Лівою чи правою? Цікаво про шульг

Зазвичай батькам та педагогам нагадують, що змушувати шульгу користуватися правою рукою – шкідливо. Адже така “наука” може спричинити серйозні психологічні травми. Виробникам побутових приладів та дизайнерам цього дня активніше розповідають про те, що будь-який шульга, юний чи дорослий, потребує спеціально розроблених предметів, конструкція яких передбачає, що користуватися предметом (кульковою ручкою, ножем, ножицями, музичним інструментом) будуть ті, хто все робить лівою рукою. 

До речі, визначити, чи є людина шульгою, можна буквально в перші дні життя. Наприклад, домінуючу руку можна визначити через 3-5 днів після народження малюка, просто спостерігаючи за ним: треба подивитися, в який бік немовля активніше повертає голову. Якщо ліворуч, то, найімовірніше, він шульга.

Щоб зрозуміти, чи є шульгою дитина трішки старша, можна запропонувати виконати кілька завдань. Наприклад, взяти гребінець і розчесатися, прикласти до вуха годинник, щоб послухати, чи він іде, кинути м’яча в ціль, розкрутити і закрутити баночки з кришками. Якщо більшість завдань дитина виконає лівою рукою, найімовірніше, вона є шульгою, і змушувати писати правою рукою не варто.

Давно минули часи, коли ліворуких “перевчали”, змушуючи писати правою рукою, а потім дивувалися, чому в таких дітей поганий почерк і низькі оцінки в школі. Мало кому з батьків вдавалося вберегти особливість своєї дитини від посягань системи освіти та її право бути не такою, як усі. Втім, навіть якщо писати в школі змушували правою рукою, у побуті доводилося миритися з багатьма незручностями, наприклад, лівою рукою користуватися речами, створеними для тих, у кого переважають функції правої руки – ножицями, ножами. Що вже казати про виробництво! Усе промислове обладнання теж пристосоване лише для тих, у кого домінує права рука. 7% населення планети (а саме стільки, за статистикою, виконують більшість дій лівою рукою) потребують уваги до своїх потреб.

Вважається, що рух на захист шульг почався у 1980 році – тоді люди вийшли на мітинг на захист прав звільненого поліцейського-шульги Франкліна Уінборна. Як і всі, він мав носити кобуру з правого боку, але через те, що був шульгою, носив її зліва. Пізніше була громадянська кампанія на підтримку працівника пошти Роберта Гріна, який сортував конверти лівою рукою, тоді як його керівник вимагав, щоб конверти сортувалися виключно правою рукою. Ця справа навіть розглядалася в суді.

Також читайте “Виховання дітей”

“Всесвітній день батьків і Міжнародний день захисту дітей”

“Фізично активні діти краще навчаються у школі”