Коли чоловічі й жіночі гормони міняются місцями

Гормони бувають жіночими й чоловічими. Жіночі – естрогени, чоловічі – андрогени. Саме вони роблять представників різних статей такими різними, визначаючи нашу поведінку, реакції, навіть здібності.

Естрогени – це стероїдні гормони, які виробляє здебільшого фолікулярний апарат яєчників. Втім, помилково вважати, ніби жіночі гормони є тільки в жіночому організмі. У невеликих кількостях естрогени продукує й чоловічий організм. Так само, як в жіночому тілі – навіть найбільш жіночнішому – не обходиться без андрогенів, чоловічих гормонів.

Відкриттям жіночих гормонів ми зобов’язані Адольфу Фридриху Бутенандту, німецькому хіміку та фізіологу, який працював на хіміко-фармакологічні компанію «Шерінг корпорейшн». У 1929 році він знайшов у сечі вагітних жінок гормон, який пізніше назвали естроном. До естрогенів також належать естрадіол та естріол.

Існування естріолу визнали у 1931 році – тоді Адольф Фрідріх Бутенандт разом з колегами підтвердив відкриття лондонського вченого Г.Ф.Мерріана. Загалом німецький фізіолог зробив дуже багато в «гормональному питанні». Наприклад, йому ж належить відкриття феромонів – біологічних сполук, які забезпечують хімічну комунікацію між особинами одного виду. Про існування цих «невідчутних запахів» ми знаємо з 1956 року.

Відповідальні за жіночність

Естрогени мають надзвичайно важливий вплив на жіночий організм. Власне, вони роблять жінку жінкою. Під впливом естрогенів розвивається матка, маткові труби, навіть пігментація в ділянці сосків і статевих органів. Що вже казати про «критичні дні»… Ними жінки теж, звичайно, завдячують, серед іншого, естрогенам. Цікаво, але саме естрогени роблять жінок репродуктивного віку менш вразливими до серцево-судинних захворювань, і саме зниження продукції естрогенів у клімактеричному віці різко підвищує вразливість жінок перед хворобами серця й судин.

Чоловікове – чоловіче

Про те, що естрогени застосовують для корекції дефіциту цих гормонів в організмі, відомо багатьом. Натомість про аналогічну можливість застосування андрогенів у чоловіків, говорять рідко. Та все ж з віком рівень деяких чоловічих гормонів, зокрема, тестостерону, також знижується, і застосування гормону з терапевтичною метою теж дає певний ефект. Крім відомого всім тестостерону до андрогенів також належить дигідротестостерон. Андрогени мають анаболічну дію, допомагають організму ефективно розщеплювати глюкозу. Завдяки андрогенам чоловіки є такими, якими ми звикли їх бачити, включно з низьким голосом, вузькими стегнами та… втратою волосся. За певних генетичних умов саме андрогени здатні дуже помітно змінити чоловічу зачіску не в кращий бік.

Медицина вже давно не заперечує існування так званого чоловічого клімаксу. Якщо андрогени, які відповідають за природну чоловічу енергійність та рішучість, стають «дефіцитними», чоловік страждає на апатію, депресивні стани, втрачає інтерес до життя, скрижиться на погіршення пам’яті та уваги, а ще стає схильним до характерного для чоловіків середнього віку ожиріння в ділянці живота. Звичайно, самими тільки ін’єкціями тестостерону проблема зайвої ваги та апатичних настроїв аж ніяк не вирішується, але в комплексі з фізичними вправами і здоровим раціоном може позитивно вплинути на ситуацію. Та все ж слід пам’ятати: гормональні препарати не можна призначати собі самостійно, адже це пов’язано з певними ризиками. Зрештою, проблема може бути не в гормональному дисбалансі…

Коли гормони «міняються місцями»

Фраза «чоловіки й жінки такі різні» звучить, як банальна констатація факту. Звісно ж, вони різні! Але при цьому в них досить багато спільного. Ні, йдеться не про спільне майно чи спільних дітей. Йдеться про… спільні гормони. Ті самі естрогени та андрогени. У кожній і в кожному з нас є й жіночі, і чоловічі гормони. Їхня кількість визначає, хто ми є.

Втім, з різних органічних причин, а також внаслідок прийому деяких медикаментів, баланс жіночих і чоловічих гормонів, закладений природою, може порушуватися. При надмірному продукуванні чоловічих гормонів у жінок з’являється волосся над верхньою губою, на підборідді, на грудях, стегнах, спині. Це порушення називається гірсутизмом. Гормональні причини, в тому числі, надлишок чоловічих гормонів, спричиняє появу акне. Якщо жінка скаржиться на неплідність, перевірка гормонального стану є першим кроком у пошуку причини, адже чоловічі гормони в надмірній кількості можуть заважати заплідненню й виношуванню дитини.

Якщо в чоловічому організмі зменшується продукція чоловічих гормонів, це теж погано відбивається на зовнішності та поведінці представників сильної статі. Наприклад, жир може відкладатися за жіночим типом – на стегнах, руках, сідницях. Статевий потяг у чоловіків під впливом надмірно виробленого естрогену знижується, слабшає і статева функція. Крім того, чоловік стає схильним до депресії, втрачає якості, які традиційно вважаються чоловічими.

Важливо пам’ятати, що баланс гормонів не порушується ані в жіночому, ані в чоловічому організмі просто так, без причини. Як правило, зрушення виникають внаслідок захворювань, порушення функцій органів, які виробляють гормони. Але багаторічне неправильне харчування, вживання алкоголю, низька рухова активність також провокують неприємні зміни. Особливо вираженими вони можуть ставати з віком. Тож щоб залишатися жінкою або чоловіком до найбільш поважного віку, варто щонайменше вести здоровий спосіб впродовж усього життя. 

 

Читайте також:

Надлишкова вага змінює гормональний фон

Причини гірсутизму