5 важливих фактів про ніс

Носова порожнина початковий відділ дихальної системи, з якого починається шлях кисню в наш організм. І від того, наскільки добре працюють ці «ворота» залежить набагато більше, ніж може здатися на перший погляд. Навіть невеликі відхилення, такі як закладеність або непрохідність носа, можуть значно впливати на весь організм, особливо у маленьких дітей.

Ніс у людини пристосований для дихання, так само як рот – для їжі. У медицині є вираз «дихати ротом, це те ж саме, що їсти носом». Повітря в легені повинно потрапляти саме через ніс.

5 важливих фактів про ніс

1. Носова порожнина і навколоносові пазухи мають складну будову, що створює умови для тісного контакту повітря, що вдихається, зі слизовою оболонкою порожнини носа, площа якої приблизно дорівнює площі тенісного корту! Саме завдяки цьому тісному контакту повітря зігрівається, зволожується, очищається від пилу, алергенів, бактерій і вірусів, здатних завдати шкоди організму. При вдиху через рот повітря відразу потрапляє в нижні дихальні шляхи, сухе і холодне, насичене пилом, алергенами і мікроорганізмами. Саме тому порушення носового дихання гарантовано призводить до розвитку захворювань горла, мигдаликів, бронхів і легенів.

2. Через вузькі вхідні отвори – ніздрі – повітряний потік, згідно з законами фізики, набуває великої швидкості, ніж при диханні через рот. Через істотну різницю діаметра отворів на вході і виході з порожнини носа створюється опір потоку повітря, що формує значні перепади тиску в грудній клітці на вдиху і видиху – це наймудріший природний механізм, що забезпечує нам процеси дихання і кровообігу, саме завдяки цьому спадается і розширюється грудна клітка, і кров від органів «присмоктується» до серця.

3. При порушенні носового дихання організм недоотримує 30% кисню і знаходиться у стані хронічної гіпоксії (кисневого голодування). Це сильно позначається на роботі мозку, що має значення для дітей і дорослих, зайнятих інтелектуальною працею. У відсутності носового дихання серцю доводиться своїми зусиллями «підтягувати» кров від органів, що веде до збільшення розмірів правої половини серця і порушення його роботи.

4. Повноцінне носове дихання спричиняє ритмічні коливання черепно-мозкового тиску, що є головною рушійною силою переміщення спинномозкової рідини. При порушеннях дихання носом відбувається розширення судин мозку, застій в судинах очного яблука, порушення роботи мозку. Також носове дихання необхідне для нормального функціонування печінки і шлунково-кишкового тракту, а також системи кровотворення.

5. Саме ніс забезпечує нам найдавніше з усіх чуттів – нюх! Хоч і вважається, що для людини нюх менш важливий, ніж для тварин, проте, насправді цей тонкий орган чуття ще не вивчений. Цікавим є той факт, що нюх у жінок змінюється залежно від фази менструального циклу, досягаючи свого піку перед овуляцією, саме з цим пов’язана теорія, що закохуються люди «за запахом».

Тому порушення носового дихання критично знижує якість життя людини, призводить до розвитку багатьох захворювань, обтяжує перебіг всіх хронічних захворювань і призводить до їх загострень, значно знижує працездатність, а особливо пам’ять і розумову діяльність.

Унікальний механізм

Практично всі функції носа реалізуються слизовою оболонкою порожнини носа і пазух завдяки складному механізму мукоциліарного кліренсу. Він полягає в ритмічному коливанні специфічних клітинних відростків – війок, завдяки чому слиз з осілим на ній пилом, алергенами, мікроорганізмами пересувається в бік глотки і проковтується нами, не завдаючи шкоди дихальній системі.

Слизова оболонка досить стійка до впливу бактерій, але вона сильно залежить від якості навколишнього нас середовища. Іншими словами, в умовах гірського альпійського села 100 років тому вона була практично невразливою. Але проживання в умовах сучасного міста вносить корективи у функціонування людського організму.

Слизова оболонка піддається агресивному впливу сильно забрудненого повітря, великій кількості хімічних синтетичних речовин, побутової хімії, безконтрольного використання лікарських препаратів, що в комплексі з неповноцінним харчуванням і нездоровим способом життя швидко призводить до частих гострих захворювань носа і пазух (риносинуситів), а в результаті – і до хронічного запалення і практично постійного утруднення носового дихання. Іноді хронічний процес розвивається без попередніх гострих захворювань.

Попереджений – значить озброєний! Як захистити слизову носа?

1. Вплинути на якість повітря, яке ми вдихаємо! У приміщенні повітря необхідно очищати і зволожувати за допомогою сучасних кліматичних систем або простих зволожувачів і частого вологого прибирання.

2. Регулярні прогулянки на свіжому повітрі! 30 хвилин щоденної прогулянки в міському парку краще, ніж поїздка в ліс раз на місяць.

3. Скоротити до мінімуму кількість побутової хімії! За можливості замінити їх на екологічні аналоги.

4. No smoking! Вдихання тютюнового диму, навіть при пасивному курінні, призводить до зупинки мукоциліарної транспортної системи і порушення роботи слизової оболонки.

5. Припинення безконтрольного застосування синтетичних медичних препаратів, особливо місцевих препаратів для порожнини носа. Наприклад, судинозвужувальні краплі для носа спричиняють порушення роботи слизової оболонки і при більш ніж 5-денному застосуванні призводять до розвитку медикаментозного риніту.

6. Профілактика гострих вірусних інфекцій: застосування природних методів зміцнення імунітету, підготовка дітей до відвідування дошкільних та шкільних дитячих установ, повноцінне вітамінізоване харчування.

7. Лікування гострих респіраторних інфекцій (у тому числі і риносинуситів) з використанням сучасних комбінованих фітопрепаратів, як найбезпечніших для організму засобів з доведеною ефективністю. Їх застосування з перших днів хвороби дозволяє уникнути розвитку ускладнень, а комплексна дія дозволяє обійтися без призначення великої кількості синтетичних препаратів, що мають побічні ефекти. Особливо актуальним є цей момент у лікуванні дітей, так як вони хворіють на гострі вірусні захворювання набагато частіше за дорослих, тому лікування для них має бути максимально природним і безпечним, що дозволяє застосовувати фітопрепарати часто і тривало.

8. За наявності хронічних захворювань носа і пазух обов’язковою є профілактика та своєчасне лікування загострень, також з використанням найбезпечніших лікарських засобів. Обов’язкова консультація ЛОР-лікаря для вирішення питання операційного лікування – усунення порушень анатомії порожнини носа (викривлення носової перегородки, гіпертрофії носових раковин, видалення поліпів тощо) З обов’язковим післяопераційним лікуванням, із застосуванням фітотерапії як найбезпечнішого засобу відновлення функції слизової оболонки.

Іванна КОШЕЛЬ

асистент кафедри оториноларингології Івано-Франківського національного медичного університету, кандидат медичних наук
 

Також читайте “Досліджуємо свій організм: імунна система”