Що потрібно знати про герпес

Вірус герпесу вражає клітини нервової системи і епітелію шкіри. Первинно або повторно (після перенесеної вітряної віспи) вірус через шкіру і слизову оболонку, по потім кровоносних і лімфатичних судинах проникає в міжхребетні нервові вузли та задні корінці спинного мозку, де може тривалий час зберігатися в неактивному стані.

Шкірним проявам, які часто є основними, практично завжди передують слабкість, нездужання, відчуття поколювання, печіння, свербіж, біль різного характеру на місці майбутніх висипань. Іноді пухирці бувають одиничними або висипання не з’являється зовсім. Висип зникає через 6-8 днів, і після нього  і на місці висипань залишаються неінтенсивні  пігментні плями. Однак нерідко у деяких хворих біль і свербіж можуть зберігатися місяці і роки, і тоді стан вже переходить у діагноз «постгерпетична невралгія».

Біль може бути сильним і дуже допікати хворому. Це найчастіше ускладнення. З роками ризик розвитку постгерпетичної невралгії збільшується – у віці, старшому за  55-60 років таке ускладнення розвивається приблизно у половини хворих.

Може також відчуватися свербіж і оніміння в місцях, де були елементи висипу оперізувального герпесу. У деяких випадках шкіра може стати дуже чутливою до дотику або зміни температури навколишнього середовища.

Доведено, що своєчасне застосування в якості лікування оперізувального герпесу системних противірусних препаратів (за призначенням лікаря) попереджає розвиток постгерпетичній невралгіі.

Дуже важливо почати лікування оперізувального герпесу якомога раніше, бажано в перші 2-3 дні після того, як з’явилися шкірні висипання, для раннього попередження розвитку різного роду ускладнень.

Крім того, бажано досліджувати стан імунної системи і додатково призначити спеціальні препарати, що активізують роботу захисних сил організму.

При сильному болю, коли необхідне призначення знеболювальних, рекомендована обов’язкова консультація невролога з індивідуальним підходом в підборі цих препаратів і врахуванням протипоказань в ряді випадків. Також рекомендується вживати вітаміни А, Е і групи В. Зовнішньо – обробка шкірних висипань антисептичними і противірусними засобами, що важливо не тільки при специфічному противірусному лікуванні, але і з метою попередження приєднання додаткової інфекції. Місцево для зняття свербіжу можна прикладати пакетики з льодом. З проти набряковою метою використовують антигістамінні препарати. При ураженні очей призначають очні краплі (після обов’язкової попередньої консультації офтальмолога). У стані ремісії можна затосовувати фізіотерапевтичні процедури.

За матеріалами журналу “Мистейцтво лікування”

Читайте також:

Що зробити для себе у Всесвітній день імунітету 
 

Просто про складне: імунна система та імунітет