Інфекція грипу здатна викликати інфаркт міокарда

Ризик виникнення серцевого нападу підвищується в шість разів в перший тиждень після діагностування грипу, такі невтішні дані опублікував журнал New England Journal of Medicine.

Вченими було проаналізовано історії хвороб багатьох людей, які дали змогу виявити, що  зв’язок між гострою респіраторною інфекцією (зокрема, і грипом) та інфарктом міокарда все ж таки існує. Визначили, що більший ризик отримати серцевий напад після лікування від грипу мають люди похилого віку.

Вивчення амбулаторних карток осіб, які пройшли тест на респіраторні віруси показало, що ризик отримати інфаркт міокарда після захворювання на грип однаково великий у вакцинованих та не вакцинованих людей.

Для отримання даних по цьому дослідженню було проаналізовано 364 випадки госпіталізації через гострий інфаркт міокарда і виявлено, що 332 пацієнти потрапили до лікарні з серцевим нападом протягом року до або після лабораторного підтвердження грипу.

Вчені визначили, що із 48% досліджуваних жінок, 24% потрапляли до лікарні ще до інфаркту. Серед 364 випадків госпіталізації  протягом перших 7-ми днів після лабораторного підтвердження грипу були помічені 20.

Цей 7-ми денний розрив можна назвати інтервалом ризику.  Інші 344 випадки  госпіталізації, які відбулися протягом 2‑х років були названі вченими інтервалом контролю. Результати даних показують, що ризик потрапити до лікарні через інфаркт  міокарда, збільшився в 6 разів протягом інтервалу ризику порівняно з інтервалом контролю, при цьому ризик був найвищим протягом 7-денного періоду.

Причиною цього може бути збільшення кількості запальних хімічних речовин, які знаходяться в організмі людини під час захворювання на грип.

Прозапальний рівень цитокінів підвищується, а це може призвести до дисфункції стінок артерій або ендотелію. Дисфункція стінок, в свою чергу, призводить до розриву та витіснення бляшок, які і викликають у хворого інфаркт міокарда. Щоб з’ясувати це напевно потрібно провести більш детальні дослідження, але вчені стверджують, що механізм виникнення ризику серцевого нападу досить реальний.