу, хоч і не знала, що воно таке. Після навчання продовжила займатися у йога-центрі, де згодом потрібен був інструктор дитячої групи. Я займалася давно, відвідувала різні курси, у мене була педагогічна освіта, тому мені запропонували спробувати себе. Потім я заміняла інструктора з дорослої йоги, після чого почала проводити свої заняття.

– Буває, що приходиш на заняття, а інструктор більше сам займається, ніж присвячує час групі. Так і має бути?

– Звичайно, інструктор має більше уваги приділяти групі. Наприклад, я на своїх заняттях уважно спостерігаю за групою, допомагаю по можливості, слідкую, щоб все правильно робили і нічого собі не травмували.

– З чого починається заняття для того, хто ніколи не займався йогою? Про що ви запитуєте новачків?

– Чи займалася ця людина чимось раніше, чому вона прийшла на йогу, обов’язково пояснюю правила травмобезпеки. Я завжди прошу прислуховуватись до свого тіла і даю рекомендації, як зробити легше, правильніше, коли можна відпочити – щоб все вийшло з першого разу.

– Що ж веде людей займатися йогою?

– Хтось хоче схуднути, хтось м’язи підкачати, хтось заспокоїтись…

– Невже йога може допомогти схуднути і накачати м’язи?

– Так, але тільки за умови регулярних занять. До того ж важливо, як людина харчується.

– Ви вегетаріанка?

– Так.

– Чомусь всі, хто регулярно займаються йогою, поступово відмовляються від м’яса. Чому так відбувається?

– Розкажу про свій досвід. Я почала читати книги, присвячені духовним аспектам йоги, і з часом зрозуміла, що раніше змушувала себе їсти м’ясо і рибу. В мені прокинулась неймовірна любов до тварин – не має значення, це корова чи кішка. І я вирішила спробувати – без особливих ідей та знань, які отримала згодом. Я помітила, що стала спокійнішою, гнучкішою, зникли проблеми з тиском, і поступово я повністю відмовилася від м’яса. Це відбулося само собою, у мене не було такої мети. Я ніколи не говорю про це у групі, кому цікаво – самі мене про це запитують.

– Тобто з часом учні починають цікавитися вегетаріанством?

– Так, але я прошу їх не робити це тільки тому, що вони так вирішили. Якщо є відчуття дискомфорту, не потрібно змушувати себе тому, що ви займаєтеся йогою чи прочитали якусь книжку – жодного насильства над собою. Це має відбуватися природно.

– Що ще йога змінила у вашому житті?

– Я стала впевненішою, спокійнішою, познайомилась з великою кількістю чудових людей. У моєму житті – більше радості, гумору. Взагалі, якщо займатися йогою правильно, розкривається індивідуальність, людина стає такою, якою їй хочеться бути.

– Що значить «правильно займатися»?

– Іноді до йоги ставляться як до фітнесу – приходять за результатом, через боротьбу, через напругу. Я вчу людей насолоджуватись процесом. Важливо правильно дихати і вміти розслаблятися. Жодних крайнощів, головне – внутрішня гармонія. Слід займатися так, щоб вона примножувалась, а не витрачалась.

– Як йога впливає на фігуру?

– Тіло людини стає таким, яким йому властиво бути: якщо людина схильна до повноти, то кардинально нічого не зміниться, просто зникне все зайве, і людина гарно почуватиметься у комфортній для себе вазі.

– Чи бували ви в Індії?

– Так, двічі.

– Чи відрізняється йога в Індії від йоги в Європі?
– Один західний автор помітив, що в Індії йога – це свято, наповнене сміхом, радістю, позитивом, а у нас підхід серйозніший. Хоча у цьому і суть: йога вчить людину бути щасливим та спокійним.

– Від інструктора багато що залежить, особливо на перших заняттях, чи не так?

– У йозі, як правило, ідуть не за вправами, а за інструктором. Буває, інструктор дає легкі вправи, а ти втомлюєшся, а буває, вправи складні, а ти ніби літаєш після заняття. Я особисто роблю все, щоб залишатися у гармонії з собою, адже мій стан передається і групі.

– Буває, що ви одразу розумієте – людина не буде більше займатися?

– Так, з часом просто бачиш людей, яким ти підходиш, адже у мене свій ритм, свій підхід. Але я намагаюся бути відкритою, і якщо бачу, що люди стомлені – дам більше сидячих поз чи закінчу трохи раніше, а якщо сил багато – зробимо більше вправ на баланс. Справжній майстер – це той, хто не лише технічно оволодів своєю справою, а й підключає інтуїцію.

– Скільки людей займається у групі?

– Залежить від зали. Наприклад тут, у приміщенні «RamYoga», де ми займаємося флай-йогою, через обмежену кількість гамаків більше 12 людей займатися не може.

– Давайте поговоримо про флай-йогу: що воно таке?

– Це йога у спеціальному гамаку, який допомагає людині виконувати важкі вправи. Дійсно, пози, які довго опановуються у хатха-йозі, тут робити легше.

– Чи можна починати заняття з флай-йоги чи спочатку потрібно спробувати традиційну йогу?

– Флай-йога фізично легше. Дехто навіть вважає, що це не справжня йога. Але все залежить від інструктора: я бачила, як із хатха-йоги робили фітнес, і як із флай-йоги робили справжню йогу. Також все залежить від темпераменту: якщо людина активна, рухлива – їй підійде флай-йога. Спокійнішим, флегматичнішим людям сподобається хатха-йога.

– Чому флай-йога така популярна?

– Це весело! Така собі йога плюс гойдалка – наче повертаєшся у дитинство. Відчуття невагомості, адреналін – це допомагає забути про проблеми та справді розслабитися.

– Розкажіть про основні йога-ефекти.
– Із власного досвіду: я стала краще спати, зникли проблеми зі спиною та інші хронічні хвороби, покращилось травлення – я просто забула, що таке погано себе почувати. Мені часто говорять, що я дуже молодо виглядаю. Стала простіше ставитися до життєвих негараздів. Також йога допомагає розкрити творчий потенціал. Я, наприклад, пишу вірші, есе, малюю.

– Скільки часу проходить заняття?

– 1.15-1.30 максимум.

– Йога це не іноземна мова: можна приєднатися до будь-якого рівня групи?

– Звичайно! Для йоги характерний індивідуальний підхід. Я зазвичай показую декілька варіантів складності тієї чи іншої вправи. Новачок виконує початковий рівень, а більш досвідчені учні переходять до ускладненого варіанту.

– Чи можна займатися йогою без інструктора: за книжками, відео-уроками?

– В принципі можна, але дуже обережно. До того ж інструктор завжди підкаже, виправить. Також, знаю по собі, багато хто ходить на заняття не лише за вправами, а і за цим унікальним станом внутрішнього спокою та гармонії і для спілкування із самим інструктором.

– Як відчути, що тобі підходить інструктор?

– Важливу роль відіграє людський фактор. У кожного інструктора свій ритм, свій підхід… Я рекомендую спробувати різні види йоги, походити до різних інструкторів і залишитися там, де найкомфортніше вашому тілу, де вам радісно, спокійно і морально легко займатися.

Бесіду вела Юлія КОГУТ

Матеріал підготувала Галина ТЕЛИЧУК

Також читайте “Дихальні вправи пранаями”

“Дога йога: собака “в позі лотоса””

“Гімнастика для жінок “Сила Берегині””