Мікро зелень – максі користь: різновиди мікрогріну

Мікрогрін – унікальний продукт. Під час проростання рослина переходить з однієї якості в іншу, і з цим змінюється її біологічний, зокрема,  вітамінний склад, – збільшується вміст вітамінів С, В2 і В6. Мікрогрін також є незамінним для тих, хто слідкує за енергетичною цінністю  спожитої їжі: як джерело вітаміну Е, він може частково замінити у раціоні калорійні горіхи та олії. Залізо, фосфор, кальцій і цинк найкраще засвоюються саме з пророщеного насіння. До того ж пророщені злаки – це величезна кількість клітковини, необхідна для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту.

Практично всі зелені культури  – салатні, цибульні, пряні, більшість видів капустяних, буряк, злакові  – можна пророщувати на своєму підвіконні. Дізнайтеся, що принесе вам найбільшу користь.

Пшениці проростки – для міцного волосся!

Вітамінний склад проростків пшениці сприяє нормалізації нервової та серцево-судинної системи, а також ефективно попереджує старіння. До того ж, при регулярному вживанні цього продукту значно покращується стан волосся і нігтів.

Гречаний мікрогрін – для здоров’я судин!

У проростках гречки дуже багато магнію і фосфору. Їх рекомендовано регулярно вживати при ішемічній хворобі серця і гіпертонії, цукровому діабеті, анемії і хронічних стресах, адже цей мікрогрін сприяє підвищенню рівня гемоглобіну, зміцненню стінок судин, зменшенню проникності й ламкості капілярів.

Соняшника мікрогрін – для молодості клітин!

Проростки соняшника містять високоякісні білки і жири, лецитин, кобальт, біотин, каротин. Цей мікрогрін нормалізує рН шлунка, сприяє зміцненню нервової системи і збереженню доброго зору, а також попереджує старіння шкіри.

Сочевиці мікрогрін знижує холестерин!

Проростки сочевиці сприяють кровотворенню. Особливо корисні дітям і дорослим після перенесених ангін і застуд, при анемії і крововтратах, для профілактики бронхіту і пневмонії. Згідно з проведеними дослідженнями, пацієнти з діабетом 2 типу, що з’їдали в день по 60 г мікрогріну сочевиці, за 8 тижнів істотно знизили рівень «поганого» і підвищили рівень «доброго» холестерину.

Проросток сої спокій дарує!

Проростки сої містять велику кількість амінокислот. Вони позитивно  впливають на всі метаболічні процеси в організмі і мають  антихолестеринемічну дію. Цей мікрогрін також є природним седативним засобом: знімає нервове напруження і попереджує серцево-судинні захворювання. Є також дані, що соя сприяє нормалізації роботи печінки і уповільнює процес старіння підшлункової залози.

Паростки кунжуту з вами – і нема проблем з зубами!

Проростки кунжуту багаті не тільки високоякісними білками, але й корисними жирними кислотами. Вживання цих проростків позитивно позначається на здоров’ї зубів та нігтів. Особливо слід звернути на нього увагу при зниженні зору, при переломах, дітям в період зміни зубів і інтенсивного зростання, а також жінкам після 45 років для профілактики остеопорозу.

Гарбузові проростки – для невтомного мозку!

Молоді паростки гарбуза особливо багаті цинком, необхідним для нормальної роботи головного мозку. Також цей мікрогрін позитивно впливає на сечостатеву систему чоловіків і жінок, попереджуючи різноманітні розлади функціонування репродуктивної системи.

Мікро-броколі смакуй – сам собі детокс влаштуй!

Згідно з результатами досліджень, сульфорафан, що міститься в мікрогріні капусти броколі, полегшує симптоми аутичної поведінки. А відвар з цих паростків сприяє швидкій детоксикації організму від наслідків забруднюючих речовин в повітрі, тому корисний жителям великих міст для профілактики раку легенів і серцево-судинних захворювань.

Мікрогрін броколі також виявив ефективність у профілактиці деяких видів раку.

Бурячок молоденький тонізує гарненько!

Цей червоненький мікрогрін має тонізуючий ефект завдяки високому вмісту мікроелементів і комплексу вітамінів В, А, С, РР, Е. Така добавка до салату зміцнює імунітет і позитивно впливає на нервову та травну системи.   

Руколи вам мікрогрін збільшує гемоглобін!

Паростки руколи – природне джерело йоду і вітаміну С. Цей мікрогрін інтенсивно впливає на обмін речовин в організмі, сприяє виведенню холестерину і підвищує рівень гемоглобіну. Завдяки пікантному аромату і легкому горіхово-гірчичному смаку це ідеальний гарнір до м’ясних, рибних страв.

Маленька гірчиця для судин згодиться!

У паростках гірчиці переважають аскорбінова кислота і рутин, тому це прекрасний протицинговий засіб, що також попереджає старіння стінок кровоносних судин. Завдяки перцевому смаку ця пікантна добавка до їжі стимулює апетит і кровообіг.

Дайкон-мікро споживай – з травленням  проблем не знай!

Молоді листочки дайкону багаті вітамінами A, B1, B2, C, РР і мінеральними речовинами. Їх вживання підсилює захисні сили організму і стимулює виділення шлункового соку, покращуючи травлення.

Капуста червона вітамінами повна!

Паростки червонокачанної капусти характеризуються високою концентрацією вітамінів, вуглеводів, ферментів, фітонцидів, мінеральних та інших корисних речовин. У них в 2 рази більше вітаміну С і в 4 – каротину, ніж в білокачанних аналогах.

Крес-салатик хто вживає- з тиском клопоту не має!

Крес-салат багатий вітамінами групи В, С, каротином, рутином. Має загальнозміцнюючу дію, покращує травлення, сон і самопочуття, знижує артеріальний тиск.

Найбільше користі мікрогрін принесе у зимові та весняні місяці, коли організм відчуває нестачу городньої зелені. Ці крихітки вирощувати просто і швидко. Але насолоджуватися ніжним смаком мікрогріну можна – і треба! – цілий рік, адже це не лише корисно, а і смачно і неймовірно гарно. 

Підготувала Галина Теличук

спеціально для “Живи Активно”

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: