Від чого залежить міцність кісток підлітків

Юність – важливий етап у формуванні кісток людини. І фізична активність відіграє ключову роль у цьому процесі.

Відстутність фізичної активності може спричинити послаблення розвитку кісток у підлітків, про це свідчать нещодавні дослідження.

Дослідники розглянули зв’язок активності й міцності кісток у підлітків – з 10 до 14 років у дівчат, та з 12 до 16 у хлопців, адже саме цей час є найважливішим для формування здорових кісток у обох статей.

Протягом цих років формується до 36% всього скелету, і кістки «відгукуються» на фізичні навантаження – про це свідчать результати дослідження.

Також, завдяки цьому експерименту стало відомо, що у підлітків зі зниженою фізичною активністю значно слабкіші кістки, а це, в свою чергу, може призвести до їх легшого пошкодження в порівнянні з тими підлітками, котрі достатньо часу приділяють фізичним навантаженням.

Діти, котрі просто байдикують, не навантажують свої кістки належним чином. Саме тому їх потрібно заохочувати як мінімум до найпростіших видів активності – біг, стрибки в довжину, футбол, баскетбол, або навіть фрісбі.

Підліткам не обов’язково відвідувати спортивні секції або спортивні кружки. Як мінімум прості заняття танцями вдома, або звичайна прогулянка в парку й навіть вигул собаки можуть також бути ефективними в досягненні цієї мети. Головне – потрібно рухатися.

Батьки мають обмежувати час дітей перед екранами комп’ютерів та різноманітних гаджетів й стимулювати підлітків та дітей вести здоровий спосіб життя й займатися спортом.

За матеріалами www.health.com

Читайте також:

Як силові вправи зміцнюють організм 

Велосипед – це профілактика захворювань 

Як почати активне життя? Поради для лінивих