Підліткова наркоманія: сигнали для батьків

Вилікувати наркоманію вдається лише в одному з десяти випадків. Тому найпростіший спосіб вберегтися від проблеми – взагалі не ставати на цей шлях. Але як бути з тими, чиї уявлення про добре і погане ще не до кінця сформовані? Мова піде про підлітків. Як запідозрити, що ваша дитина вживає наркотики і вчасно вжити необхідних заходів, читайте у цій статті.

Ознаки підліткової наркоманії

Від підліткового віку годі й чекати стабільності та врівноваженості. Саме тому один-два симптоми, що будуть перераховані нижче, не обов’язково мають стати причиною для стурбованості. Тільки після того, як ви помітили кілька із цих сигналів (4 і більше), варто насторожитися.

Сигнал 1. Зміна режиму дня

Підліток раптом починає плутати день з ніччю, часто страждає на безсоння і підвищену активність, чи навпаки почувається сонним і млявим. Харчування стає хаотичним: кількаденні голодування чергуються з надмірним апетитом, або ж бажання поїсти з’являється виключно після прогулянки з друзями.

Сигнал 2. Перепади настрою

Така звична проблема для перехідного віку раптом стає справжнім нашестям. Депресивність і апатія різко змінюються на ейфорію, бажання «звертати гори», багато говорити, сміятися. Час від часу підліток вчиняє істерики, у нього трапляються нервові зриви, психотичні напади, приступи паніки.

Сигнал 3. Фізичні прояви

Почервонілі чи каламутні очі, розширені чи звужені зіниці, бліде чи почервоніле обличчя, «бігання очима», нервові рухи ногами/руками/щелепою, підвищена пітливість, мішки під очима, сині видимі капіляри на тілі (особливо на кінцівках), порушення координації рухів, різке схуднення, шлункові розлади, підвищення чи падіння тиску, хронічний кашель, незв’язне мовлення.

Сигнал 4. Нервовість

З підлітком стає неможливо говорити: будь-які, навіть нейтральні, фрази все частіше викликають у нього шквал емоцій. Бажання з’ясувати причини такої поведінки чи просто поцікавитися його справами натикаються на ворожість і холод. Спостерігаються хворобливі реакції на критику, замкненість, пригніченість. Можливе часте прогулювання занять, втечі з дому тощо.

Сигнал 5. Зміна звичного кола інтересів

Підліток відмовляється від своїх старих друзів, натомість з’являються нові, які рідко потрапляють на очі. Він ніколи не розповідає, чим займається у вільний час, або просто «забріхується», починає хитрувати та обманювати. Улюблені хобі стають нецікавими, як і навчання, книги та інші справи. Різко падає успішність, зникає вміння концентруватися, погіршується пам’ять. Підліток часто говорить телефоном приглушеним голосом, вживаючи незрозумілі сленгові вирази, секретні слова.

Сигнал 6. Часті фінансові запити

Фінансове питання починає підійматися частіше. Підліток постійно вигадує приводи випросити у батьків більше грошей – здати на потреби навчального закладу, на подарунок другу, на кишенькові витрати тощо. З будинку можуть пропадати коштовності, підліток постійно губить/позичає/вимінює свої особисті речі і т.д.

Сигнал 7. Очевидні прояви

Синці, порізи чи сліди від уколів; білий порошок на дзеркалі чи іншій плоскій поверхні, трубочки, скручені купюри, пластикові картки; закопчені ложки, фольга; пакетики/баночки/інші ємкості з незрозумілими речовинами; капсули, упаковки з ліками; коробки з-під сірників, пляшки з отворами і т.д.

Дії батьків у разі підозри на підліткову наркоманію

Якщо ви впевнилися в тому, що підстав для хвилювання достатньо, спробуйте вжити таких заходів:

1. Не панікуйте, уважно спостерігайте за підлітком, аби не залишилося ніяких сумнівів. Безпідставна критика може стати ударом по самооцінці вашої дитини.

2. Зберіть більше інформації про те, які наркотики, при яких обставинах і в якій компанії вживає дитина. Зверніться у відповідні служби підтримки і отримайте консультацію, що допоможе оцінити складність ситуації.

4. Повідомте підлітку про ваші підозри, зберігаючи уточнювальний, а не звинувачувальний тон. Не бийте, не лайте і не погрожуйте. Намагайтеся говорити на рівних, як з дорослою людиною. Спробуйте донести дитині, що розумієте її інтерес до всього нового. Поясніть, що досвід вживання наркотиків не є унікальним і таким шляхом ідуть деякі люди, покажіть усі можливі перспективи: що буде, якщо сьогодні ж почати позбуватися цієї проблеми, а що – коли продовжувати далі. Запропонуйте свою підтримку і допомогу.

5. Якщо існує потреба в лікуванні, зробіть усе можливе задля його впровадження. Найкращий спосіб зробити це спокійно: аргументовано довести підлітку необхідність втручання медицини.

8. Не практикуйте самолікування.

9. Не намагайтеся боротися наодинці, зверніться за допомогою до фахівців (психіатра-нарколога, психолога).

Підготувала Ася Дан