«Надаю перевагу магазинним напоям»…

«Надаю перевагу магазинному…» – почула розмову своєї сусідки, яка сперечалася з продавцем, що «душить» апельсини прямо на вулиці і продає фреші. І такий вибір – це отримання не тільки вподобаного смаку, але й гарантія якості та безпечності. Спектр промислової продукції на сьогодні надзвичайно широкий – від  бутильованої питної води до холодних чаїв, різноманітних соків, морсів та соковмісної продукції, солодких газованих напоїв, квасів тощо.

Найдавнішим і найпоширенішим напоєм теплої пори року, відомим на наших теренах ще з часів Русі є квас. Його виготовляли переважно з житнього борошна або житнього хліба і солоду. Квас не лише добре втамовує спрагу, але й сприятливо діє на органи травлення, вбиваючи шкідливі бактерії. Він регулює обмін речовин і функції центральної нервової системи, поліпшує діяльність серцево-судинної системи, а також сприяє поліпшенню апетиту. Ще одним улюбленим і популярним напоєм для тамування спраги був лимонад, який готувався шляхом змішування води, лимонного соку і цукру. Його, як і квас,і зараз вам подадуть на замовлення у деяких кафе та ресторанах, де ці напої стали популярною частиною літнього меню.

Натуральні барвники

Сьогодні на полицях магазинів дуже широкий вибір напоїв, споживачі стають дедалі вимогливішими, отож відповідальні виробники переходять на натуральні барвники. Колір можна отримати завдяки додаванню у напій соку чи натурального барвника «карамель» (або як його ще називають – «цукровий колер»), як у тій же Кока-Кола. Такий барвник отриманий шляхом нагрівання (карамелізації) цукру.

Етикетки на напоях

Обираючи напої, дуже корисно уважно читати етикетки на них. Деякі виробники заявляють про те, що напій виготовлений з додаванням соку. Пам’ятайте, що соковмісним може називатися напій, до складу якого входить хоча б 1% соку. Якщо його реальний зміст виробник не вказав на лицьовій стороні етикетки, то частку соку в продукті можна визначити, прочитавши склад, де всі інгредієнти повинні бути зазначені в порядку зменшення їх вмісту в напої. Напевне, ви немало здивуєтесь, якщо таким чином з’ясуєте, що деякі звичні напої всупереч вашим уявленням виявляться більшою чи меншою мірою штучними, або навпаки –  виробленими виключно з натуральних компонентів!

Враховуйте це і вибирайте на свій смак. Однак при цьому, як і в їжі, рахуйте калорії. Тож, якщо ви вирішили дозволити собі трохи більше солоденького, знайдіть час на додаткову 15-хвилинну прогулянку осіннім парком. Це не тільки «спалить» зайві калорії, але й додасть позитивних вражень.

 

Також читайте “Як правильно готувати та пити фреші?”

“Скільки треба пити щодня?”