Косметика для очей: як не завдати шкоди

Туш для вій, олівець для підведення очей і тіні для повік, якщо накладати їх умілими рухами, роблять ваші очі більш виразними. Але прагнення до краси може мати й зворотний бік – і декоративна косметика може завдати шкоди вашому зору, а також ніжній шкірі довкола очей. Тому до вибору косметичних засобів і до способу користування ними слід ставитися дуже ретельно й уважно. 

Кілька вправних штрихів олівцем, легкі доторки аплікатором для тіней, впевнені помахи щіточкою для туші – і очі, здається, почали струменіти новим сяйвом, підкреслюючи вашу природну вроду та характер. Декоративна косметика для очей додає яскравості іміджу жінки, тому більшість жінок вважають підмальовування очей неодмінною складовою макіяжу.

Коли ви виконуєте цей щоденний ритуал, пам’ятайте про деякі важливі речі, аби не завдати собі шкоди.

Основне правило – вечірнє усунення мейкапу

Найголовніше – твердо затямити, що цей ритуал має два акти. Перший акт: нанесення макіяжу. Другий акт: усунення макіяжу. І саме другий акт вимагає особливої ретельності та дбайливості. Стерти косметику з очей абияк – абсолютно неприпустима річ. Отже, найважливіше правило, якого ви маєте твердо дотримуватися: перед тим, як лягати спати, слід старанно очистити шкіру довкола очей від декоративної косметики. Прочитайте інструкції до декоративних засобів, що ними ви користуєтеся. В них має бути зазначено, як саме слід усувати той чи інший засіб. В деяких випадках це може бути просто мило й вода, в інших – молочко для зняття макіяжу або спеціальні засоби для усунення декоративної косметики для очей. Сумлінно дотримуйтесь цих інструкцій.

Вечірнє усунення мейкапу має бути особливо делікатним і дбайливим, якщо ви використовуєте контактні лінзи. Їх слід зняти до того, як ви почнете змивати макіяж. Очищуйте очі без поспіху, м’якими, але точними рухами. Звісно ж, не забудьте попередньо добре вимити руки. Недбале виконання цієї процедури може викликати пересушування і подразнення очей, а також ніжної й чутливої шкіри довкола них.

безпечний макіяж очей

Правила безпечного використання декоративної косметики для очей

Зазвичай, декоративну косметику для очей виготовляють з гіпоалергенних і безпечних для здоровʼя матеріалів. Але вони можуть втратити ці властивості в процесі вашого користування ними. В ці чарівні на вигляд коробочки й пуделочка можуть потрапити будь-які бактерії та грибки й пречудово там розмножитися.

В цьому випадку, й далі користуючись цими зараженими косметичними засобами, ви будете заносити інфекцію безпосередньо собі в очі. Отже, не користуйтесь старою косметикою – частіше замінюйте її на нову.  Не використовуйте косметику, кінцевий термін реалізації якої вже закінчився. Якщо туш для вій засохла – не намагайтеся розмочити її водою чи, ще гірше, слиною – просто викиньте її.

Зберігайте декоративну косметику в прохолодному місці. Це означає, що “бардачок” автівки чи поличка у ванній кімнаті – однозначно невдалі рішення, адже там може бути занадто жарко та волого.  

Не використовуйте декоративну косметику не за призначенням. Олівець для очей не слід використовувати для підведення контурів губ – адже так ви можете занести в очі бактерії.
Медики застерігають, що традиційна для країн Сходу фарба для підведення очей – сурма, або стибій – містить надто багато важких металів, включно зі свинцем, що є небезпечним для здоровʼя, тож категорично не радимо користуватися декоративними засобами на основі сурми.

Декоративна косметика – це суто індивідуальні засоби. Тож ніколи не використовуйте їх спільно з іншою людиною. Це – гарантований спосіб передати один одному свої бактерії.    

правила використання туші
Підводячи очі, дбайте про те, аби косметика жодним чином не потрапляла безпосередньо в око. Аби уникнути такої небезпеки, не накладайте косметику надто близько до ока. Не варто малювати “стрілки” на нижній повіці безпосередньо на ребрі повіки, над віями. Там розташовані численні жирові залози, виходи з яких можуть закриватися часточками олівця чи тіней – і за якийсь нанесення такого макіяжу проблеми з порушенням функціонування цих залоз вам гарантовані.
Тимчасово відмовтесь від декоративної косметики для очей, якщо ваші очі подразнені або в них є запальний процес. Якщо у вас виникла підозра, що запалення викликають саме певні косметичні засоби, негайно відмовтеся від їх використання.

Завжди мийте руки, перш ніж узятися до нанесення макіяжу для очей.

Дбайте про те, аби всі аплікатори, щіточки і пензлики для нанесення косметики були чистими – для цього не забувайте періодично їх мити.

Підготувала Наталія Кошманенко

спеціально для “Живи Активно”

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Прихована небезпека натуральної косметики

Правила догляду за губами