Які вітаміни потрібні для літніх людей

Останнім часом все більшої популярності набуває здорове харчування, завдяки якому до організму надходять важливі поживні речовини. Проте у сільському господарстві набирає обертів застосування хімікатів для удобрення ґрунту. Внаслідок цього у ньому стає все менше необхідних вітамінів та мінералів, які вбиратимуть рослини, а потім отримаємо і ми. З віком, чим далі, людині все важче одержувати корисні елементи, що потрібні для підтримання здоров’я.

Збалансоване харчування, що включає фрукти та овочі, цільні зернові та горіхи, корисні олії, протеїни, молочні продукти з низьким вмістом жиру та велику кількість води, є важливим для здоров’я та довголіття.

Однак люди похилого віку іноді не дотримуються правильного харчування з різних причин, таких як:

  • поганий апетит;
  • проблеми із зубами і труднощі з жуванням;
  • низькі доходи та пенсії;
  • неможливість дозволити собі купити якіснішу їжу.

Крім того, у літніх людей в організмі часто не виробляється достатня кількість ферментів для перетравлювання їжі. Однак вітаміни та мінерали допомагають організму працювати правильно – вони перетворюють їжу на енергію і зміцнюють імунну систему. Харчові добавки можуть стати альтернативним варіантом. За рекомендаціями краще звернутися до лікаря-дієтолога або фітотерапевта. Фахівець допоможе визначити, що саме не вистачає організму та підібрати оптимальне.

Термін «добавки» включає не тільки вітаміни та мінерали, але й пробіотики, риб’ячий жир, амінокислоти, ферменти, різноманітні трави тощо.

Далі перераховані вітаміни та корисні речовини, які допоможуть людям похилого віку почуватися добре та підтримувати загальне самопочуття в нормі.

Вітамін С

Один із найважливіших вітамінів, які ми отримуємо з їжею. І міститься він не лише у цитрусових, як дехто вважає. Багато вітаміну С є також у солодкому перці, капусті, кропі й петрушці, яблуках, чорній смородині та ін.

Вітамін А

Потрібен для здорової шкіри, зміцнення імунної системи та зору. Окрім відомої усім моркви, міститься у винограді, гарбузі, помідорах тощо. Але у надмірній кількості вітамін А, втім як усі інші речовини, може завдати значної шкоди. Не варто приймати більше, ніж написано в інструкції до засобу або ніж радив спеціаліст.

Кальцій

Усім відома ключова роль, яку він відіграє у зміцненні кісток. Зустрічається у молочних продуктах. Жінкам, особливо тим, хто страждає на остеопороз, бажано приймати кальцієві добавки. Але спочатку, звичайно, слід порадитися з лікарем.

Вітамін D

Наш організм сам виробляє його під впливом сонячного світла. Вітамін D допомагає всмоктуватися кальцію і фосфору, які сприяють зміцненню зубів та кісток. Деякі літні люди нечасто бувають на сонці, тому недоотримують цю речовину. Добавки з вітаміном D підходять для підвищення вмісту кальцію та інших мінералів і допоможуть запобігти переломам, що характерні для похилого віку.

Вітамін В12

Слід вживати для покращення пам’яті та роботи мозку, зміцнення нервової системи й імунітету. Найбільше міститься у м’ясі, рибі та молочних продуктах. Для людей віком від 50 років добавки з вітаміном В12 – гарна ідея.

Фолієва кислота

Допомагає запобігти анемії, яка проявляється дефіцитом заліза у плазмі крові. Продукти, які зазвичай її містять: апельсини, квасоля, горох, шпинат, вітамінізовані злаки та хліб.

Вітамін B6

Чинить позитивний вплив на імунну систему та обмін речовин. Наявний у субпродуктах (печінці, нирках, серці), яйцях, зернових, соєвих продуктах, меді.

Магній

Важливий мінерал, що допомагає контролювати артеріальний тиск, рівень цукру в крові та зміцнює кістки. Його багато в молочних продуктах, горіхах, шпинаті.

Пробіотики

Стануть у пригоді кожному, особливо людям похилого віку, для покращення травлення та всмоктування мінералів. Йогурт і квашена капуста – основні джерела живих бактерій. Не зайвими для підтримування мікрофлори у нормальному стані будуть і відповідні добавки.

Коензим Q10

Виробляється у самому організмі та має велике значення для імунної системи й серця. Для його поповнення в організмі слід вживати м’ясо, морепродукти, бобові, зернові.

Риб’ячий жир

Містить жирні кислоти омега-3, що зустрічаються у багатьох видах риби, лляній олії, волоському горіху. Ці речовини нормалізують обмінні процеси, роботу серцево-судинної, нервової, імунної систем, а також чинять загальну профілактичну дію.

За матеріалами www.worldhealth.net