Коли організму не вистачає вітаміну В12

Симптоми дефіциту вітаміну В12 можуть бути непомітними, але поступово спричинити ряд серйозних проблем зі здоров’ям.

На думку більшості фахівців у галузі охорони здоров’я, щоб задовольнити всі потреби у вітамінах та мікроелементах, необхідна збалансована дієта.

Раніше це було слушною порадою. Але чимало продуктів харчування, що продаються у супермаркетах, втрачають свою корисність внаслідок обробки або вирощені за неправильних умов. Напрошується висновок, що поживні речовини, найбільш важливі для нормального функціонування організму, краще вживати додатково, через вітамінні добавки. Так, люди з дефіцитом вітаміну В12 можуть мати серйозні проблеми зі здоров’ям, про які вони навіть не знають.

Харчові джерела вітаміну В12

Продукти тваринного походження – основне джерело В12. Саме тому вегетаріанці або вегани, швидше за все, потребуватимуть додаткового надходження вітаміну до організму. Також це знадобиться, якщо ви на дієті з обмеженим споживанням м’яса, молочних продуктів або яєць у зв’язку з високим вмістом холестерину та жирів.

Проблеми зі здоров’ям через дефіцит вітаміну В12

Деякі з симптомів дефіциту В12 нерідко сприймаються як ознаки інших захворювань, приміром цукрового діабету. Інші ж можна сплутати з проблемами зі здоров’ям, що супроводжують процес старіння.

Основні ознаки дефіциту вітаміну В12:

  • слабкість
  • втома
  • поколювання та/або оніміння у кінцівках
  • погіршення пам’яті та когнітивних функцій
  • труднощі при ходьбі: запаморочення, втрата рівноваги

Проте лікарі часто не у змозі зв’язати ці симптоми з нестачею В12, тому для встановлення правильного діагнозу може знадобитися аналіз крові.

Крім того, є ще низка менш поширених ознак, що вказують на дефіцит вітаміну:

  • параноя, галюцинації
  • анемія
  • жовтуватий колір шкіри
  • запалений і набряклий язик

Багато хто не усвідомлює важливість правильного харчування та наслідки, якщо його не дотримуватися. Чимало людей мають дуже насичене, сповнене стресу життя і прагнуть усе й завжди встигати. А втому та слабкість, що супроводжують цей шалений ритм, вважають наслідком недостатнього відпочинку. Проте насправді такі симптоми можуть бути пов’язані з дефіцитом вітаміну В12.

Люди похилого віку отримують найменше корисних речовин з їжею через перебування на дієтах, поганий апетит та прийом медикаментів.

Деякі молоді жінки ж страждають на анемію через щомісячні менструації. Часто люди дивуються тому, наскільки краще почуваються, коли починають регулярно приймати В12. Та важливо зазначити, що не усі вітамінні добавки однаково ефективні. Тому перш ніж включати В12 до раціону, доцільно вивчити повний перелік доступних варіантів.

Оскільки найкраще джерело В12 – це все ж таки продукти харчування, правильним вибором є споживання м’яса, яєць, молочних продуктів тощо. М’ясо домашньої птиці, наприклад, має відносно низький вміст жирів та холестерину, тому є безпечнішим для тих людей, що входять до групи ризику серцево-судинних захворювань.

За матеріалами www.worldhealth.net