Мигдаль покращує мікрофлору кишківника

Споживання мигдалю і мигдалевої шкірки сприяє покращенню кишкової макробіотики і змін в активності кишкових бактерій.

Жибін Лью, з університету Фужоу (Китай), з колегами провели дослідження, в якому брали участь 48 здорових чоловіків і жінок від 18 до 22 років. До раціону учасників дослідження члени групи щоденно додавали 56 грамів смаженого мигдалю, або 10 грамів мигдалевих шкірок, або 8 грамів фруктоолігосахаридів (пребіотиків, що стимулюють ріст нормальної мікрофлори кишечника) на день (контрольна група).

Після 6 тижнів дані виявили, що споживання мигдалю і мигдалевих шкірок помітно підвищило рівень популяції штамів біфідобактерій (Bifidobacterium spp) і лактобацил (Lactobacillus spp). У групі, яка отримувала мигдалеві шкірки, збільшення “хороших” бактерій залишалось сталим два тижні після закінчення експерименту. Серед групи, яка споживала смажений мигдаль, покращення зберігалось протягом 6-ти тижнів.

Автори дослідження роблять висновок, що споживання мигдалю і мигдалевої шкірки може призвести до покращення кишкової макробіотики і змін в активності кишкових бактерій. Це викликає збільшення сприятливих для здоров’я факторів і скорочення кількості шкідливих факторів. З огляду на це, можна стверджувати, що мигдаль і мигдалена шкірка потенційно мають пробіотичні властивості.

Пробіотики – це речовини, які допомагають виробляти “хороші бактерії” у шлунково-кишковому тракті, з чим пов’язано велике різноманіття позитивних для здоров’я ефектів. Багатий на волокна і фітохімічні сполуки рослинного походження, мигдаль здатен значно допомогти у збільшенні рівня “хороших” бактерій.

Zhibin Liu, Xiuchun Lin, Guangwei Huang, Wen Zhang, Pingfan Rao, Li Ni.  “Prebiotic effects of almonds and almond skins on intestinal microbiota in healthy adult humans.” Anaerobe, Volume 26, April 2014, Pages 1-6.