Норми фізичних навантажень для здорової дитини

Здорову дитину не потрібно змушувати до активності – вона й так годинами перебуває в русі, і значно складніше вмовити її спокійно посидіти. Однак нині, коли обов’язковим атрибутом домашнього дозвілля є увімкнений телевізор, дедалі більшої популярності набувають планшетні комп’ютери та комп’ютерні ігри для розвитку, орієнтовані на наймолодшу аудиторію, гіподинамія стає проблемою не тільки дорослих, а й малечі.

Від батьків залежить, чи звикне дитина активно проводити дозвілля. Дбати про це необхідно вже з перших років життя малечі.

В ідеалі дитині достатньо бути фізично активною не більше двох годин на день.

Діти в цьому віці, як правило, витрачають енергію короткими блоками тривалістю від декількох секунд до декількох хвилин, тому будь-які активні ігри включають різні види рухової активності.

Найважливіше, аби фізична активність приносила дитині радість і сприймалася як органічна частина життя.

Бажано пропонувати їй такі види активності, які не тільки розважають, але й відповідають інтересам дитини, розвивають її уміння та здібності. Різноманітні види активності також допомагають розширити її світогляд, здобути нові знання.

Дуже важливо, щоб дитині було цікаво проводити час у русі.

Фізичні заняття мають тривати щонайменше 30 хвилин на день. Поступово збільшуйте їх тривалість до 90 хвилин щодня.

Фізичною активністю можна займатися блоками по 5–10 хвилин.

Півторагодинне заняття має включати 60 хвилин фізичної активності середньої інтенсивності і 30 хвилин фізичної активності високої інтенсивності.

Має бути поєднання вправ на витривалість, гнучкість і силу.

Час перегляду ТБ і перебування за комп’ютером не повинні перевищувати 90 хвилин на день.

Що таке фізична активність середньої інтенсивності?

Якщо оцінити індивідуальні фізичні зусилля людини за шкалою від 0 до 10, то фізична активність середньої інтенсивності перебуває в межах від 5 до 6 балів.

Що таке фізична активність високої інтенсивності?

Якщо оцінити індивідуальні фізичні зусилля людини за шкалою від 0 до 10, то фізична активність високої інтенсивності перебуває в межах від 7 до 8 балів.