7 способів як попередити інсульт

Основними факторами, які роблять нас більш вразливими до інсульту є вік та спадковість. Звісно, ви не можете повернути роки назад або змінити історію своєї сім’ї, але є багато інших факторів, що підвищують рівень ризику інсульту і у ваших силах їх контролювати. Звісно, якщо вам про них відомо.

Було визначено 7 способів, які допоможуть вам знизити ризик інсульту:

  • Намагайтесь контролювати артеріальний тиск

Високий артеріальний тиск є важливим фактором, який вдвічі або навіть вчетверо підвищує ризик інсульту, якщо його не контролювати. Високий кров’яний тиск є найчастішим фактором, що підвищує ризик розвитку інсульту у чоловіків та жінок.

Ваша ідеальна мета: підтримка артеріального тиску, який в спокійному стані не має сягати відмітки не більше за 140/90 мм рт.ст. (для хворих на цукровий діабет – не більше за 140/85 мм рт. ст.) При перевищенні даних показників  слід обов’язково звернутися до лікаря.

Як досягти цього:

Добова кількість солі, що в середньому вживає людина  5 г – 1 чайна ложка. Скоротіть  кількість солі у щоденному раціоні до 0,25 г – половини чайної ложки;

  • Уникайте продуктів з високим вмістом холестерину (фаст-фуд, сир, морозиво);
  • Нехай для вас увійде у звичку щодня вживати фрукти, овочі, страви з цільного зерна та молочні продукти з низьким вмістом жиру. Два-три рази на тиждень варто вживати рибу;
  • Більше фізичних вправ: вам необхідно займатися спортом принаймні 30 хвилин на день (при можливості – більше);
  • Якщо ви курите – киньте палити;
  • У разі необхідності, приймайте ліки для зниження кров’яного тиску, але пам҆ятайте, що самолікування може зашкодити вашому здоров’ю.

  • Позбудьтесь зайвої ваги

Ожиріння, а також ускладнення, пов’язані з ним (у тому числі високий кров’яний тиск і цукровий діабет), підвищує ризик розвитку інсульту. Зверніть увагу, що втрата навіть п’яти кілограмів маси значно зменшить ризик розвитку інсульту.

Ваша мета: Тримайте ваш індекс маси тіла (ІМТ) на відмітці 25 і нижче.
Індекс маси тіла (ІМТ) – величина, що дозволяє оцінити ступінь відповідності маси людини  її зросту, і тим самим  оцінити, чи є маса недостатньою, нормальною або надмірною.  

ІМТ обчислюється за формулою: масу тіла в кілограмах потрібно розділити на величину зрісту в сантиметрах в квадраті.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ величина індекса маси інтерпретуються таким чином:
–  ІМТ 18,5 або менше означає, що ваша вага нижча за норму. У цьому випадку потрібно якомога швидше порадитися з лікарем і вжити заходів для нормалізації ваги, тому що занадто низька вага може викликати різні проблеми зі здоров’ям.
–  ІМТ від 19 до 24,9 означає, що у вас ідеальна вага. Для підтримання такої ваги, необхідно правильно харчуватися і займатися спортом.
–  ІМТ між 25 і 29,9 вказує на надлишкову вагу. Вам потрібно пройти обстеження, однак така вага не завжди пов’язана з проблемами зі здоров’ям.
–  ІМТ 30 і більше вказує на ожиріння. Цей стан може бути пов’язаним з різними тяжкими захворюваннями і потребує втручання лікаря і проведення курсу лікування .
Результати досліджень показали, що  тільки при дотриманні  збалансованого харчування людина може ефективно контролювати свою масу тіла, підтримуючи свій ІМТ в межах норми на рівні величини ІМТ 25.

Існує ряд порад і рекомендацій, дотримуючись яких можна, по-перше, не допустити появи зайвої ваги, а по-друге, схуднути, причому з користю для  здоров҆я.

Медики радять дотримуватись здорового способу життя, збалансованого харчування, регулярно займатися фізичними вправами.
Однією з рекомендацій є порада змінити свої харчові звички – зменшити розміри звичайної порції їжі, їсти часто невеликими порціями. Збалансувати калорійність свого раціону, знизити добову калорійність принаймні на 500 ккал, розподіляючи протягом дня наступним чином: вживати під час сніданку 25 % добової калорійності, на 2-й сніданок — 10 %, на обід — 35 %, на полуденок — 10 % и на вечерю — 20 %.

Необхідно відмовитись від вживання фаст-фуду, чипсів, солодких газованих напоїв, які крім безпосередньої  шкоди організму також сприяють появі зайвих кілограмів. Перевагу в їжі краще віддавати овочам і фруктам, при приготуванні страв їх корисніше тушкувати або запікати, ніж смажити.

Важливим фактором для підтримки ваги в нормі є контроль кількості рідини, що ви випиваєте протягом доби:  для дорослої людини необхідно вживати не менше 1,5-2 літрів на день, при цьому для пити краще просту або мінеральну воду.
Не слід забувати про фізичні навантаження, які допоможуть спалювати спожиті калорії. Необхідно підвищити фізичні навантаження та активно проводити час: ходити пішки, відмовитись від користування ліфтом. Знайдіть вид спорту, що підходить саме вам і займатеся ним регулярно.

Таким чином, щоб підтримувати свою ідеальну вагу протягом життя не потрібно виснажувати себе дієтами і фізичними навантаженнями, які знаходяться на межі ваших можливостей. Спорт повинен приносити радість, а харчування повинно бути здоровим постійно, а не тільки коли його необхідність стає очевидною. Коли здоровий спосіб життя увійде у звичку, підтримка ідеальної ваги буде даватися вам зовсім легко.

Спорт, спорт і ще раз спорт!

Фізичні вправи сприяють втраті маси тіла і зниженню артеріального тиску та позитивно впливають на зниження ризику інсульту.

Ваша мета: Займатися фізичними вправами помірної інтенсивності, принаймні п’ять днів на тиждень.

Як досягти цього:

Гуляйте щоранку після сніданку або вечері;

Запишіться з друзями до фітнес-клубу;
Під час тренування досягайте такого рівня фізичного навантаження, при якому у вас з҆являється задишка, але ви все ще можете говорити (це показник достатньої інтенсивності навантаження;)
Використовуйте сходи замість ліфта щоразу, коли це можливо;
Якщо у вас немає 30 хвилин поспіль для тренування, розбийте цей час на кілька 10 або 15-хвилинних занять.

  • Обмежте вживання алкоголю

Обмеження кількості алкоголю може зменшити ризик розвитку інсульту до мінімального. Дослідження показують, що якщо ви вживаєте невелику кількість одного алкогольного напою на день, ваш ризик може бути більш низьким. Він значно підвищується, як тільки ви починаєте вживати більше двох напоїв на день.

Ваша мета: Вживати алкоголь у помірній кількості. Однак якщо у вас є захворювання печінки – вживання алкоголю просто заборонене.

Як досягти цього:

Обмежуйтесь однією склянкою алкоголю на день;
Зупиніть вибір на червоному вині, адже воно містить ресвератрол, який позитивно впливає на роботу серця і мозку.
Слідкуйте за розмірами випитої порції: вона не має перевищувати стандартного об҆єму: 150 грам вина, 0, 33 літра пива або 50 грам міцного спиртного напою.

  • Обов’язково лікуйте будь-яку патологію серця, особливо порушення ритму.

Деякі захворювання серця та інших систем організму призводять до порушення ритму серця, в результаті чого відбуваються несинхронні скорочення міокарда, таке захворюваня називається аритмією Існує багато видів аритмій, деякі з них небезпечні для життя. Миготлива аритмія або фібриляція передсердь — це серйозна та поширена патологія, яка може зумовити тяжкі ускладнення з боку серцево-судинної системи і потребує проведення термінової діагностики та лікування.

 При фібриляції передсердь неможливо повноцінне скорочення відділів серця, тому порушується ток крові у порожнинах серця, що призводить до утворення в них тромбів. З током крові тромб може потрапити в крупні судини і звідти з током крові може поширюватися по всій судинній системі до життєво важливих органів, зокрема у мозок, що спричинить інсульт,  сердце, що призведе до інфаркту, в нирки, кишечник, нижні кінцівки. Припинення кровопостачання викликає некроз (інфаркт) ділянки цього органа або навіть всього органу. Інфаркт мозку називається інсультом. Пацієнти з фібриляцією передсердь потрапляють до групи ризику розвитку інфаркту міокарда та інсульту.

 Фібриляція підвищує ризик інсульту майже в 5 разів і її слід сприймати серйозно.

 Інсульт – це різке порушення мозкового кровообігу внаслідок закупорювання, розриву або різкого тривалого спазму мозкових судин. Симптоми захворювання не завжди  одні й ті самі, так як відбувається ураження  різних ділянок мозку. Найбільш часто виникають порушення координації рухів, оніміння частини тіла, порушення мовлення, ковтання, різкий дуже сильний головний біль і блювання,  у важких випадках втрата свідомості.

Види інсульту

Існує два види інсульту: ішемічний та геморагічний.

   Ішемічний інсульт – ішемія і некроз ділянки мозку, що виникають внаслідок раптового припинення кровопостачання в одній із ділянок мозку.

 За механізмом розвитку розрізняють такі види ішемічного ураження:                                           

– Тромбоемболічний інсульт, який  виникає внаслідок тромбозу або емболії судини мозку  кров҆яним згустком або емболом, що утворюється при вадах клапанів серця, бактеріальному або ревматичному ендокардиті, серцевих аритміях. Порушення синхронних скорочень серця при фібриляції призводить до послаблення серцевої діяльності і зниження мозкового кровоточу, поява завихрень потоку крові на клапанах сприяє утворенню тромбів в порожнинах серця. Тромби можуть відриватись і  з кровотоком потрапляти до судин мозку, викликаючи тромбоемболічний або кардіоемболічний ішемічний інсульт.

–      Атеротромботичний інсульт  розвивається внаслідок атеросклеротичного процесу в організмі. Атеросклеротичне ураження стінок судин як причина інсульту діагностується у кожного третього пацієнта с діагнозом ішемічний інсульт. Холестеринові бляшки, що утворюються на внутрішній стінці судини, призводять до звуження її просвіту, можуть піддаватися процесу виразкування, внаслідок чого на поверхні бляшки осідають тромбоцити. У подальшому бляшка може зруйнуватися і її фрагменти  разом з утвореними навколо тромботичними масами потрапляють з током крові до мілких артерій мозку, закупорюючи їх.

– Гемодинамічний  інсульт  – при цьому ураження головного мозку відбувається внаслідок різкого та тривалого спазму судин мозку.

Причинами ішемічного інсульту можуть бути гіпертонічна хвороба, порушення згортання крові, різна вроджена патологія мозкових судин, напад мігрені, що зумовлює тривалий спазм судиин.

– Геморагічний інсульт – більш тяжкий, ніж ішемічний. Внаслідок раптового розриву кровоносної судини  кров потрапляє у тканини мозку, виникає внутрішньочерепний крововилив, який призводить до стиснення тканин мозку і омертвіння ураженої ділянки.

Якщо у вас з҆явились такі симптоми як прискорене серцебиття або задишка, негайно зверніться до лікаря, який призначить вам необхідне обстеження та лікування.

Якщо у вас є фібриляції передсердь, слід суворо дотримуватись призначень кардіолога і проводити необхідне лікування.

Якщо ви маєте високий ризик розвитку інсульту атеротромботичного ґенезу – можливо, вам доведеться приймати препарати, що сприяють розрідженню крові або знижують ризик тромбоутворення. До таких засобів відноситься ацетилсаліцилова кислота. Прийом даного засобу запобігає склеюванню тромбоцитів (клітин крові, які забезпечують її згортання), що не дозволяє сформуватися тромбу і перекрити судинний кровоток. Ці властивості ацетилсаліцилової кислоти широко використовуються для профілактики та лікування ускладнень, що пов҆ язані з тромбоутворенням, а також для профілактики інсульту.

  • Лікуйте цукровий діабет

Цукровий діабет – захворювання, що  характеризується підвищеним рівнем глюкози (цукру) крові, хронічним перебігом, а також порушенням всіх видів обміну речовин: вуглеводного, жирового, білкового, мінерального і водно-сольового. Високий рівень глюкози крові, що зберігається протягом тривалого часу, ушкоджує кровоносні судини багатьох органів, а надто серця, нирок, очей та мозку, нижніх кінцівок.

Ваша мета: Тримайте рівень глюкози крові під контролем.

Як досягти цього:

Постійний моніторинг рівня глюкози крові;
Дотримуйтесь дієти, регулярно виконуйте фізичні вправи та приймайте призначені лікарем лікарські засоби, щоб зберегти рівень глюкози крові в межах рекомендованого діапазону.

  • Киньте палити

Куріння прискорює утворення тромбів кількома способами. Токсична дія нікотину сприяє згущенню крові, підвищує артеріальний тиск, прискорює ритм серця (викликає тахікардію). Крім того нікотин порушує жировий обмін в організмі, сприяє накопиченню в крові холестерину тим самим підвищуючи ризик розвитку атеросклерозу. Таким чином утворення тромбів може відбуватися внаслідок згущення крові, або внаслідок розвитку та швидкого прогресування атеросклерозу судин, що призводить до закупорки судини атеросклеротичною бляшкою.

Поряд зі здоровою дієтою та регулярними фізичними вправами, відмова від куріння є одним з найпотужніших факторів, які допоможуть вам значно знизити ризик інсульту.

Ваша мета: кинути палити.

Як досягти цього:

Проконсультуйтесь з лікарем з приводу оптимального та індивідуального методу терапії з метою припинення паління;
Слід застосовувати комплекс засобів проти палінння: нікотиновмісні таблетки або пластир, залучати до лікування психолога;
Не здавайтеся. Більшості курців потрібно декілька спроб, щоб кинути палити. Вважайте кожну спробу кроком до вашої мети.

Ознаки та симптоми інсульту:

Занадто багато людей, особливо жінок, ігнорують ознаки інсульту, тому що не звикли звертати увагу на своє здоров҆я. Не радимо чекати, якщо у вас є які-небудь незвичні симптоми, а дослухатися свого тіла і довіряти інстинктам. Лише в цьому випадку ви зможете вчасно отримати професійну допомогу.

  • Одна сторона вашого обличчя опускається, коли ви посміхаєтесь?
  • Коли ви піднімаєте руки перед собою, одна з них знаходиться на нижчому рівні?
  • Ваша мова невиразна і це звучить дивно?
Інші ознаки інсульту:
  • слабкість однієї стороні тіла;
  • оніміння, нечутливість шкіри обличчя;
  • незвично сильний головний біль;
  • порушення або часткова втрата зору;
  • відчуття оніміння та поколювання (так звані парестезії) у будь-якій ділянці тіла;
  • нестійка хода, запаморочення голови.

Якщо ви помітили у себе або оточуючих один із цих симптомів, негайно зверніться за професійною допомогою. Якщо її нададуть протягом перших 3 годин після появи симптомів, ваше здоров’я буде врятоване!

За підтримки ТОВ “Такеда Україна”

 UA/CVM/1116/0118e