Кардіограма під деревом

В Україні поширюється нова і дуже цікава тенденція – на хвилі цікавості суспільства до нових технологій в індустрії здоров’я, самі лікарі, фармацевти, медичні клініки та пропагандисти йдуть на вулицю до потенційних пацієнтів. Один з найбільш яскравих прикладів такого руху – фестиваль здоров’я “Живи активно!”, що відбувся 23 вересня у столичному парку “Перемога”.

Неабияка цікавість публіки до заходу була зумовлена не тільки тим, що про здоров’я тут розповідали дотепно і зрозуміло, можна було взяти участь у майстер-класах, сімейних конкурсах та змаганнях, а для дітей пропонували безліч корисних та повчальних розваг. Наприклад, де ще ви пройдете з малюками цікавим науковим маршрутом по моделі кишківника!

Існувала і більш прозаїчна причина – на фестивалі “Живи активно!” можна було абсолютно безкоштовно пройти обстеження на сучасному обладнанні та отримати консультації провідних спеціалістів. Тобто зробити те, що у стандартній поліклініці часом проходити незручно, некомфортно, дорого.

 

Наприклад, тут проводилися екзотичні для багатьох вимірювання щільності кісток за допомогою ультразвукового апарату, що дозволяє визначити ризик виникнення переломів. Це досить складна проблема, і про неї часом не здогадуються ті, хто несе на собі великі ризики: жінки у віці, поціновувачі кави тощо. Зазвичай тільки травма стає приводом для того, щоб пройти додаткове обстеження. А фестиваль “Живи активно!” давав змогу отримати результати і одночасно поради експертів просто у парку!

Аналіз крові на цукор також можна було зробити менше, ніж за хвилину. В Україні пацієнтів направляють на цю процедуру тільки після тривожних симптомів – у той час як перевірятися рекомендується всім здоровим один раз на рік. Адже діабет зараз дуже поширюється і молодіє, ризики зростають, і саме регулярні обстеження разом з корекцією поведінки в бік здорового образу життя допомагають уникнути смертельної небезпеки.

.На фестивалі “Живи активно!” можна було зробити навіть електрокардіограму, і отримати консультації кардіолога. Партнер фестивалю – фармацевтична компанія «Ріхтер Гедеон Нрт.». Навіщо це фармацевтам, пояснювала Наталя Конторщикова, медичний представник цієї компанії: «Буває так, що людина не знає про наявність у неї проблем, особливо на перших етапах захворювання. На обстеження в лікарні деякі пацієнти часом йдуть неохоче. А тут це просто в парку, швидко і безкоштовно. Зацікавлення з боку публіки дуже велике!

Займатися профілактикою – це, звісно, ж соціальна задача. Але також ми бажаємо познайомити людей з препаратами, які вже понад 50 років на ринку, і які перевірені часом для профілактики серцево-судинних захворювань».

 

На фестивалі “Живи активно!” можна було навчитися у парамедиків, як діяти, коли поруч комусь стало зле. Навіщо ГО «Український легіон» вирішив давати такі знання перехожим? Павло Свинцицький, демонструючи на сучасному медичному манекені навички серцево-легеневої реанімації, ділиться: «Навіть не всі медики вміють робити цю процедуру згідно з сучасними протоколами! А знання ці можуть спасти життя, поки чекаєте на карету «Швидкої». Тому чим більше людей поряд з нами буде знати, що таке домедична допомога, і вміти правильно діяти – тим більше захищені будемо всі ми».

Дарина Ковальчук, директор з розвитку Клінічної академії лазерної медицини «Calm» впевнена, що про рак шкіри треба розказувати скрізь – само тому цей заклад вже не перший раз бере участь в фестивалі “Живи активно!”.

 «Наша основна спеціалізація – дерматоонкологія, а у людей існує досить багато стереотипів щодо цієї сфери», — запевняє Дарина – «Є багато міфів з приводу видалення родимок, їх наявності. З цим потрібно боротися! Не всі знають, що родимки потрібно обстежувати хоча б раз на рік. Особливо це актуально після літа, коли люди активно загоряли. І тому ми безкоштовно проводимо таке обстеження прямо на фестивалі, видаємо «паспорт шкіри», та консультуємо з приводу дерматологічних проблем».

Біля стенда дитячої стоматології – веселий галас, туди не пробитися через натовп закоханих у лікаря малюків. Олег Ковницький, представник «Клініки Дубнової СТОМАТОЛОГіЯ», здається, здатен умовити дітей на будь-яку процедуру – в нього талант розмовляти з малечею. Але він хоче умовляти їх тільки правильно чистити зуби.  «Я дитячий стоматолог, і в мене є мрія – не лікувати зуби, а писати книжки про те, якою була стоматологія в часи, коли зуби не у всіх дітей були абсолютно здорові», — каже Олег – «Насправді ми хочемо, щоб всі стоматологічні процедури, особливо в дитячій стоматології, були тільки профілактичні. Домашня гігієна – це 70% успіху.

Мені значно простіше домовитися з дитинкою, що я візьму щіточку і пасту з незвичним смаком – сонечка, хмаринки, гвинтокрила, — і ми проведемо профілактичну процедуру. Ніж запропонувати малечі складне і тривале лікування. Перший варіант – значно приємніше і простіше для всіх учасників процесу – дитини, лікаря, батьків.

На жаль, в нашому менталітеті все ще існує підхід «поки немає проблем – немає потреби в профілактиці». Щоб подолати його, ми й виходимо до людей. Поки що в нашій практиці відсоток дітей, які приходять зі здоровими зубами на профілактику – не більше 2-3%.

А я хочу пропагувати, продавати профілактику. Найкраща моя пломба, яку я поставлю – це все ж таки мікропротез. А я не хочу продавати мікропротези, я хочу продавати здоров’я. І я бажаю, щоб до мене зверталися не за тим, щоб виправити пошкоджене, а за тим, щоб нічого не ламалося.

Я переконаний, що це не може коштувати дешево. Але лікування завжди набагато дорожче.

І, звичайно, люди, з якими ми працюємо на вулиці безкоштовно, нерідко стають клієнтами нашої клініки».

Але чому медики йдуть до пацієнтів на вулицю? Розповідає Вікторія Ботякова, сімейний лікар, яка на фестивалі “Живи активно!” проводила дослідження рівня професійного вигорання: «Чи знаєте ви, що, наприклад, у Сполучених Штатах щороку готується національна доповідь по профвигоранню лікарів, юристів, педагогів тощо? Адже це досить серйозна проблема, якій у всьому світі приділяють багато уваги. Стрес на роботі призводить до зниження продуктивності праці, викликає величезні економічні втрати в національному масштабі. А для конкретної людини – це потенційні хронічні проблеми зі здоров’ям. Стреси переходять у соматичні захворювання!» – пояснює експерт.

Вікторія проводить наукові дослідження в Україні, опитує людей. І одночасно надає їм допомогу.

«По кількох показникам визначаємо, що конкретно слугує причиною дискомфорту. Надаємо консультації. Часом люди думають, що просто стомилися, чомусь стали більш роздратовані. Але насправді проблема в іншому.

До професійного вигорання потрібно ставитися дуже серйозно! Ми неодноразово стикалися з цим у своїй практиці – після виявлення проблеми навіть проста рекомендація поміняти роботу може значно покращити самопочуття. І врятувати здоров’я» — говорить лікар.

Так що формат фестивалів здоров’я “Живи активно!” – це приклад взаємовигідних суспільних контактів. Професіонали змінюють середовище, підвищують рівень обізнаності, знаходять нових споживачів та стають ще більш відомими. А відвідувачі знайомляться з корисною та інколи критично важливою інформацією, отримують професійні послуги цілком безкоштовно, чудово проводять час. І це стимулює їх і надалі жити активно – і берегти здоров’я!