Остеопороз – непомітний ворог, якого треба знати в обличчя

Остеопороз – захворювання скелета, яке характеризується порушенням будови кісток і зменшенням кісткової маси, від чого вони стають надто крихкими і легко ламаються. Вчені віддали остеопорозу четверте місце за поширеністю в світі після серцево-судинних, онкологічних і ендокринних захворювань [1, 2]. Найгрізнішим ускладненням цього захворювання є остеопоротичні переломи, які виникають майже «самі собою», від впливу навіть дуже слабких травмуючих чинників, і, якщо взяти у світовому масштабі, то  виникають кожні 3 секунди! [8]

До остеопорозу більш схильні жінки, особливо в період менопаузи. Поширеність його серед людей зростає з віком. Вченими досліджено, що він є у кожної десятої шістдесятирічної жінки, і в двох третин дев’яностолітніх жінок [9]. Чоловіки страждають від нього набагато менше, хоча і їх він не оминає. В Україні остеопороз виявлений у 13,4% жіночого та 2,9% чоловічого населення загалом, а  віком частка хворих на остеопороз збільшується до 22% у чоловіків та 53% у жінок [3, 4].

Більшість людей хворіють на остеопороз первинного типу. Він залежить від дефіциту естрогену в жінок і тестостерону в чоловіків та особливо активно прогресує на фоні нестачі кальцію в щоденному раціоні й вікового зниження концентрації вітаміну D в організмі [6]. Саме про цей тип поведемо мову далі, бо лише з ним можна активно боротися в домашніх умовах.

Крім вже названих причин, факторами ризику остеопорозу є спадковість, анатомічні особливості кістки (тонкокоста конституція з низькою масою скелета), тривале вживання певних  медикаментів (стероїдів, протиепілептичних препаратів чи антикоагулянтів), неправильне харчування, низьке споживання кальцію (менше, ніж 300 мг за добу, що відповідає 1  склянці молока), недостатнє надходження вітаміну D, високе споживання кофеїну, куріння, вживання спиртного (більше 200 мл алкоголю на тиждень), слабка фізична активність [5,6].

Найнебезпечнішим є те, що пацієнтів з остеопорозом зовсім не турбує їх захворювання, тому першою поміченою ознакою остеопорозу може бути вже сам перелом. Діагностувати остеопороз можна лише за допомогою спеціальних методів, які дають змогу побачити стан кісткової тканини, не  порушуючи цілісності тіла. Таким методом є денситометрія – метод визначення щільності кістки за допомогою рентгенівських променів або хвиль ультразвукової частоти. Щільність кісткової тканини –  основний показник, який визначає міцність кістки, її стійкість до механічного навантаження [3, 4].   Денситометрія – цілком безпечний, безболісний і швидкий метод, який дає досконалі інформаційні результати. Дані, отримані під час денситометрії, обробляє комп’ютер,  порівнює результати обстежуваного з показниками, прийнятими за норму для людей відповідної статі і віку.

Для з’ясування реального стану справ в Україні, наші вчені нещодавно провели дослідження СКЕЛЕТ – денситометричне обстеження населення у великих містах України – Києві, Харкові, Одесі, Львові
Загальна кількість респондентів близько 1000 осіб. З’ясувалося, що незалежно від віку дефіцит кісткової маси мають 43% обстежених, хоча остеопороз є тільки у 7%. Також виявили, що найвищий показник остеопорозу має населення Києва – 10,75%, а найнижчий – Львова (3,2%), а показники серед обстежених у Харкові та Одесі виявилися приблизно посередині цих крайніх результатів. Враховуючи це, мешканцям великих міст особливо важливо докладати зусиль для того, щоб прояви остеопорозу з’явилися чим пізніше і були чим менше виражені.

Слід пам’ятати, що повноцінно вилікувати остеопороз не можливо. Проте можна навчитися з ним жити і припинити подальший розвиток недуги. Для цього потрібно небагато: налагодити режим рухової активності і якість харчування. Прогулянки, пробіжки, танці, йога: будь-що, що вам до вподоби, здатне надати кісткам необхідного їм здорового «стресу» і зробити їх міцнішими. Крім того, завдяки вправам, ви зміцните м’язи, покращите координацію і рівновагу, чим зменшите ймовірність впасти зашпортнувшись чи посковзнувшись.

Ще одним способом лікування остеопорозу, який рекомендований всім жінкам, слід вважати «здорову» дієту з оптимально підібраним співвідношенням кальцію і вітаміну D. [10]. Правильніше за все звірятися зі здоровою дієтою, яка базується на постулатах харчової піраміди. При цьому дуже важливо бути впевненим в тому, що з їжею надходить необхідна кількість і кальцію, й вітаміну D.  Однак досить складно щодня отримувати все необхідне з їжі, особливо якщо контролювати калорійність та кількість спожитого. Тут на допомогу приходять стандартизовані медичні препарати, які містять збалансовану кількість необхідних мінералів та вітамінів, здатні забезпечити організм всім необхідним без зайвих зусиль та роздумів.

Відомо, що кістки починають втрачати свою масу вже з віку 30 років. Тому жінкам, які хочуть залишатися активними надовго, варто не чекати настання менопаузи, щоб почати з’ясовувати, є  в них остеопороз чи немає, а займатися профілактикою вже з цього віку [7]. 

Попередити появу остеопорозу набагато легше, ніж лікувати його, тим більше, що профілактичні заходи точнісінько такі самі, як і описані вище способи лікування. Краще завчасно почати вживати препарати кальцію та втримувати добру фізичну форму, щоб пізніше не вдаватися до активніших дій. І, звичайно, дуже важливо періодично консультуватися з лікарем і в жодному разі не займатися самостійним лікуванням, щоб не дати шансу жодним ускладненням.

 

Література

 

Генант Г.К., Купер С., Пур Г. и др. Рекомендации рабочей группы ВОЗ по обследованию и лечению больных остеопорозом//Остеопороз и остеопатии. – 1999. – № 4. – С.206.
Оценка риска переломов и ее применение для скрининга постменопаузального остеопороза//Доклад Рабочей группы ВОЗ. — Серия 843, 1994. — 183 с.
Поворознюк В.В., Подрушняк Е.П., Орлова Е.В. и др. Остеопороз на Украине. Киев, 1995. — 48 с.
Поворознюк В.В. Остеопороз у населення України: фактори ризику, клініка, діагностика, профілактика і лікування. Автореф.дис. д.м.н.: Київ, 1998. — 49 с.
Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium, Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academy Press, 2010. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56063/
Heaney et al. Osteoporos Int. 1999, 9:19-23
Heaney RP, Recker RR, Stegman MR, Moy AJ. Calcium absorption in women: relationships to calcium intake, estrogen status, and age. J Bone Miner Res 1989;4:469-75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2816496?dopt=Abstract

Johnell O and Kanis JA (2006) An estimate of the worldwide prevalence and disability associated with osteoporotic fractures. Osteoporos Int 17:1726.
Kanis JA (2007) WHO Technical Report, University of Sheffield, UK: 66.
National Institutes of Health. Optimal calcium intake. NIH Consensus Statement: 1994;12:1-31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7599655?dopt=Abstract