Ікігаї: японський рецепт, як жити довго і щасливо

Японське слово ікігаї складно перевести на будь-яку мову світу зі 100% точністю, але розшифрувати його можна як «те, що надає життю сенс», а також «те, що дає силу і радість щоранку».

Жителі Окінави – острова, де середня тривалість життя визнана найдовшою в світі (78 років у чоловіків і 86 – у жінок), живуть згідно з цією філософією. ікігаї.    ікігаї, але чудово проілюстрував цю філософію:

«Ти повинен знайти те, що любиш. І знайти свою улюблену роботу так само необхідно, як і свою кохану людину. Робота буде займати дуже велику частину твого життя, і єдиний спосіб отримувати справжнє задоволення від роботи – це робити її добре і знати про це. А єдиний спосіб робити свою роботу добре – це любити її. Якщо ти ще не знайшов свою улюблену справу, продовжуй шукати. Не припиняй пошуки, поки не знайдеш».

Що про ікігаї пишуть науковці?

Західна наука не рясніє дослідженнями про щастя і сенс життя, адже незрозуміло, як взагалі визначити предмет дослідження. Але доктор Крістофер Пітерсон, дослідивши більше 40 тисяч японців, визначив, що ті з них, хто вірить в сенс бут, живуть довше.

Ще одне дослідження – порівняння двох груп людей старших за 65 років, які живуть в сільській місцевості Ніігати і передмісті Сайтама – показало, що відсоток тих, хто знайшов ікігаї приблизно однаковий серед селян і містян, тобто ікігаї не залежить безпосередньо від місця проживання.

Інше японське дослідження підтвердило існування гендерних відмінностей в ікігаї: у жінок значущими факторами виявилися шлюб і задоволеність історією свого життя, а у чоловіків – здоров’я, розмір доходів і житла. Особи обох статей статистично частіше мали ікігаї, якщо робота дозволяла їм змінювати своє життя на краще.

Японський вчений Річіро Ішида також опублікував дослідження про ймовірний вплив ікігаї на функціонування префронтальної кори головного мозку. Його наявність прямо корелює з нижчим рівнем стресу, а також з відчуттям власного доброго здоров’я. Існуюче ікігаї веде до частішого виділення дофаміну, норадреналіну, серотоніну і β-ендорфіну.

Кількома іншими дослідженнями було з’ясовано, що серед тих, у кого немає ікігаї, частіше трапляються серцево-судинні захворювання, однак кореляції з появою злоякісних пухлин виявлено не було.

Як знайти свій ікігаї?

І знову тут доречні слова Стіва Джобса:

«Робіть тільки те, що ви любите найбільше. Це обов’язково приведе вас до успіху! Щоранку я дивився на себе в дзеркало і запитував: «Якби сьогодні був останній день мого життя, хотів би я займатися тим, чим я займаюся сьогодні?» І якщо відповідь протягом багатьох днів поспіль була «ні», то мені потрібно було щось міняти ».

Подивіться ще раз уважно на малюнок-схему під заголовком цієї статті і вирішіть для себе, де і як для вас збігаються 4 фактори разом. Якщо потрібно, прийміть важливі рішення. І будьте щасливі, будь ласка.