10 маршрутів для велосипедних подорожей Україною та її столицею

Велосипед — це тренд! З кожним роком велосипедистів стає дедалі більше, а серед охочих покрутити педалі з’являються як школярі, так і пенсіонери. Захоплення велосипедом може перевернути ваш світ, показати життя з такого боку, з якого ви його ніколи не змогли б побачити з вікна автомобіля чи крокуючи пішки. Наприклад, велосипед дійсно може бути повноцінним транспортним засобом, а ще дає не тільки свободу пересування, а й мотивацію для дослідження навколишнього світу.

Ми зібрали для вас 10 веломаршрутів України, подорожуючи якими ви відкриєте для себе багато неймовірних місць.

Отже, поїхали!

1. Наш перший тур буде у Києві, а саме на Трухановому острові. Це приємний маршрут, з мінімумом підйомів і великою кількістю спусків. Приїхавши на Труханів острів, можна нарешті дізнатися, що знаходиться у його віддалених куточках. Ви виявите недобудоване шосе, спортивний комплекс під відкритим небом, красиві будинки, а також непогану трасу по пересіченій місцевості.

Маршрут: вул. Жилянська — вул. Шота Руставелі — вул. Басейна — вул. Хрещатик — Володимирський узвіз — Набережне шосе — Парковий міст — вул. Труханівська — пляж Довбичка — вул. Труханівська — Набережне шосе — Фунікулер — вул. В. Житомирська — вул. Володимирська — вул. Л. Толстого — вул. Жилянська

Кілометраж: 22 км

Час: ~ 3 години


2. Парк Пуща Водиця. У Пущу найкраще їхати наприкінці травня або влітку – тоді там можна поплавати в озері і насолодитися красивими пейзажами. Тут тихо, спокійно і дуже чисте повітря. Найкраще виїхати з Києва вранці, щоб провести в цьому куточку природи кілька годин, а потім, відпочивши, повернутися в місто.

Маршрут: вул. Жилянська — просп. Перемоги — вул. Туполєва — вул. Стеценко — вул. Міська — вул. Червонофлотська — вул. Гамарника — вул. Міська — вул. Стеценко — вул. Щусєва — вул. Мельникова — вул. Січових Стрільців — вул. Чорновола — просп. Перемоги — вул. Жилянська

Кілометраж: 42 км

Час: ~ 5 годин


3. Цей веломаршрут ідеально підходить для людей, які постійно працюють в офісі. Чудова можливість відключити тіло й думки від офісних буднів і насичено провести час на лоні природи. Трішки вашого вміння їзди на двоколісному другові — і хороша мандрівка забезпечена.

Острів Муромець, розташований між спальними районами Оболонь і Троєщиною, має красиву природу й чимало містики. А саме, йдеться проурочище Чорторий та парк Дружби Народів.

Кажуть, колись тут гуляли відьми й русалки, яких утихомирили троє легендарних богатирів – Ілля Муромець, Альоша Попович та Добриня Нікітич. Хтозна, як нині в цьому місці з русалками та всілякою нечистю, однак точно знаємо, що це — один із найцікавіших веломаршрутів Києвом.

Кілометраж: 60 км

Час: ~ 1 день


4. Проїдемося Одеською областю? Природа Одеси та її околиць дає можливість мандрівникам зануритися в особливий світ, наповнений солоним морським повітрям, пустельними пляжами, найбільшою фортецею України і, звичайно, вечорами біля багаття на березі Чорного моря.

Маршрут: Одеса — Білгород-Дністровський — Шабо — Затока — Кароліно-Бугаз — Грибівка — Іллічівськ — Одеса

Кілометраж: 87 км

Час: ~1 день


5. Як щодо велосипедної прогулянки тунелем кохання? Але це ще не все! Безліч старовинних фортець та замків, монастир, та костел.

Маршрут: Луцьк — р.Стир — Чекно — Олика — Клевань — Тунель кохання —Острог — Новомалин — Межиріч — Півнева гора — Ізяслав — Шепетівка.

Кілометраж: 209 км

Час: ~ 3 дні


6. Закарпаття — дуже різнобарвна і цікава область України. Тут є і високі гори, і колоритні містечка, теплі сонячні долини, чисті ріки і водоспади. Етнічне різноманіття, близькість Угорщини, Словаччини, Румунії створили унікальну культуру, кухню, традиції. Природа тут дуже різноманітна, дороги, перед очима як в калейдоскопі минатимуть пейзажі: Синевирське озеро, водоспад Шипіт, деревяні церкви Мармарощини, замки в Хусті, Виноградово, Кололево, Мукачево. Сироварні та виноробні. Гори та Синевір!

Маршрут: Воловець — вдп.Шипіт — Пилипець — Міжгір’я — оз. Синевир — Тереблянське море — Драгово — Колодне — Олександрівка — Данилово — Сокирниця — Долина Нарцисів — Хуст — Королево — Виноградів — Тисобикень — Вари — Берегово — Косино — Мукачево

Кілометраж: 300 км

Час: ~ 3 дні


7. Спокійний маршрут, підійде для тих, хто хоче гарно і корисно провести час. Хоча трішки вгору їхати прийдеться. Маршрут бере свій початок від ж/д станції в Татарові. Водоспад Гук. В кінці маршруту на вас чекає один з найкрасивіших водоспадів України — водоспад Женецький з висотою перепаду води — 11 м.

Кілометраж: 17 км

Час: ~ 3 години


8. У Карпатах є чимало маршрутів для початківців і тих, хто катається на велосипеді не один сезон. Крім того, саме тут багато маршрутів промарковані, що значно полегшить вашу мандрівку та допоможе краще зорієнтуватися в горах. Цей маршрут – чудова можливість ознайомитися з красою Долини нарцисів та сусідніх територій. На цьому маршруті немає довгих підйомів, натомість він проходить по долинах. Таким чином, ви уникнете сильного фізичного навантаження й насолодитеся сповна гірськими краєвидами.

Маршрут: Свалява — Довге — Іза — Мукачево — Хуст

Кілометраж: 150 км

Час: ~ 2 дні


9. Цей маршрут не дуже складний та для тих, хто думає, що тільки Крим славиться своїми печерами.
На початку маршруту прибуваєте до міста Сколе, здійснюєте велоекскурсію до печерного храму XIII-XVI століття.

Далі — скелі Довбуша, неймовірно красива пам’ятка природи, місце, вже давно облюбоване затятими скелелазами.

Потім знайомство з оборонним комплексом — містом-фортецею Тустань.В IX — XIV століттях місто було перехрестям двох торгових шляхів: соляного та шовкового. Перший простягався від Дрогобича в Закарпаття, а другий із Китаю аж у Португалію. Далі по маршруту: повернення в початкову точку — місто Сколе.

За два дні на велосипедах побачите близько 120 кілометрів унікальної карпатської природи та цікавих пам’яток українських гір.

Маршрут: Сколе — Тустань — Сколе

Кілометраж: 120 км

Час: ~ 2 дні


10. Мандри по одному з найкращих місць для велотуризму в Карпатах.
Полонина Руна — високогірне карпатське плато, з обох боків оточене річками Латориця та Уж. Інша назва полонини — Рівна. Ландшафти цих місцин — це типові зразки альпійських луків.

Рослинний світ полонини вражає. Тут ї заказник “Соколові скелі”, заповідник “Шипіт” і Тур’є-Полянський заказник. Головною принадою полонини Руна є водоспад Воєводин. Розташувався він у красивій ущелині однойменної ріки. Тільки уявіть собі водоспад висотою в чотириповерховий будинок посеред мальовничої карпатської природи.

Маршрут: Ужгород — Невицький замок — полонина Руна — водоспад Воєводин

Кілометраж: 150 км

Час: ~ 2 дні

Читайте також:

Велосипед – це профілактика захворювань

Чому європейці все більше віддають перевагу велосипедам

Чому саме велосипед?