Що вживати на сніданок влітку

Коли на вулиці спека, організм не хоче їсти так сильно як в холодну пору року, йому не потрібно себе зігрівати та накопичувати запаси.

Сніданок – це найголовніший прийом їжі за весь день, точніше на весь день. Він повинен бути легким, швидко перетравлюватися та бути максимально корисним. За 20 хвилин до сніданку слід випити склянку води кімнатної температури. Слід відмовитися від холодної їжі та напоїв, адже холодні напої та їжа звужують судини шлунка, а це загрожує проблемами з кровообігом та переварюванням їжі.

Що вживати на сніданок влітку

Йогурт

Одна порція йогурту містить значну кількість калію, фосфору, рибофлавіну, йоду, цинку і вітаміну В5 (пантотенову кислоту). Йогурт також містить В12, який оновлює червоні кров’яні клітини, допомагає нормальному функціонуванню нервової системи. 230 грамів йогурту містять 1,4 мікрограми цього важливого вітаміну, що становить близько 60 відсотків дози необхідної для щоденного раціону людини. Йогурт містить пробіотики – корисні бактерії шлунково-кишкового тракту, які допомагають витісняти шкідливі мікроорганізми, здатні викликати кишкові інфекції. Пробіотики регулюють процес травлення і зміцнюють імунну систему.

Каші

Зернові культури є джерелами мінералів, клітковини, повільних вуглеводів та інших речовин, які контролюють засвоєння жирів, сприяють очищенню кишечника від шлаків, на довгі години дають відчуття ситості. Ідеально підходять для сніданку вівсяна і гречана каші. У вівсянці багато корисних речовин. Вона містить вітаміни A, PP, E, C, B12, B6, мінерали: цинк, фосфор, магній, хром, калій, нікель, кальцій. Крім того, у вівсянці багато білків і складних вуглеводів, завдяки яким організм заряджається енергією на весь день. Загалом, вівсяна каша – справжнє джерело корисних речовин!

Сир

Переважна користь сиру разом з іншими молочними і молочнокислими продуктами полягає у високому вмісті білків. У процесі бродіння відбувається згортання білка казеїну, що істотно підвищує його засвоюваність. Тому цей продукт традиційно вважається дуже корисним для людей різного віку. А сир низької жирності і знежирений, зокрема, зернений (чи зернистий), приготований особливим чином і поєднаний з підсоленими вершками, дуже популярний серед тих, хто дотримується дієти і займається спортом.

Ягоди

Будь-які лісові та садові ягоди – це і корисно, і смачно. Всі вони – і полуниця, і черешня, і малина, і виноград, і лохина, і чорниця, містять натуральні стимулятори. Зі свіжих ягід можна готувати різноманітні десерти, їсти їх із сиром, додавати в йогурти. Їсти ж просто ягоди на сніданок не слід, ягоди містять дуже багато кислоти, що може подразнювати шлунок.

Цитрусові

Апельсини, грейпфрути, мандарини – це знахідка для тих, хто постійно спить на ходу. У соку цих фруктів багато вітаміну С – чудового природного стимулятора. Крім того, запах лимона, лайма, апельсина змушує мозок працювати активніше. Влітку, як і взимку, дуже актуальні натуральні соки з цитрусових плодів.

Горіхи

Волоські, кедрові горіхи, мигдаль, фісташки, кешью, фундук – будь-які горіхи дуже корисні і поживні. Вони, як батарейки для нашого організму. Головне, їсти горіхи без солі, сирими, а ще краще – вимоченими у воді, тільки в такому вигляді вони по-справжньому корисні.

Яблука, банани, абрикоси

Всі ці фрукти є джерелом вітамінів, мікроелементів, ферментів, пектинів і натуральних цукрів, які легко засвоюються. Можна готувати вранці фруктові салати, наприклад, змішати нарізані на шматочки яблука, банани, полуницю, ківі, виноград і заправити все це натуральним йогуртом.

Сніданок, що складається з продуктів, багатих на залізо, кальцій, аскорбінову кислоту і вітаміни групи В, допомагає зміцнити імунітет, скорочує ризик простудних захворювань, підтримує роботу нервової системи, слугує профілактикою серцево-судинних захворювань, знижує рівень шкідливого холестерину у крові. Люди, що постійно пропускають ранкову трапезу, сприйнятливіші до різних вірусів. Тому й виходить, що щоденний збалансований сніданок – один з найважливіших кроків до здоров’я і довголіття.

Підготувала Ольга КРАБ,
генетик, консультатн зі здорового харчування,
спеціально для “Живи активно!”