Осінній похід у ліс: секрети вдалого відпочинку

Звичайно, теплі дні давно позаду та й сонечко радує все менше, але хіба це привід закривати сезон відпочинку на природі? Дружна компанія і приємне спілкування отримають перемогу над будь-якою негодою, особливо в поході з ночівлею та пікніком у лісі. Головне пам’ятати, що гарантія вдалого відпочинку – якісна підготовка. 7 корисних порад  для того, щоб провести свій похід із задоволенням, набратися позитивних вражень і повернутись у місто обов’язково з думками «це було неймовірно» та «хочу ще!»

Прогноз погоди

Плануючи вилазку в ліс важливо перевірили довгостроковий прогноз погоди. Але пам’ятайте, що погода – річ непередбачувана, тому відстежуйте метеорологічні сайти постійно, навіть якщо прогноз обіцяє ясний день без опадів. Однак сильно на цьому не зациклюйтеся, просто про всяк випадок підготуйтеся до дощу: запасіться пакетами для сміття, в які у сиру погоду можна упакувати їжу, особисті речі, дрова від вологи, та візьміть з собою тенти, які при необхідності можна встановити над кострищем, столиком чи входом у намет.

План походу

Пропишіть усі речі, які вам необхідно зробити напередодні і що взяти з собою. Прикиньте приблизний план на вихідні, щоб простіше орієнтуватися на місці. Обов’язково перед походом перевірте все спорядження та переконайтеся, що в комплекті з наметом є всі кілочки для установки, блискавка в спальнику не розходиться, туристичні стільці цілі і т.д.

Інвентар

Головне – підготувати якісну тимчасову оселю. По-перше, візьміть міцний намет, найпростіше буде орендувати його в спеціалізованих магазинах. Бажано, щоб намет був кемпінговий, а не трекінговий і найголовніше, звертайте увагу на його сезонність. По-друге, візьміть із собою теплий спальник для осінньо-зимового періоду. Ті спальники, в яких цілком комфортно почуваєтеся влітку, навряд чи зігріють вас зараз. По-третє, не забудьте про каремати. У поході вони просто незамінні, бо незалежно від того, наскільки хороший ваш спальник, килимок не дозволить замерзнути. Обов’язково запасіться дровами й вугіллям – це те, на чому ні в якому разі не варто економити! Восени необхідність підтримувати багаття може виникнути не тільки вранці й увечері, але й протягом дня. Тому запас палива для вогню зайвим не буде. Краще взяти меншу кількість їжі, але підтримувати тепло в таборі треба постійно.

Сам табір найкраще розбити в захищеному місці до настання темряви. Вирушаючи в похід восени, не варто забувати, що темніє в це пору року рано. Не встановлюйте кемпінг на відкритому просторі, важливо, щоб ця місце для намету прогрівалася сонцем і було захищене від вітру. Додатковим захистом від вітру можуть стати тенти, якщо прикріпити їх за дерева позаду намету.

Харчування

При низьких температурах організм витрачає велику кількість енергії щоб зігрітися. Враховуючи це, зі спокійною душею можна їсти жирну й вуглеводну їжу. Бажано взяти з собою якісний туристичний термос і тримати його при собі. Пийте багато гарячих напоїв:  каву вранці, чай і какао протягом дня і трохи глінтвейну перед сном, щоб зігрітися. Приємним доповненням до цих напоїв стане обсмажений на багатті зефір, зі смаком якого ви відчуєте себе героєм улюбленого зарубіжного пригодницького фільму.

Активні розваги

Продумайте активні розваги в поході, адже чим більше ви рухаєтеся, тим тепліше вашому тілу. Робіть зарядку, це актуально не тільки вранціJ Пострибайте, розімніться і лише потім залазьте в спальник. Організуйте час на природі так, щоб постійно бути зайнятими фізично. Наприклад, вранці – піший похід по гриби, в обід – рухлива гра у футбол чи бадмінтон, а ввечері – танці та пісні біля вогнища під гітару.

Одяг та тепло

Ключовим моментом для задоволення, комфорту і найголовніше – здоров’я в осінньому поході є тепло. Ранок в осінньому лісі морозний, тому одягатися після сну слід особливо тепло. Візьміть із собою зігріваючий одяг. Зрозуміло, що ви навряд чи підете в осінній ліс без светру й теплих штанів, однак цього не достатньо, щоб не замерзнути вночі. Обов’язково покладіть в рюкзак:

• термобілизну

• флісову куртку

• светр

• водонепроникну куртку

• теплу шапку

• рукавички (плюс одну запасну пару, якщо перша промокне)

• черевики з водовідштовхувальним покриттям

• запасні черевики

• багато (!) пар шкарпеток

• дощовик

• кілька змін одягу (залежно від тривалості походу).

Щоб одяг під час переодягання був теплим, скористайтеся маленькою хитрістю: покладіть його в спальник на кілька хвилин. У осінні ночі не буде зайвім перестрахуватися і взяти подвійний спальний комплект: постелити під спальник два килимки й накритися додатковим спальником або спеціальним захисним чохлом. На додаток візьміть із собою грілку. Тут підійде проста похідна пластикова пляшка з гарячою водою, яка стане справжнім порятунком у холодну осінню ніч у лісі.

Недоторканний запас

Ситуації бувають різні, і ніколи не варто забувати про всілякі форс-мажори. Треба бути максимально передбачливими й готовими до них. На цей випадок майте при собі такі речі:

• непромокальні сірники

• кишеньковий і налобний ліхтарики

• рятувальні покривала з фольги (допоможуть не замерзнути)

• ватні кульки, просочені вазеліном або олією (допоможуть розпалити багаття)

• засіб для дезінфекції

• засоби для надання першої допомоги

• запас води

• складаний ніж

• GPS та компас

Прислухавшись до цих порад, ви проведете вихідні без неприємних моментів і зайвих клопотів. Проводьте свої вихідні яскраво, різноманітно і обов’язково активно!