Помело: користь фрукта

Мабуть, вам не раз в крамницях потрапляв на очі незвичний зеленкуватий фрукт, схожий на апельсин. Відколи ж у нас з’явилися такі «гібридоапельсини»?

 

Вочевидь, якщо ми б не знали, що це зовсім не апельсин, а інший екзотичний фрукт, то цілком могли би щось наплутати.

Помело теж відноситься до родини цитрусових, і йог найближчим родичем є грейпфрут, хоча за розміром значно перевищує його. Він є його «батьком», а не  різновидом, як вважають деякі науковці. Вага фрукта може становити кілька кіло, ба навіть досягнути позначки 10!

За смаком він більше солодкий і менш гіркий за грейпфрут. За формою – круглий, рідше – овальний. Може також мати форму груші. 

 

Дещо з історії. Привіз цитрус із східної півкулі англійський мореплавець Шеддок. Тому не дивуйтеся, якщо бачитимете цей фрукт саме під такою назвою – «шеддок».

 

Щодо «корисностей», то тут як і в усіх представників родини цитрусових їх немало!

Зокрема, помело має найбагатший вітамінно-мінеральний склад. До його складу входять вітаміни А, В та С у високій концентрації,  які приводять людський організм в тонус. Є калій, фосфор, залізо та натрій, також клітковина, бета-каротин і пектин, які важливі для зору та нормального обміну речовин.

 

У фрукта є також ефірні олії, які сприяють боротьбі з вірусами та підвищують імунітет. Він зміцнює серцево-судинну систему та діє як антисептик та  відновлюючий засіб.

 

Якщо Ви на дієті, то «помело» стане для вас так званою «рятувальною шлюпкою», оскільки містить невелику кількість ккал (у 100 г всього 32 ккал),  але прекрасно тамує голод.

 

До того ж, він неабияк заряджає організм, підвищує працездатність та покращує самопочуття. Завдяки наявним антиоксидантам сповільнює процеси старіння.

Вчені довели, що помело є своєрідним антидепресантом і сприяє виділенню гормону щастя.

 

Цитрус має також особливі речовини – лимоноїди, які знижують рівень цукру в крові, попереджають розвиток раку, катаракти, захворювань нервової системи.

Фрукт покращує смакові якості інших продуктів, тому сміливо можете фантазувати зі стравами, поєднуючи його з чимось цікавим.