Інше борошно: кокосове, гречане, рисове, горіхове, нутове, тапіока

На більшості українських кухонь використовують переважно пшеничне борошно. Однак існують й інші змелені на борошно продукти, які можна використати з максимальною користю для здоров’я.

Головним недоліком пшеничного борошна вважають високий глікемічний індекс (здатність стимулювати виділення інсуліну). Також пшениця містить глютен – білок, який покращує якість тіста, але шкодить людям, які не мають ферменту для його розщеплення.

Давайте розглянемо здорові альтернативи пшеничному борошну.

1. Кокосове борошно

Кокосове борошно не містить глютену, оскільки кокос – не зернова культура. Воно має низький глікемічний індекс, тобто підходить для людей, хворих на діабет. Також до складу кокосового борошна входять ненасичені жири, які рідше перетворюються у жирові відкладення та поліпшують метаболізм.

Лауринова кислота, яка входить до складу кокосового борошна, має антибактеріальні властивості та стимулює імунітет. Крім того, кокосове борошно містить марганець, нікель, калій, магній, йод та вітаміни групи B, E, D.

Не варто вважати, що кокосове борошно можна застосовуватися виключно для приготування десертів, – воно не має яскраво вираженого смаку.

Однак, людям, схильним до шлунково-кишкових розладів слід виявляти обережність при вживанні кокосового борошна

2. Гречане борошно

Гречка давно увійшла в вітчизняну кулінарію, але гречане борошно все ще не дуже популярне,  і дарма. Гречане борошно підходить всім, хто дбає про фігуру та здоров’я, але не хоче відмовлятися від печива.

Гречане борошно містить вітаміни B1, B2, B6, B9, E, PP, а також мікро- та макроелементи – калій, кальцій, натрій, сірку, фосфор, магній, залізо, мідь, фтор, цинк, марганець, кобальт та фолієву кислоту. Гречане борошно можна використовувати і в косметології – як компонент м’яких скрабів, що дбайливо очищають шкіру.

Вживати гречане борошно можуть майже всі, обмежень практично немає (за винятком вкрай рідкісних випадків алергії або загострення виразкової хвороби).

3. Рисове борошно

Харчові та смакові якості рису неймовірно високі. Це саме можна сказати і про рисове борошно. Воно досить часто входить до складу дитячого харчування, яке повинно бути не тільки корисним, а й повністю безпечним.

Рисове борошно, при всій своїй дієтичності, багате вітамінами (B1 в невеликій кількості, B2, B4, B5, B6, B9, PP, E), а також мікро- та макроелементами (залізо, марганець, калій, цинк, магній, селен).

У рисовому борошні немає глютену, тому воно підходить чутливим до нього людям та схильним до диспептичних розладів. Але існують і протипоказання: рисове борошно не варто вживати при цукровому діабеті та схильності до закрепів.

До речі, рисове і пшеничне борошно можна комбінувати – це зробить вироби більш хрумкими та пухкими.

4. Борошно тапіока

Тапіока – висококалорійний, поживний і багатий корисними речовинами продукт, який виробляють із коренів маніоку, який росте в Таїланді, Бразилії й на Мадагаскарі. 

Незважаючи на те, що вміст жирів і білків в тапіоці близький до нуля, цей продукт може зайняти гідне місце в здоровому та корисному раціоні. Вона містить кальцій, калій, фосфор та вітаміни групи B, які необхідні для діяльності нервової системи. Також в цьому продукті містяться марганець, селен, мідь, цинк, залізо, фосфор та магній.

Ви можете додавати борошно тапіоку в соуси, перші страви (особливо крем-супи), креми та кондитерські вироби.

5. Горіхове борошно

Найбільш відомим і поширеним є мигдальне борошно, що містить вітаміни груп B, C, E, PP, а також мікроелементи (залізо, калій, хром, сірка, магній).

Відомо, що горіхи – продукт калорійний і ситний. У мигдальному борошні майже 600 ккал на 100 г (більше, ніж в шоколаді), цілих 26 г білка, 56 г жиру і 3 г вуглеводів. Тому його використовують в основному як корисний додаток до інших видів борошна.

Також у продажу можна знайти борошно з фундука, волоського та інших горіхів.

6. Нутове борошно

Нут – зернобобова культура, яка поширена на Близькому Сході. З найдавніших часів і до цього дня нут вирощується і використовується в кулінарії Індії, Ефіопії і десятків інших країн. Власне, з нуту роблять люблений вегетаріанцями всього світу фалафель, а італійці печуть з нього коржі Фаріната.

Як і всі рослини, що відносяться до сімейства бобових, нут дуже поживний і містить велику кількість білка, тому він користується популярністю у вегетаріанців в якості альтернативи продуктам тваринного походження. Нутове борошно також безпечне для людей, які страждають від непереносимості глютену.

Сто грамів нутового борошна містять близько 340 ккал, 11 г білка, 3 г жиру, 66 г вуглеводів, величезну кількість вітамінів: бета-каротин, вітаміни А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, К і РР, а також ледь не всі мікроелементи (калій, кальцій, магній, цинк, селен, мідь і марганець, залізо, хлор і сірка, йод, молібден, бор і ванадій, олово і титан, кремній, кобальт, фосфор і натрій).

Цей вид борошна можна використовувати для приготування різноманітних видів хліба, коржів, супів, і для панірування.

Варто ексмериментувати та робити раціон різноманітним. 

Читайте також:

Дієтологи визначили, як змінилися модні тенденції в харчуванні