Погіршення пам’яті: 5 кроків профілактики

Забуваєте, чи замкнули двері, чи погодували кота, чи полили квітку, чи не залишили увімкненою праску? Вважаєте це ознакою розгубленості чи поганої концентрації уваги? Іноді це справді так, але найчастіше такі ситуації пов’язані з погіршенням пам’яті.

Чому погіршується пам’ять?

Існують різні причини погіршення пам’яті. Частина з них пов’язана з серйозними захворюваннями або є їхнім наслідком, але досить часто проблеми із запам’ятовуванням та згадуванням спричинені іншими факторами:

  • стрес
  • емоційні переживання, хвилювання
  • дефіцит сну, неправильний режим роботи та відпочинку
  • депресивні стани
  • травми голови
  • інсульт
  • гіпертонічна хвороба, гіпертонічний криз
  • хронічні захворювання судин, які спричиняють погіршення кровопостачання головного мозку
  • вживання алкоголю, наркотичних речовин
  • прийом деяких ліків

Проблеми із пам’яттю? Починайте профілактику!

Незалежно від того, чому погіршується пам’ять, профілактичні заходи допоможуть відновити цю надзвичайно важливу функцію мозку. Профілактика втрати пам’яті включає кілька важливих заходів.

1. Нормалізація режиму дня

Важливо, щоб організм відпочивав. Для нормального функціонування мозку потрібно достатньо спати. Нічний сон має тривати щонайменше 7 годин, оптимально – 8. Якісний сон стимулює роботу мозку, сприяє обробці інформації, отриманої впродовж дня.

2. Боротьба зі стресом

Якщо ви постійно перебуваєте в стресовому стані, годі сподіватися на гарну пам’ять. Організм настільки втомлюється від постійного навантаження, що функції мозку поступово знижуються. Йдеться не лише про пам’ять, а й загалом про когнітивні здібності людини: концентрацію уваги, вміння використовувати інформацію, швидко реагувати в різних ситуаціях.

3. Достатнє перебування на свіжому повітрі

Може здатися, що регулярні прогулянки мало пов’язані зі станом пам’яті, але це не так. Коли ми перебуваємо на свіжому повітрі, то насичуємо весь організм киснем. А це означає, що кисень живить і клітини мозку – це надзвичайно важливо для підтримки його діяльності. Якщо ви зможете організувати заняття фізкультурою на вулиці, ефект буде ще кращим, адже фізичні вправи теж позитивно впливають на роботу мозку і пам’ять.

4. Навантаження для мозку

Тренувати когнітивні функції допоможе не тільки вивчення мов, а й будь-яка діяльність, що змушує напружувати пам’ять. Схожу дію має, наприклад, розв’язування кросвордів. Завдяки цьому між клітинами мозку постійно утворюються нові зв’язки і це допомагає зберігати мозкову активність на досить високому рівні, сприяючи збереженню пам’яті.

5. Стимулювання мозкового кровообігу

Досягти цього дозволяють засоби, що містять екстракти деяких рослин, зокрема, гінкго білоба і центела азійська. Прийом комплексу Білларіум, який містить саме ці складові, дозволяє активізувати постачання кисню та глюкози в клітини мозку і поліпшити мозкову діяльність: процеси мислення, запам’ятовування, концентрації уваги. Зважаючи на те, що це засіб природного походження, його призначають людям будь-якого віку з різними супутніми патологіями, а також рекомендують у комплексі з іншими засобами при захворюваннях судин та порушенні кровопостачання головного мозку, при яких відбувається погіршення пам’яті.

Читайте також:

Ішемічна хвороба серця: профілактика можлива!

Реабілітація після інсульту: методи і перспективи

Головний біль, шум, запаморочення: чому вони виникають?
РЕКЛАМА

БІЛЛАРІУМ – комплексний засіб, що містить стандартизовані екстракти листя гінко білоба і трави центели азіатської. Властивості гінко білоба добре відомі в медицині: екстракт листя цього дерева допомагає нормалізувати кровопостачання мозку, насичує клітини і тканини киснем та глюкозою, нормалізує обмін речовин у клітинах. Засоби із вмістом екстракту листя гінко білоба рекомендується західними протоколами лікування деменції – вікового порушення функцій мозку та проблем із пам’яттю. Спеціалісти призначають його не тільки завдяки доведеній ефективності, а й зважаючи на високий ступінь безпеки.

Менш відомим, але не менш ефективним компонентом БІЛЛАРІУМУ є трава центели азійської – частіше зустрічається її назва “готу кола”. Ця рослина входить до так званого “золотого списку” аюрведичної медицини – переліку з півсотні трав, дієвість яких доведена століттями практичного застосування. Цю унікальну траву ще називають “травою пам’яті”, адже вона підвищує інтелектуальні здібності та запобігає процесам старіння, які впливають на роботу мозку і погіршують пам’ять. Готу кола – або  центела азійська – джерело біологічно активних речовин, які заспокоюють при стресах, нервових розладах, тривожних станах, депресіях, сприяють нормалізації артеріального тиску, зміцнюють кровоносні судини, поліпшують кровообіг в мозку.

Екстракти гінко білоба та центели азійської у комплексі сприяють поліпшенню пам’яті, уваги та інших когнітивних функцій. Важливо, що готу кола підсилює позитивні ефекти гінко білоба, дозволяючи досягти справді високих результатів у профілактиці проблем з пам’яттю та увагою. БІЛЛАРІУМ – ефективний засіб, рекомендований при втраті або погіршенні пам’яті внаслідок стресу, порушень мозкового кровообігу при різних захворюваннях, в тому числі – після інсульту, при віковому погіршенні когнітивних функцій та здатності запам’ятовувати.