Перша весняна зелень: кропива

Весна прийшла, трава зазеленіла і свіжого салату захотілося як ніколи. Поки рукола не виросла на грядках, ще не має свіжих овочів та фруктів, на допомогу приходить кропива. Так, ви почули правильно, саме кропива. Зелена і страшна, але надзвичайно корисна. В дитинстві ця рослина викликала острах, адже після контакту з листям кропиви утворюються почервоніння та червоні пухирці на шкірі. Листя кропиви всіяне дрібними волосками в яких містяться солі кремнію. При дотику зі шкірою волоски кропиви ламаються і подразнюють шкіру. Але не хвилюйтесь, в салаті ви не відчуєте ніякого печіння.

Зелена жалюча рослина містить в собі велику кількість вітамінів і мінералів. Наприклад, вітаміну С в кропиві більше ніж в цитрусових, а вітаміну А більше ніж в моркві та шпинаті.

Вітаміни групи В необхідні нашому організму, вони дбають про роботу головного мозку і нервової системи, беруть участь у процесах метаболізму. Кропива хороше джерело вітаміну В, адже саме цій рослині їх не злічити В1, В2, В4, В5, В6, В9. Вітамін молодості та краси Е, вітамін Н, який бере участь в роботі печінки та нервової системи, вітамін К забезпечує згортання крові та нормальну роботу серця. В кропиві знаходяться вітаміни, що забезпечують нормальне функціонування організму в цілому. Корисні властивості кропиви обумовлені високим вмістом в ній макроелементів (Кальцій, Калій, Магній, Натрій, Фосфор, Хлор) та мікроелементів (Залізо, Мідь, Марганець, Селен, Цинк). Регулярне вживання кропиви в салати забезпечить міцні кістки, підвищення спротиву організму до вірусів і хвороб, допоможе позбавитись від нестачі кисню в крові. Крім всіх чеснот, калорійність кропиви всього 44 ккал на 100 грам.

Слід зауважити, що кропива налічує понад 40 видів і тільки деякі з них здатні нашкодити людини. В Україні зустріти «шкідливу» кропиву шанси рівні нулю. Але слід зауважити, що корисною буде кропива лише з екологічно чистих районів. Рослини, які виросли при дорозі чи в промислових районах, збирати не можна. Рекомендується обирати молоді пагони.

Готувати кропиву теж легко і швидко: запарити кип’ятком і промити холодною водою. Нарізати і додати варені яйця, посолити за смаком і заправити олією. Весняний вітамінний салат готовий! Ця рослина добре поєднується з рисом, картоплею, є смачною в пиріжках.

За спостереженням психологів колір їжі має значення. Вся листова та салатна зелень знімає напругу, підвищує активність та імунну систему. Хлорофіл, що міститься в зелені має антиоксидантні властивості, допомагає захистити організм від токсинів і шлаків.

Корисно готувати і їсти зелень після робочого дня для відновлення життєвої рівноваги і покращення самопочуття.

Підготувала Інна Ляшенко