Насіння рослин у щоденному раціоні: правила споживання

Насінина – це життя. Насіння – жива їжа. Кожне насіннячко було задумане природою, як капсула, що містить весь набір необхідних для успішного росту та розвитку рослини речовин у концентрованому вигляді – вітамінів, мінералів, білків, ефірних олій і тимчасово неактивних ферментів. 

Тому якщо ви хочете перекусити чимось корисним, ситним і високопоживним – насіння поза конкуренцією. Та найбільше користі ви отримаєте, якщо регулярно додаватимете насіння у свої страви – наприклад, у салати, супи чи десерти. Як же правильно це робити, щоб отримати по-максимуму користь від суперфудів?

Не поспішайте обсмажувати насіння: термічна обробка зруйнує левову частку корисних речовин всередині.

Але якщо вже обсмажуєте, то дотримуйтеся деяких нескладних правил: чавунна сковорідка; рівномірне перемішування; слабкий вогонь; якомога менша тривалість процесу смаження.

Груба оболонка зернятка, наприклад лляного або кунжутного, задумана природою як захист від перетравлення організмом птаха або тварини.

Але якщо насіннячко все ж потрапило вам до рота, можна обманути природу ретельним пережовуванням. Якщо ж терпіння на це не вистачає, зверніть увагу на лляне борошно, висівки та розторопшу, які можна одразу додавати у каші, смузі та йогурти.

Цікаво, що шрот розторопші – це насправді не перемелене насіння, а подрібнені вижимки, що залишилися після отримання олії методом холодного віджиму. Практично всі компоненти, що міститься в насінні, наявні і в шроті. А от жирів там практично не залишається: в цілому насінні міститься близько 30% олії  та жирних кислот, а в порошку – менше 1%.

Насіння й горіхи засвоюються краще, якщо їх попередньо замочити теплою водою (бажано на ніч).

Вода руйнує так звані ферментні інгібітори, які не дають їм рости у несприятливих умовах. При замочуванні насіннячко виходить із стану «сплячки», активізуються процеси пророщення, і його харчова цінність стає більшою – так було задумано природою: приходить весна і насіння проростає, коли тане сніг. 

Людям із захворюваннями та розладами системи травлення, для яких ціле насіння може виявитися надто грубою, концентрованою та механічно подразливою їжею,  варто звернути увагу на відвари з насіння.  Їх можна застосовувати  при гастритах, виразках травного тракту, гепатитах як лікувальне харчування, яке доповнює і продовжує лікування медикаментами. Кожне насіння має свої переваги. Детальніше про них – у наступному матеріалі.

Підготувала Галина Теличук 

спеціально для “Живи Активно”

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Гранола – страва з насіння, горіхів, зернових