Паштетна симфонія: чому під музику їсти смачніше

А ви знали, що коли ми оцінюємо смак поданої нам страви, то на наш мозок впливають не тільки її смак і запах, але й також сприйняття візуальної, слухової і тактильної інформації. З візуальною інформацією все зрозуміло – красиво оформлена страва покращує апетит і стимулює виділення шлункового соку. Але найцікавіше те, що набагато смачнішою нам здається страва, яку ми вживаємо під музику чи інші звуки, відповідні ситуації. Наприклад устриці під шум морського прибою – просто казкові!

Саме цей феномен наштовхнув відомого кулінарного експерта, гастроентузіаста та справжнього капітана збірної України з поліпшення культури харчування Євгена КЛОПОТЕНКА на створення особливої гастрономічної симфонії. Ставши бренд-шефом нового закладу Києва «Паштет-кафе нашого міста», у Євгена виникла ідея винайти ідеальні смакові поєднання для 7 нот.

Сім нот смаку

Євген разом зі своєю командою розробив лінійку паштетів, що складається з семи різних смаків і відтінків і постарався передати градацію смаку через ноти: від низької до високої, від насиченого смаку до легкого післясмаку. Отже сім нот справжнього гастрономічного задоволення мають такий вигляд:

ДО – паштет з індички і сезонних овочів
РЕ – паштет з яловичини з інжиром і копченої грушею
МІ – паштет з кролика з конфітюром з перцю чилі
ФА – паштет з курячої печінки з розмарином під соусом Чемічурі
СІ – паштет з оселедця, сиру із зеленим яблуком
ЛЯ – паштет зі свинини з беконом і лавандою
СІ – український хумус за рецептом 1902 року.

Також кулінар хотів повністю змінити саме сприйняття паштетів. Якщо раніше паштет був лише доповненням до страв, то в його концептуальному меню кожен із 7 паштетів – це самостійна страва, яку хочеться пізнавати і якою хочеться насолоджуватися. На презентації він запропонував дегустувати кожен із видів паштетів закривши очі та вслухаючись у кожну ноту, яку він власноруч відбивав на спеціальному музичному інструменті.

«Ви коли-небудь пробували смаки по нотах? Кожен смак паштетів – це окрема нота. І чим нижче нота – тим більш насиченим смак. Чим вище – тим сильніше ви відчуваєте ніжність страви з його неймовірним післясмаком. Це симфонія». – коментує своє авторське меню бренд-шеф Євген Клопотенко.