Переваги кетонової дієти

Кето-дієта. У чому суть? Багато хто з нас помічав, що відмова від солодощів протягом деякого часу дозволяє нам втратити декілька кілограмів. В принципі, це і є полегшений варіант кето-дієти. 

Про неї так багато говорять, адже вона реально працює.

Весь секрет в утворені так званих «кетонових тіл» у печінці, коли ви обмежуєте надходження до вашого організму вуглеводів із їжею. Працює це дуже просто:  за звичайних умов вуглеводи розщеплюються до глюкози, яка є основним джерелом енергії в організмі. А при нестачі глюкози тіло починає утворювати кетонові тіла з жирних кислот і використовувати їх як джерело енергії.

Таким чином за допомогою зміни співвідношення білків, жирів і вуглеводів у вашому раціоні, ви стимулюєте спалювання жиру, але при цьому зберігаєте досить непогану калорійність харчування, не даючи «підтанути» м’язовій масі і зберігаючи відмінний рівень метаболізму.

Переваги кето-дієти

Основний плюс кето-дієти – це швидка втрата жирової підшкірної тканини. Тобто вона ідеальна для «сушіння» тіла.

Особливо це важливо для спортсменів, адже при багатьох інших дієтах разом із жиром зникає м’язова маса, в результаті чого в організмі сповільнюється обмін речовин.

Також кето-дієта є достатньо поживною і не змусить вас голодувати. В принципі, зменшення кількості вуглеводів ми компенсуємо за рахунок білків і жирів.

Ще один плюс кето-дієти – це контроль апетиту. Не бійтеся, після тижня дієти ви не зірветесь і не спустошите весь холодильник! Адже у стані кетозу (який настане через 3-5 днів дієти), рівень інсуліну в крові є низьким, а саме інсулін відповідає за появу відчуття голоду. Жирна і білкова їжа, якою насичена кето-дієта, дозволяють не бути постійно голодним  і, однак, худнути.

Що входить в кето-меню?

За продуктами, які можна вживати, кето-дієта схожа на дієту Аткінса, однак важливу роль тут відіграє їхня кількість. Виключати вуглеводи з раціону не варто, а от звести до мінімуму – так. Бажано вживати не більше 100 г вуглеводів на добу. Цього вистачить для нормальної роботи м’язів та мозку.

Ви можете спокійно включити у своє меню

  • м’ясо
  • рибу (в тому числі, жирну)
  • сир
  • яйця
  • горіхи
  • овочі
  • молоко.

А от від наступних продуктів варто відмовитися:

  • Крупи
  • виноград (крім кислого)
  • банани
  • макарони
  • борошняні вироби
  • цукор,
  • буряк, морква, картопля – овочі, що містять велику кількість вуглеводів.

Мінуси та протипокази кето-дієти

При кето-дієті можливі порушення травлення: важкість в шлунку, здуття, запори. Це відбувається тому, що в раціоні практично немає клітковини, яка міститься в хлібі, картоплі, фруктах і овочах.

Ще один мінус кето-дієти – непередбачуваність дефіциту глюкози. Невідомо, як поведе себе ваш організм, якщо ви позбавите його «швидкої енергії». З цієї причини кето-дієта протипоказана діабетикам. Крім того, не слід долучатись до кето-дієти людям із захворюваннями нирок, травної системи, кишківника.

Також зауважте, що дефіцит глюкози відбивається на мозковій активності, тому тим, хто працює інтелектуально, захоплюватись кето-дієтою небажано. Ну і майте на увазі, що при такому харчуванні досить складно займатися силовими видами спорту й інтенсивними тренуваннями.

Як і в будь-якій дієті, тут є свої плюси та мінуси, переваги та серйозні протипокази.  Варто пам’ятати, що у кожного різні особливості організму, тому орієнтуватись на досвід кето-блогерів, яких стає все більше, не варто. Краще порадитись із дієтологом, який зможе адаптувати основи дієти під стан вашого здоров’я.

Радить спеціаліст дієтолог-ендокринолог  Наталія РЕНЧКОВСЬКА:

Кето-дієта – це експрес дієта для швидкого початкового схуднення.

Дійсно, ви не вживатимете продуктів із високим глікемічним рівнем-  тих, що вимагають викиду інсуліну. Якщо немає інсуліну, то немає      зниження цукру, а отже немає збудження центрів голоду. При    такому  харчуванні організм швидко втрачає вагу, підшкірний жир.  Але  потрібно розуміти, що так само швидко і втрачаються запаси  енергії  в тканинах – глікоген. Тому вкрай  важливо в подальшому  дотримуватися збалансованого харчування, щоб не було  рикошетного синдрому набирання жиру. Для цього рекомендую  порадитися з лікарем дієтологом, ендокринологом. Кожна людина  індивідуальна, зі своїми проблемами зі здоров’ям, які також  потрібно  враховувати. Не експериментуйте на собі просто так,тому  що комусь  це допомогло.