Науковці встановили чому виникає сонливість після їжі

Помічаєте, що після прийому їжі хилить на сон? Давайте розберемось, чому ж так стається та що із цим робити.

Науковці встановили, що явище сонливості після потрапляння їжі всередину, також відоме як «харчова кома», невипадкове. Вони висунули гіпотезу, що і тварини, і люди мають так звані сигнали пильності, які тримають організм у тонусі при відчутті голоду. Це допомагає знаходити їжу (тваринам) і прагнути до дій (людям). Коли ж ми насичуємося, ці «сигнали» зникають і замінюються відчуттям втоми.

Інші дослідники вважають, що причина криється у зміні кровообігу. Після їжі надходження крові до тонкої кишки стає інтенсивнішим. Відповідно, зниження мозкового кровотоку може викликати відчуття сонливості. Тут вчені вирішили детальніше зупинитися саме на кількості їжі, вживаної за один раз.

Вони помітили, що у межах експерименту в людей, які пропустили сніданок і добряче пообідали, мозковий кровоток зменшувався, і вони раптом хотіли спати.

Висновок: якщо з’їсти багато за один присід, однозначно хилитиме на сон.

Вивчаючи комах, фахівці побачили, що сонливість наступала після вживання їжі з великою кількістю солі та білка. Тож можна припустити, що сон допомагає краще засвоювати поживні речовини. Це також є своєрідним підтвердженням відомої теорії, що сон допомагає травленню.

Крім того, спеціалісти вирішили розглянути це питання стосовно типу вживаної їжі. Вони порівняли людей, у раціоні яких були овочі, молочні продукти, оливкова олія, та тих, хто обожнював напівфабрикати, фаст-фуд, солодкі напої.

Результати показали, що здорове харчування пов’язане з низькою сонливістю протягом дня. Надмірне же споживання жирів або вуглеводів порушує природні циркадні ритми сну – біологічний годинник людини, що контролює роботу нашого організму. Це і викликає непоборне бажання поспати.

Звичайно, отримані дані є суперечними, і потрібно більше доказових фактів, але поміркувати над цим, погодьтеся, вельми цікаво. І вже зараз можна дійти певних висновків. Так, аби запобігти «харчовій комі», краще їсти невеликими порціями, особливо в обідню пору. Адже порушення циркадних ритмів, як правило, змушує людей відчувати сонливість у другій половині дня. На додачу, приборкати втому після їжі допоможе здорове харчування.

За матеріалами www.time.com