Можливі методи корекції короткозорості

Визначити тип короткозорості може лише лікар. Для лікування несправжньої короткозорості призначають комлекс вправ для очей, як самостійі вдома, так і апаратні та окулярні в полікілініці, а також розслаблюючі краплі. Однак правильно це зробити може лише лікар. Позбутися справжньої короткозорості не можна, оскільки при ній око розтягується і навіть змінює своє форму. ЇЇ можна лише відкорегувати, тобто усунути оптичний недолік ока. Відкорегувати її може як лікар, так і оптометрист – працівник оптики. 

Офтальмологи розрізняють два типи міопії (тієї самої короткозорості): справжню і несправжню. З першим типом все зрозуміло – викликана спадковістю, слабкістю сполучної тканини та надмірним зоровим навантаженням. Несправжня короткозорість по-медичному називається псевдоміопієя або спазмом акомодації, і суть тут ось у чому. При довготривалому погляді вблиз (частіше) чи викликаному іншою причиною надмірному тонусі (рідше), м’яз всередині ока (війковий м’яз) стабільно напружується. І досить часто стається так, що розслабитися він вже не може і, навіть якщо справжньої міопії немає, вдалину око все одно бачить погано.

Тимчасові методи корекції короткозорості

Окуляри – найбезпечніший спосіб. Правильно підібрана оправа в поєднанні з відповідними за діоптріями лінзами довговічна і повністю безпечна, правда, не всім зручна.

Контактні лінзи. З ними ви можеш займатися активними видами спорту, наприклад. Але! При використанні твердих  контактних лінз офтальмологи рекомендують як мінімум двічі на рік давати очам відпочинок на пару тижнів, інакше є ризик стоншування рогівки, вростання судин, появи синдрому сухого ока і інших неприємностей. Вимагають ретельного догляду і суворого дотримання рекомендацій.

Ортокератичні контактні лінзи – порівняно нова методика. Її основний інструмент – спеціальні нічні лінзи, які чинять тиск на передню поверхню рогівки, злегка змінюючи її форму. Чудеса відбуваються уві сні, а на ранок ти добре бачиш і можеш обходитися без окулярів протягом усього дня. Такі лінзи люблять спортсмени (особливо ті, хто досяг успіху у водних видах і екстремальних дисциплінах) і неповнолітні короткозорі страждальці. Правда, ближче до вечора карета перетворюється на гарбуз – ефект від ортолінз слабшає, і зір поволі повертається до початкового. Ще один істотний недолік – рогівка, на яку постійно щось тисне, ризикує захворіти. Ризики такі самі, як і від звичайних контактних лінз, однак виникають швидше. Тому цей метод скоріше можна вважати тимчасовим, ніж постійним.

Постійна корекція зору

Увага! Не проводять особам, що не досягли 18 років!

Радикальний спосіб корекції – хірургічне втручання. В ході операції хірург змінює заломну силу оптичної системи ока (як саме – залежить від виду втручання). 100% гарантії не дає жодна операція – хірург ніколи не може передбачити, як поведе себе ваш організм після навіть дуже якісно виконаного хірургічного втручання.

ФРК (фоторефракціонная кератектомія). Лазер випаровує поверхневий шар рогівки, змінюючи її кривизну. Технологія відома давно. У сучасному світі вона використовується в основному для операцій на дуже тонкій рогівці або для лікування помутнінь після запалень, травм ока. Рекомендована тільки в молодому віці.

Лазік (лазерний інтрастромальний кератомілез). Тут хірурги працюють в два етапи: спочатку зрізають тонкий верхній шар рогівки фемтосекундним лазером, а після – вже ексимерним лазером – перепрофілюють її внутрішній шар так, щоб в подальшому промені фокусувалися на сітківці. Рекомендована тільки в молодому віці.

Увага: Більшість пацієнтів будуть хвалитися гострим зором і через десять років, але в деяких випадках невелика міопія повертається протягом першого півріччя. Якщо дозволяє товщина рогівки, є можливість зробити повторну корекцію. Ні – на жаль і ах, доведеться знову вдягнути окуляри. Причому, підкреслюємо, саме окуляри: після лазерної корекції пацієнтам протипоказане носіння контактних лінз. Навіки.

ФЕК (факоемульсифікаця кришталика) – операція, аналогічна операції з приводу катаракти. Біологічну лінзу всередині ока – кришталик, який в міопічному оці має надто велику силу, – замінюють на штучну інтраокулярну лінзу з нормальною для цього ока  заломною силою.  Особливо рекомендована тим, у кого вже починають розвиватися помутніння в кришталику.

Напевно ви хоч раз чули, що краще купити окуляри з меншими, ніж потрібно очам, діоптріями. Дурниця! Для комфортного носіння потрібно використовувати тільки лінзи, які точно підходять  вам.