Плоскостопість: лікувати чи ігнорувати?

Діагноз «плоскостопість» люди часто ставлять собі самі, покладаючись лише на зовнішні ознаки. Власне, лікар зробив би так само – плоскостопість визначається візуально, тож нічого катастрофічного у такій «самодіагностиці» нема, особливо якщо йдеться про плоскостопість легкого ступеню. Вона спостерігається в дуже багатьох людей, і вони зазвичай практично не мають скарг – якщо, звичайно, носять відповідне взуття та ведуть спосіб життя, що не погіршує стан стоп. Але бувають й інші випадки. Саме тоді без поради лікаря не обійтися.

Що таке плоскостопість, чому вона виникає і до чого призводить?

Плоскостопість – це деформація форми стопи, для якої характерне зниження її склепіння.

При значній деформації стопа повністю втрачає свої ресорні та амортизуючі властивості. У нормі стопа людини має два склепіння: повздовжнє і поперечне. Важко переоцінити їхню роль: вони допомагають утримувати рівновагу та амортизують під час ходьби. При плоскостопості, тобто порушенні її нормальної форми, навантаження, яке мають брати на себе стопи, компенсують стегновий, колінний та гомілковостопний суглоби ніг, а також хребет. При виражених ступенях плоскостопості хребет починає боліти досить швидко, адже не призначений для таких навантажень. Крім того, боліти можуть суглоби стегна, коліна та гомілки. Тож якщо скаржитеся на болі у спині та ногах, не відкидайте одну з найпоширеніших причин – плоскостопість. Вона також спричиняє порушення постави і є одним з фактором ризику розвитку варикозного розширення вен.

Плоскостопість може бути вродженою, але значно частіше – у переважній більшості випадків – вона набута. Серед видів набутої плоскостопості – травматична, паралітична, рахітична і статична. Щодо першої форми – зрозуміло, така плоскостопість виникає внаслідок переломів кісток стопи чи травм гомілковостопного суглоба, а також зв’язок стопи. Паралітична плоскостопість є наслідком перенесеного поліомієліту чи інших важких захворювань. Рахітична плоскостопість виникає внаслідок розвитку рахіту, що порушує правильне формування кісток стопи. Найпоширенішою формою плоскостопості є статична. Її спричиняють зайва вага, слабкість м’язів та зв’язок стопи через низьку фізичну активність, тривалі навантаження на стопи (у людей «стоячих» професій), а також постійне носіння незручного та вузького взуття, особливо на підборах.

Ступені плоскостопості

Перший ступінь плоскостопості називають слабовираженим. Зазвичай людина його не відчуває. Якщо при першому ступені плоскостопості не зловживати носінням взуття на підборах, дотримуватися здорового режиму фізичних навантажень, стежити за своєю вагою та уникати тривалого стояння, воно не впливатиме на загальне самопочуття.

Другий ступінь плоскостопості називають помірно вираженим. Ці зміни помітні неозброєним оком, захворювання може супроводжуватися болем у гомілковостопному суглобі, у стопі, при цьому іноді змінюється хода, стаючи важчою.

Третій ступінь плоскостопості – це повна деформація склепінь стопи. При третьому ступені плоскостопості часто розвивається сколіоз чи інші порушення постави, виникають остеохондроз, артоз, порушуються структури хребта, утворюються міжхребцеві грижі.

Чи є в мене плоскостопість?

Якщо ви досі не знаєте відповіді на це запитання, то, ймовірно, у вас її або немає, або ж є перший ступінь деформації стопи. Втім, і при першому ступені є характерні ознаки. Вони не так виражені, як при серйозній деформації, але все ж присутні. Отже:

  • якщо підбори на давно ношеному взутті стерті переважно з внутрішнього боку;
  • якщо ноги швидко втомлюються при ходьбі або тривалому стоянні;
  • якщо стопи починають боліти після фізичних навантажень;
  • якщо ходити на підборах неймовірно важко;
  • якщо крім цих ознак є ще й часті скарги на біль у попереку, у стегнах, колінах…

…усе це може свідчити про наявність плоскостопості. Втім, для варикозного розширення вен характерні схожі симптоми, тому, якщо скарги вже виникли, зверніться до лікаря, щоб встановити точний діагноз.

Як лікують плоскостопість?

Існують вправи, які допомагають зменшити ступінь плоскостопості або взагалі її позбутися в дитячому віці. М’язи, кістки та зв’язки дитини сприйнятливі до фізіотерапевтичного лікування, тому вправи, призначені лікарем, допоможуть виправити ситуацію. Інша річ – дорослі. У них лікування триває довше і потребує більших зусиль. Є, наприклад, комплекс вправ, які дають змогу позбутися плоскостопості впродовж чотирьох-шести місяців щоденних занять.

Звичайно, треба звернути увагу на те, яке взуття ви носите, чи не надто воно вузьке, чи відповідного розміру, чи зручний в ньому супінатор, чи не надто високі підбори. А ще – позбутися зайвої ваги, однієї з найпоширеніших причин багатьох хвороб. У тому числі й плоскостопості.

Також чиатйте

“Бігати чи ходити?” 

“Як зробити тренування у спортзалі приємною звичкою?”