Екстремальний спорт та здоров’я

Ось уже кілька років екстремальні види спорту набирають все більшої популярності. Сім’ї та компанії друзів виїжджають на вихідні покататися на сноубордах, офісні корпоративи проводяться в картинг-центрах, в багатьох містах відкриваються паркур-майданчики і спортивні центри. З чим це пов’язано? По-перше, це досить цікаві та незвичайні заняття. По-друге, загальна справа зближує і допомагає краще дізнатися оточуючих людей. По-третє, в багатьох людях прокидається бажання дізнатися межу своїх можливостей або хоча б вирватися з щоденної рутини. Ну і безліч інших факторів, у кожного щось своє.

Корисні переваги екстремального спорту

  • Спорт, тим більш екстремальний, загартовує характер, допомагає розвинути впевненість у собі, перебороти багато страхів.
  • Постійні помірні фізичні навантаження корисні для здоров’я й фігури.
  • Заняття спортом – це гарна ідея для проведення вільного часу з сім’єю і друзями, відмінна альтернатива походу в кафе чи кіно.
  • Екстремальний спорт здатний розпалити в людині іскру, жагу до життя, напевно, жодне інше заняття не здатне зробити це так швидко і ефективно.
  • Це хороший спосіб для зняття стресу і напруженості, які виникають одночасно з урбанізацією і розвитком технологій.
  • Також відомо, що екстремальний спорт – кращий метод лікування деяких душевних хвороб. Це і відмінний спосіб відволіктися від проблем і потім поглянути на них по-іншому, на багато проблем можна дивитись із посмішкою, якщо раніше вони шокували і вводили в неабияку депресію.
  • Подорожі сприяють розвитку кругозору та нових знайомств з цікавими людьми.
  • Спорт – хороший заряд бадьорості і позитивних емоцій, нові враження, нові друзі, нове життя.

Діти у спорті

Заняття спортом корисні й необхідні для повноцінного розвитку дітей і підлітків. Безумовно, це пов’язано з певним рядом складнощів, наприклад, вибір спортивної секції, віддаленість від будинку, екіпірування, тренування, знову ж таки – страх батьків за свою дитину, небезпека травм. Але ж всі ці проблеми можна вирішити, і в результаті отримати безліч позитивних моментів:

  • дитина буде перебувати в хорошій фізичній формі;
  • матиме заняття до душі;
  • розширить коло спілкування;
  • знайде однодумців;
  • знову ж – не зв’яжеться з так званою «поганою компанією» від неробства, що іноді взагалі є головною причиною для того, щоб віддати дитину у спортивний гурток.

До того ж, можна займатися спортом разом з дитиною, всією родиною – це до всього іншого ще більше зблизить усіх членів сім’ї.

Напевно, багато хто зараз обуриться, що екстремальні види спорту дуже небезпечні, не кажучи вже про травми. Що можна на це відповісти: люди, стрибають на гумці в Ніагарський водоспад або ганяють по пустелі на джипах, адже абсолютно самостійно і усвідомлено роблять такий вибір, і цілком уявляють ступінь небезпеки. До того ж, не варто впадати в крайнощі, адже переважна більшість спортсменів дотримується техніки безпеки, а можливість отримати травму існує і в будь-яких інших, менш ризикованих видах спорту, і, безсумнівно, в повсякденному житті.

Існує цікава статистика – види спорту з максимальною кількістю летальних результатів. У ній враховуються випадки смерті під час заняття спортом і в подальшу добу після закінчення фізичних навантажень. Що дивно, перше місце в списку займає такий, здавалося б, безпечний вид спорту, як футбол. На другому місці – плавці, на третьому – транспортні гонки.

Так що не варто занадто перебільшувати небезпеку екстремальних видів спорту, відповідально ставтеся до забезпечення власної безпеки і стежте за здоров’ям, тоді будь-які ризики будуть зведені до мінімуму.

Екстремальні види спорту – прекрасний засіб для боротьби з депресією. Багато людей використовують такий засіб для боротьби зі смутком і нудьгою, бо це – швидко, ефективно, весело і незабутньо. Вчені пояснюють такий приголомшливий антидепресивний ефект викидом великої кількості ендорфіну у кров, підвищення рівня якого призводить до поліпшення психофізіологічного статусу, підвищенню настрою, зниженню стомлюваності, підвищенню опірності зовнішнім і внутрішнім стрес-факторам. У сучасному світі, зацикленому на офісах, одноманітній роботі, одноманітному житті, деяким людям екстремальний спорт, в розумних кількостях, зрозуміло, навіть необхідний. Він дозволяє наповнити життя фарбами, по-новому поглянути на навколишній світ, вирватися з одноманітності і усвідомити крихкість і цінність людського життя.

Екстремальних видів спорту – дуже і дуже багато, і постійно з’являються все нові. Політ на «катапульті», гірські лижі, сноуборд, стрибок з парашутом, їзда на спортивному мотоциклі тощо.

Зараз кожна людина може вибрати собі спорт до душі – чи то сноуборд, чи картинг, стрибки у воду або польоти на параплані, стрибки з парашутом або маунтінбайкінг, загалом, варіантів – безліч. Але що б ви не вибрали, важливо пам’ятати, що головне – безпека. Не варто занадто захоплюватися екстримом і забувати про збереження життя і здоров’я, будьте обережні і уважні – і все у вас буде добре!

 

Також читайте “Міжнародний день скейтбордингу”

“Кануполо – родзинка Олімпійського дня в столиці!”

“Активний відпочинок покращує метаболізм і роботу серця”