Найкраще брейк-данс шоу – на київському Burn Battle School

Гуляючи вулицями великого міста, частенько можна побачити хлопців та дівчат, які під ритмічну музику виробляють карколомні піруети та ефектні „зависання”.  Навіть такі аматорські виступи вражають, а як щодо змагань найкращих брейк-дансерів планети? Для киян та гостей столиці України така нагода цього року випала якраз наприкінці літа. 30 серпня у київському  Палаці Спорту завершилося одне з наймасштабніших світових брейк-данс шоу  – BURN BATTLE SCHOOL за участю кращих танцюристів з України, США, Франції, Великобританії, Швеції, Польщі та інших країн світу. По суті, це одна з версій щорічного чемпіонату світу з брейк-дансу.

Змагання брейк-денсерів традиційно називаються баттлами (битвами). Зазвичай глядачі баттлу утворюють коло або квадрат всередині якого по черзі виступають брейкденсери. Баттли можуть відбуватись між одиночками, тобто 1 на 1, та цілими командами. Конкретний виступ танцюриста називають виходом. Тобто у випадку змагання двох чоловік, кожен з них може мати наприклад по два виходи тривалістю по 30 секунд, оскільки виступ є надзвичайно виснажливим. В баттлах також присутні судді, які в кінці визначають переможця.

Сьогодні цей вуличний танець, що розвинувся з хіп-хоп руху на початку 70-х років в Південному Бронксі (Нью-Йорк),отримав поширення у всьому світі. У багатьох країнах створюються школи брейку, де кожен може навчитися танцювати. Але як добре він це зробить, залежить тільки від нього самого. Невід’ємною частиною цього танцю є, звичайно, імпровізація. Ясно, що відразу робити важкі елементи (Drop, Flare, Float, Freeze, Headspin, Backspin, Suicide, Swipe, Windmill) для новачка буде дуже непросто. Потрібні місяці або навіть роки наполегливих тренувань. Брейк-данс потребує чудової фізичної форми. Не дарма першим правилом брейк-дансера є „Не спати!”, – тобто постійно бути активним. А поважаючий себе танцюрист  не зробить вихід на публіку, поки на тренуваннях не відточить свій виступ до досконалості.

Burn Battle School за 3 роки проведення встиг зарекомендувати себе як один з найбільш видовищних і маститих фестивалів сучасного танцю, який наразі об’єднав близько  2 тисячі брейк-дансерів з 4 континентів.  Цього року вперше турнір проходив аж 3 дні. У четвер 28 серпня у столичному клубі „Юність” відбулося препаті турніру, де для вітчизняних шанувальників танцю відбувся  майстер-клас відомих американських брейк-дансерів, показовий баттл та  хіп-хоп вечірка. У п’ятницю з ранку до пізнього вечора там же,  у „Юності”,  проходили відбіркові баттли 1 на 1 серед дітей, дівчат, хлопців та 4 на 4 між командами. Найкращі й стали учасниками суботніх фіналів у Палаці Спорту, які мали змогу безкоштовно побачити 15 тисяч глядачів! Фінальним баттлам  у суботу уже традиційно передували  майстер-класи. А після нагородження переможців, як і напередодні, цього разу у „Зеленому театрі” на Парковій алеї, до ранку продовжувалося афтепаті  під ритмічні ді-джейські сети…

У Києві найсильніші світові брейк-дансери виступали за ідеї активного способу життя, миру, єдності, взаємоповаги і мовою сучасного танцю доводили головне гасло брейк-дансу :«Бийся не фізично, а за допомогою мистецтва».