На Львівщині рівняються на чемпіонів

Львівщину Фонд Кличко та Фундація Кока-Кола відвідують не вперше. За десять років існування проекту «Клич друзів – граємо разом!» ними було відкрито в області вже чотири спортмайданчики. Сьогодні – п’ятий. Прямуємо в село Бережниця, що поблизу Стрия, там сьогодні свято.

Потрапляємо в самий розпал подій. Майданчик прикрашений святковими кульками, гучна музика і діти аж пританцьовують від нетерпіння. Дівчатка вбрані в біле та червоне, що дуже пасує до кольорів новенького спортивного знаряддя, танцюють, співають, розповідають вірші – справжня концертна програма для гостей, що приїхали зі столиці!

Якби тільки зі столиці, – сміється директор школи Омелян Андрійович Медвідь. – Тут і з району, і з сусідніх сільських шкіл, і наші колишні випускники, всі приїхали подивитись. Для нас це справді велика подія, не кожен рік таке буває. Навіть заздрять нам трохи, кажуть, навіщо маленькому селу такий майданчик. Хоча, звичайно, зрозуміло навіщо. Раніше в селі не було ні стадіону, ні навіть доброї спортивної площадки. Тепер нашим сільськім дітям, дійсно, можуть позаздрити навіть містяни, такого майданчика немає, мабуть, ніде в районі!

А от і помиляєтесь, у Стрийському районі ми не вперше. Нам у вас тут подобається, – усміхається у відповідь керівник спортивних проектів Фонду Кличко Віктор Колесник. – А якщо серйозно, завжди дуже гарні заявки приходять до нас із Львівщини. Одразу видно любов до спорту і відповідальне ставлення до справи дітей та вчителів. 

Тим часом на майданчику пожвавлення. Ведучий набирає команди хлопців та дівчат і кличе тестувати новенькі спортивні снаряди. Починаються змагання. На силу – підтягування, на швидкість – біг, на влучність – баскетбол. Дівчатка залюбки стрибають через велику скакалку. Кожен намагається проявити себе і вибороти приз. Поруч вчитель фізкультури вболіває і підтримує вихованців. Дивлячись, як вона щиро аплодує кожній дитині, прошу трохи розповісти про учнів.

Діти в нашому селі дуже чемні, немає на них майже ніяких нарікань. Можу навіть трішки похвалитися – до дев’ятого класу у нас хлопці вчаться і жодного курця немає серед них, – розповідає Валентина Костянтинівна Шепелькова. – Майданчик пильнують, щоб ніяких хуліганів не було, жодної подряпини – дуже цінують подарунок. І головне – одразу ж почали займатися. Рівнятися хочуть на славнозвісних братів Кличків, дуже їх вони поважають.

До речі, брати Клички тут дійсно герої і кумири. Спілкуючись із дітьми ми в цьому переконалися. Їхній життєвий шлях по-справжньому надихає дітей, це наочний приклад, чого можна досягти завдяки своїй наполегливості та великому бажанню. Адже і їхній спортивний шлях колись починався зі шкільного майданчика!

Ілля Аркадьєв

спеціально для “Живи активно!”