Помідори, лікопен і довголіття – який зв’язок?

Помідори багаті на лікопен – антиоксидант, який знижує ризик онкозахворювань, його також пов’язують зі здоров’ям серця, а у чоловіків – зі здоров’ям простати.

Біохіміки стверджують, що лікопен – це каротиноїд. Для технологів харчових виробництв лікопен – харчовий барвник, який міститься в помідорах, рожевих грейпфруктах і в усьому їстівному, що має червоний колір, наприклад, багаті на лікопен кавун, гострий червоний перець, папайя.

Онкологи лікують лікопеном своїх пацієнтів. Кардіологи – відповідно також, дієтологи рекомендують його для боротьби з ожирінням. Крім того, доведено, що лікопен в сто разів ефективніше захищає від старіння, ніж вітамін Е.

Ще років десять – і лікопен, можливо, отримає статус панацеї від усіх бід. Але поки що властивості лікопену вивчені не повністю. Хоча вивченням цієї проблеми займаються вже більше півстоліття.

Влітку та восени, в сезон цих овочів, їжте якомога більше свіжих помідорів. В інший час року вживайте перероблені томати у вигляді кетчупу і томатної пасти. До речі, у кетчупі (домашнього виробництва) і томатній пасті лікопену ще більше, ніж у свіжих помідорах, оскільки його концентрація збільшується у процесі випарювання томатного соку. Вибираючи продукти на основі томатів, віддавайте перевагу тим, в яких менше цукру, солі та інших добавок.

Читайте також:

Томат – продукт, що дивує 

Томати багаті на антиоксиданти

Здорове харчування – напої, що допомагають спалювати калорії