Лілія ПОДКОПАЄВА: «Кожна людина може знайти час, щоб стати трохи здоровішою»

Як привити любов до спорту з самого дитинства? Як розпізнати в дитині спортивний талант? Яких простих правил слід дотримуватись щодня, щоб тримати себе у формі? – про це та багато іншого говорили із Олімпійською чемпіонкою, гордістю України та мамою двох дітей Лілією ПОДКОПАЄВОЮ.

— Чи є спортивна гімнастика зараз у вашому житті?

— Звичайно! Гімнастика завжди була, є і буде у моєму житті. Незважаючи на те, що я пішла з великого спорту, мене продовжують запрошувати в якості судді на змагання, я проводжу майстер-класи для дітей і ділюся своїм досвідом.

Майстер класи у США

— Ви завжди були прихильницею активного та здорового способу життя. Які корисні звички ви виробили з роками?

— Ще з дитинства мені доводилося стежити за харчуванням, і в подальшому це стало моєю корисною звичкою. Я не сиджу на дієтах, але намагаюся обирати здорові продукти – їм багато фруктів, овочів, дуже мало жирної їжі. Не так давно я почала бігати. Пробіжки по 4 кілометри вже увійшли у звичку, хоча спочатку вони давалися мені не легко. Чим старше стаєш, тим більше потрібно докладати зусиль, щоб підтримувати бажану форму.

— Чи важливо знайти саме свій вид спорту, або це просто питання цілеспрямованості?

— Зараз стільки різновидів спорту, що кожен може підібрати собі те, що йому ближче. Я за те, щоб спорт приносив задоволення. Зовсім не обов’язково ставати чемпіоном і бити рекорди. Якщо у людини немає мети стати професійним спортсменом, то просто для підтримки здоров’я йому може бути достатньо навіть невеликих пробіжок або ходьби. Все залежить від того, чого ви хочете досягти. Особисто я спочатку змушувала себе бігати, тому що хочу, щоб моя фігура залишалася незмінною – заради великої мети варто докладати зусиль. І лише з часом почала отримувати від бігу задоволення.

— Як ви рекомендуєте змушувати себе займатися спортом і не шукати відмовок?

— Поставлена мета – найкращий мотиватор. Ставте перед собою хоча б невеличкі цілі і досягайте їх. Це буде рухати вас вперед. Крім того, від спорту можна і потрібно отримувати задоволення. Як тільки ви побачите перші результати, займатися стане значно приємніше.

— Себе ми, звісно, можемо змусити, але що робити з дітьми? Ви розповідали про те, як ваш тренер говорив вам: «Ти можеш бути супер-талановитим і обдарованим від Бога. Але якщо ти лежиш на дивані, ніхто і ніколи про це не дізнається». Як же привити любов до спорту з дитинства?

—Я намагаюся дітям все показувати на власному прикладі. Якщо спорт у сім’ї – це традиція, дитина сприйматиме це як норму. Мої діти не відразу знайшли вид спорту, який їм до душі. Ми перепробували дуже багато, і зараз Кароліна займається танцями, а у Вадима є успіхи в плаванні, він освоює вейкборд. Головне – не змушувати дітей. Перепробувавши різні заняття, обов’язково знайдеться те, що їм сподобається.

— А як щодо великого спорту – чому діти не пішли вашим шляхом?

— Я не вимагаю від моїх дітей медалей та нагород. Для мене головне, щоб вони були щасливі. Шлях професійного спортсмена дуже важкий: доводиться багато в чому себе обмежувати, пересилювати, переступати через біль. Потрібно дуже хотіти досягти вершини, щоб пройти цей шлях. Я прислухаюся до бажань своїх дітей, заохочую їхні починання. Кароліна і Вадим не прагнуть до «олімпійського золота», у них інші бажання.

— Як зрозуміти, чи є у дитини талант і слід розвивати його, або що не варто його даремно мучити?

— Безумовно, талант – це важлива річ. Але, щоб спорт став справою життя, потрібне сильне бажання і прагнення самої дитини. Мої тренери згадують, що з усієї групи маленьких гімнастів мене виділяли саме «палаючі очі». Мені дуже подобалося займатися і хотілося приходити до залу знову і знову. Фізичні особливості, працьовитість, наполегливість теж значать дуже багато, але якщо у дитини є ці «палаючі очі», то, на мій погляд, це і можна вважати якоюсь схильністю до спортивної кар’єри.

— Ви завжди були прихильницею здорового харчування. Розкажіть про ваш раціон, ви вегетаріанка?

— Ні. Я лев за гороскопом, і, напевно, це накладає певний відбиток. Я дуже люблю стейки, приготовлені на відкритому вогні, з великою кількістю салату. Для мене важливу роль відіграє сніданок – зазвичай це щось поживне. Ще дуже люблю сири, а протягом дня їм багато фруктів. Не можу сказати, що я себе обмежую в їжі, просто стежу за тим, щоб продукти були якісними, і, звичайно, виключаю дуже жирну їжу. Смажену картоплю, наприклад, – а це одна з моїх улюблених страв – їм приблизно раз на рік. Хорошу форму мені допомагає підтримувати спорт, адже тренувань ніхто не відміняв!

— Як ви слідкуєте за харчуванням ваших дітей?

— Я стежу за тим, щоб вони отримували всі необхідні вітаміни, їли якісну їжу. На сніданок я завжди готую їм щось ситне і корисне – вівсянку з горіхами і фруктами, наприклад. Якщо дуже хочуть чіпсів, наприклад, то я не забороняю, але завжди пояснюю, що таке «шкідлива їжа», і пропоную натомість щось більш корисне, але смачне.

—Ви часто повторюєте, що навіть дуже занята людина може знайти час, щоб стати трошки здоровішою кожного дня – потрібно лише дотримуватись деяких корисних правил. Що це за правила?

— Це дійсно прості речі – такі, як, наприклад, випивати склянку води з лимоном перед сніданком. Цікаво, що лимон не підвищує кислотність, а навпаки, нормалізує її, тому це дуже корисно. Або перекушувати протягом дня не бутербродами, а бананом чи горішками. Це теж дуже смачно, але значно корисніше. Тим більше, що банан і горіхи – одні з найбільш енергетичних продуктів. Це дуже просто, але ваш організм віддячить вам за турботу чудовою формою і гарним настроєм!

Бесіду вела Галина Теличук