Чи може бути шкідливим “надмірний” сон

Шкода, що наш організм не запасає сон наперед. І чомусь, на відміну від «недосипу», «переспати» практично неможливо. Більше того, це може бути небезпечно.

Надмірним вважається сон, який перевищує 9 годин. Але і при цьому жодного фізичного дискомфорту виникати не повинно. Головний біль, що виникає після задовгого сну, – наслідок шийного остеохондрозу або нестачі кисню (виникає в тих, хто хропе чи має апное вві сні). Слабкість, яку ви відчуваєте, якщо довго ігнорували будильник, теж виникає не через зайві години в ліжку, а через нерухоме  положення тіла під час сну.

Хоча у людей з тривалим сном частіше виявляються різні захворювання, незрозуміло, чи вони виникають від задовгого сну, чи  просто нездоровим людям потрібно більше часу на відновлення сил. Ймовірніше друге.

Проте деякі дослідники пов’язують надлишковий сон із такими проблемами зі здоров’ям:

  • деменція (у літніх людей, які сплять більше 9 годин на добу);
  • депресія (якщо спати більше 10 годин на добу, її ризик зростає на 49%);
  • діабет (якщо спати більше 9 годин, ризик збільшується на 1,5-2%);
  • зайва вага (+5-8 кг за 3-5 роки, якщо не займатися спортом);
  • погіршення пам’яті (якщо довгий час спати більше 9 годин на добу).

Поодинокі випадки надлишкового сну ніякої загрози не несуть. Якщо ви прокинулись не в ту фазу сну і страждаєте від відчуття «важкої голови», просто випийте чашечку кави, зробіть зарядку і прийміть контрастний душ. Але якщо ситуація, коли ви занадто багато спите, повторюється регулярно, потрібно зрозуміти, чому це відбувається. Найчастіше причиною є погана якість сну, депресія або відсутність режиму.

У таких випадках можна звернутися до сомнолога. Як правило, лікар з’ясовує особливості вашого сну і допомагає правильно розрахувати час відпочинку, а іноді рекомендує пройти дослідження – полісомнографію – для уточнення, що саме порушилося у процесі вашого сну, щоб знати, що слід виправляти.

Підготувала Ася Дан

Photo by Daria Shevtsova from Pexels