Коли варто надати перевагу безлактозному молоку

На прилавках супермаркетів серед широкого вибору молочної продукції часто можна побачити товари із позначкою “без лактози”. Скептики подумають, що це ще один маркетинговий хід і, насправді, населення не має значної потреби в таких продуктах, а їх широкий вибір є ще однією модною тенденцією. Якщо ж заглибитися у суть питання, то виявиться, що організм багатьох людей (20% у європейських і до 90 % – в азіатських країнах) не засвоює лактозу. Ці люди страждають на лактАзну недостатність (непереносність лактози).

Що таке лактазна недостатність?

Лактоза – складний молочний цукор, який входить у склад молочних продуктів. В організмі людини лактозу розщеплює особливий фермент – лактАза.  Так утворюються моносахариди (прості цукри) галактоза і глюкоза, які згодом надходять у кров людини. Іноді організм не може розщепити лактозу через дефіцит ферменту лактази (лактазна недостатність). Такий патологічний стан може бути вродженим (первинним) або набутим (вторинним).

Первинна (повна, вроджена) трапляється у дітей, які народилися з відсутністю або недостатністю ферменту лактази, що перетравлює лактозу. Вторинна з’являється внаслідок порушень травлення, запальних захворювань, розладів шлунково-кишкового тракту, алергічних захворювань, порушення мембранного транспорту. Вона може виникати і в дітей, і в дорослих.

Симптоми лактазної недостатності

В залежності від індивідуальних особливостей організму симптомами лактазної недостатності можуть бути незначний дискомфорт у шлунку або ж нудота, сильні болі, здуття, діарея. Інколи їх плутають з алергію на молоко (супроводжується висипами на шкірі, чого при лактазній недостатності не виникає) чи харчовим отруєнням. Щоб встановити правильний діагноз – краще звернутись до лікаря і провести діагностику.

Що потрібно знати про безлактозне молоко?

Таке молоко мало чим відрізняється від звичайного. Це натуральний продукт, з якого шляхом складного мембранного сепарування вилучили молочний цукор (лактозу). Безлактозний продукт солодший за звичайний, у всьому іншому – відмінності невідчутні. Молоко без лактози містить всі ті ж самі корисні речовини, що і звичайне. Якщо їх порівнювати, то енергетична цінність звичайного 46 ккал; в його складі 3,2 г білків; 4,8 г вуглеводів; 4,8 г лактози; 1,5 г жирів; 120 мг кальцію. Калорійність безлактозного молока 39 ккал, його склад такий: 3,3 г білків; 3,1 г вуглеводів; 0,01 г лактози; 1,5 г жирів; 150 мг кальцію.

Закордоном безлактозне молоко має попит серед тих, хто прагне схуднути. Різниця між ним і звичайним – це як пити чай з цукром або без. Лактоза, розщеплюючись на глюкозу і галактозу, викликає швидкий викид цукру в кров, після чого почуття голоду повертається швидше. Зрозуміло, що у тих продуктах, з яких вона вилучена цього не відбувається. Саме тому кисломолочна дієта буде дієвішою, якщо вживати в їжу безлактозні знежирені продукти.

Альтернативою молоку без лактози можуть бути рослинні аналоги тваринного молока: соєве, рисове, вівсяне, кокосове, мигдальне тощо.