Марія Кацева: «Я вмію домовлятися зі своїм організмом»

Про медитативні практики, саморозвиток і те, як домовлятися із власним тілом – говорили із найяскравішою учасницею 4 сезону «X-фактору», співачкою Марією КАЦЕВОЮ.

– За освітою ви політолог і психолог. Як у ваше життя увійшла музика?

– Політологія з’явилась у моєму житті випадково: в 17 років я просто відштовхнулася від того, які екзамени подужаю. Психологія – це був вже більш свідомий вибір. Після закінчення навчання я навіть пропрацювала 2 роки за спеціальністю, у напрямку вікової психології та сімейних конфліктів. Музика ж мене цікавила завжди. 9 років я відвідувала музичну школу, писала «у стіл» пісні, постійно шукала групи, з якими співала. А у 28 років вирішила, що це і є справа мого життя, і потрібно поставитись до неї більш серйозно. Тому я вступила до музичного училища за спеціальністю «естрадний вокал».

– Чим зараз займаєтесь? Які плани в творчості?

– Зараз працюю у декількох напрямках. Зокрема, зібрала класних музикантів, з якими ми граємо кавери та мої пісні, а також влилася в один блюз-роковий колектив – мені дуже подобається, що вони роблять.

– Ви якось сказали, що вмієте правильно домовлятись зі своїм тілом – як ви це робите?

– Дуже важлива психологічна налаштованість. Я намагаюсь бути в гармонії зі своїм організмом – регулярно медитую, спілкуюся зі Всесвітом, займаюся фітнесом, дотримуюся дієти, не ставлю будильники… Не роблю нічого, чого моєму тілу не хочеться, і тоді у відповідальний момент мій організм дає мені те, що я хочу.

– Розкажіть детальніше про ваші медитативні практики – як саме можна спілкуватися зі Всесвітом і чи потрібно для цього заглиблюватись у східну культуру, наприклад?

– Варто почитати праці для розвитку особистості, тих же Ошо, Зеланда, Толлє – звісно без фанатизму. Для цього і потрібна освіта – вона дає можливість розуміти, що тобі потрібно, а що ні. Що стосується моїх сеансів медитації – я розслабляюсь, відпускаю думки, у цей момент чудово прокачується енергетика… Напевно, я язичниця, адже я не зациклююся на одній культурі чи релігії, а беру у своє життя все, що мені подобається. Я не дотримуюсь якихось канонів чи стандартів – відштовхуюсь від потреб мого організму. Хочу – піднімаю залізяки у спортзалі, хочу – медитую і приймаю аромаванни із сіллю. Музика – це теж свого роду медитація, я повністю заглиблена в паралельну реальність твору, який виконую, і концентруюсь на ньому. Музика – це те, без чого я не можу. Тому мені пощастило, що моя потреба стала для мене роботою.

– І як давно ви піднімаєте «залізо» у спортзалі?

– 4 роки я активно займалась фітнесом, із них півроку із професійним тренером. Мені подобається, коли м’язи у тонусі, коли я відчуваю їхню силу і контроль над власним тілом.

– Які у вас корисні звички?

– Останнім часом я завжди запалюю свічку перед сном хвилин на 15. Я помітила, що стала дуже добре просинатися вранці – не важливо, яка погода за вікном. Також поки не вистачає часу на повноцінні тренування в залі, я щоранку роблю зарядку: обов’язково стою в «планці», віджимаюсь, присідаю. Ще я вже 8 років щоранку вмиваюся льодом і потім наношу зволожуючий крем – це дуже тонізує і бадьорить.

– Чи дотримуєтесь ви якихось особливостей харчування?

– Я дотримуюсь низьковуглеводної дієти – не їм хліб та інші борошняні вироби, надаю перевагу сирам із низьким відсотком жиру, намагаюсь не їсти м’ясо – більше птицю і рибу. Їм продукти, багаті на клітковину – обов’язково зелень, овочі та фрукти. Головне правило в харчуванні – їсти тоді, коли хочеться, і не їсти, коли не хочеться. Мій організм сам підказує мені, що для нього найкраще. Але важливо також відрізняти голод від бажання просто щось пожувати.

– Як ви порекомендуєте нашим читачам завжди залишатися в гармонії з собою?

– Потрібно розуміти, що завжди гармонії не буде, життя – це зебра, це хвилеподібні рухи, і приймати той стан, який є на даний момент. Жалість до себе, внутрішня боротьба із негативним станом – це супротив. Це не правильно – навіщо витрачати сили на супротив, якщо можна ці сили витратити на боротьбу із проблемою? Також варто уникати енергетичних вампірів і спілкуватися з приємними людьми. Однак в будь-якому разі це все індивідуально, кожен має дослухатися до власного організму. Я не можу дати універсальної поради – за поради, як відомо, у пеклі горять.

Бесіду вела Галина Теличук, спеціально для «Живи Активно!»,

Автор фото Ольга Кузнєцова