Кізомба як засіб психокорекції сімейних стосунків

Останнім часом у світі набирає популярність різновид соціального танцю під назвою кізомба (з ангольського діалекту кімбунду – «свято»). Але чуттєвий танець ангольських емігрантів – це не лише спосіб цікаво провести вечір. Про те, як танець може стати сімейним психологом, відновити почуття і навіть врятувати від розлучення – говорили із психологом та хореографом Вікторією НЕФЬОДОВОЮ.


 

– Розкажіть трохи про кізомбу – у чому її відмінність від інших соціальних танців, таких як сальса, бачата, тощо?

– Кізомба має африканські корені і є своєрідною сумішшю семби і меренги. У порівнянні з іншими соціальними танцями, кізомба більш проста і повільна, тому її можуть танцювати люди, які не мають жодної танцювальної підготовки –  кроки прості, темп помірний. Кізомбу ще називають «африканським танго», а я б навіть сказала, що у ній є щось від румби. Загалом, це дуже романтичний парний танець без складних підтримок та фігур, що робить його доступним абсолютно всім. Саме тому цей танець чудово підходить для психокорекції сімейних стосунків.

 

– Яким чином досягається цей терапевтичний ефект?

– Під час танцю люди знову починають довіряти одне одному. Чоловік вчиться вести, а жінка  беззаперечно слухатись – а це, по суті, є класичною схемою подружніх стосунків, де чоловік бере на себе відповідальність, а жінка лише допомагає. Часто в реальному житті відбувається зміщення цих ролей, що і призводить до конфліктів. Якщо провести паралель із професійними бальними танцями: у пари, де партнерка менш професійна, але піддатлива, більше шансів на перемогу, ніж у пари, де всім заправляє партнерка. Жінка не може бути головною у танці, вести свого партнера – це чоловіча роль. І якщо в житті цей баланс у парі порушений, то в кізомбі все стає на свої місця. Жінка стає слабкою, ніжною, ласкавою, піддатливою до ніжного натиску чоловіка, який знову відчуває свою силу та відповідальність. Партнери стають більш гнучкими – як у танці, так і під час вирішення сімейних конфліктів.

 

– Думаю, свою роль відіграє також те, що жінка відчуває себе більш жіночною та сексуальною у танці. Ніякого прання-прибирання, лише емоції та почуття!

– Дійсно, зараз часто працюють і чоловіки, і жінки, а чоловіки до того ж із радістю перекладають на жіночі плечі купу домашніх обов’язків. Кізомба – це дуже чуттєвий танець, який розкриває жіночність і наповнює сексуальною енергією. Жінка знову відчуває себе привабливою – звісно, ця енергія передається і чоловіку. Особливого значення набувають тактильні відчуття. У стосунках пар, що знаходяться на межі розлучення, часто відсутній тілесний контакт. А в танці люди знов відчувають інтимність та сексуальний потяг: обличчя так близько одне до одного, контакт тіл, дотик руки – тактильні відчуття запускають у сімейних стосунках особливі психофізіологічні механізми, що пробуджують чуттєвість.

 

– Тобто в принципі будь-який парний танець позитивно вплине на стосунки в парі?

– Однозначним плюсом кізомби є те, що це дуже простий танець, доступний усім. Але звичайно, будь-який танець пробуджує чуттєвість. Цікаво, що це закладено в самій філософії танцю – кожен вид танцю можна порівняти із певним періодом у стосунках людей. Візьмемо, наприклад, латиноамериканську програму: джайв – це дружба, загравання, ча-ча-ча – розвиток стосунків, закоханість, самба – відверті, інтимні стосунки, пасодобль – пристрасні сварки, румба – чуттєве примирення… Тому який би танець ви не обрали, він у будь-якому разі піде на користь стосункам. Взагалі фізичні навантаження, , рух – позбавляють від стількох проблем! Потрібно обов’язково розминати скуті м’язи, позбавлятися від внутрішніх зажимів, які заважають адекватно реагувати на проблеми і не дають ясно мислити. Вже не кажучи про необхідність розганяти кров – а це, в першу чергу, корисно і для нормалізації сексуального життя – тобто навіть з медичної точки зору це дуже важливо.

 

– Але просто ходити на танці – це одне, а от намагатись врятувати стосунки за допомогою танців – це зовсім інше. Тож як саме проходить ця сімейна психокорекція і що вона включає окрім безпосередньо занять кізомбою?

– У світовій практиці зазвичай із парою працюють одночасно психотерапевт і тренер (ще краще, якщо одна людина поєднує ці дві спеціальності, тоді парі буде легше їй довіритись і розкритися). Після кожного заняття спеціаліст проводить із парою бесіду, в рамках якої вони обговорюють свої почуття і думки. Також однією зі складових програми може бути відео- або кліпо-терапія, коли танець записують на відео, після чого монтується романтичний кліп, де дуже художньо підмічаються всі погляди і чуттєві дотики подружжя – вони зможуть власними очами побачити, якими закоханими вони виглядають і як у них все гарно виходить. Також можна зробити звичайнісіньке відео танцю на телефон, щоб пара могла обговорити всі технічні моменти, зосередитися саме на рухах – це дозволить їм відволіктися від своїх проблем і насолодитися спільним хобі, відчути, що їх щось знову поєднує. Коли пара відчує, що їм вже не потрібна психологічна підтримка і вони здатні впоратись самі, можна припинити програму корекції і просто продовжити займатись кізомбою для задоволення.

 

– Як вмовити свою другу половинку спробувати цей метод і піти на кізомбу? Напевно, далеко не кожен чоловік із легкістю піде на такий крок.

– Саме тому потрібен спеціаліст – він пояснить, якими корисними ці заняття будуть для стосунків. Звісно, насильно змушувати нікого не потрібно. Але якщо людина дійсно хоче врятувати сім’ю, вона хоча б спробує. А далі вже справа техніки. Звичайно, і тренер, і психокоректор мають бути дуже делікатними і створити всі умови для того, що люди змогли розслабитися, розкритися одне одному. Якщо буде бажання з обох сторін, то результат буде 100%!

Бесіду вела Галина Теличук,
спеціально для «Живи Активно!».

Фото з сайту www.youtube.com/

Дивіться відео кізомби тут.

Також читайте ТОП-6 ризиків для чоловічого здоров’я

«Щеплення» проти стресу: основи арт-терапії

Етикетка: читаємо і розуміємо

Як вуглекислий газ став частиною нашого меню