Правила безпеки на батуті

Батут  – старий добрий винахід акробатів – за останні роки міцно увійшов у життя тих, хто не причетний ні до спорту, ні до цирку. Це чудова розвага для дітей  і ще один спосіб активного відпочинку для  дорослих.

Таке заняття підходить дітям від 3 до 103 років. Це чудова можливість порухатися на свіжому повітрі, вдосконалити навики свого тіла та навчитися чогось нового. Оскільки будь-який вид активності вимагає дотримання правил безпеки, пропонуємо занотувати в пам’яті кілька нескладних правил поведінки на батуті.

1. Батут повинен стояти на рівній поверхні, жодних перекосів, навіть «вирівняних»  підкладеними дошками чи камінцями, не повинно бути.

2. Батут має розміщуватися віддалік  дерев, стовпів чи будівель, на відстані не меншій, ніж його діаметр.  Над ним має бути вільний простір не менший за три його діаметри.
3. Навколо розважального батута обов’язково повинна бути захисна сітка. Винятки складають лише міні-батути для фітнесу.

4. На батуті, яким би великим він не був,  безпечно стрибати лише одній людині! Стрибання кількох  одночасно може призвести до травм.
5. Стрибаючи,  намагайтеся потрапляти завжди близько до центру, і не намагайтеся одразу повторити трюки, які колись бачили в інтернеті. Як то відомо, більшість травм починаються з «дивись, як я можу»!

6. Огляньте поверхню батута, після дощу він може бути слизьким та небезпечним для стрибків.
7. Завжди перевіряйте цілісність та комплектацію перед стрибками.
8. Утримайте від стрибків дітей до 3-х років. Не залишайте дітей  стрибати без нагляду.

Якщо ви вирішили придбати власний батут, то на вас лягають обов’язки з догляду за ним. Отож, регулярно перевіряйте батут, щоб він не мав зношених чи поламаних деталей. Якщо  навіть крихітний елемент вийшов з ладу,  замінюйте його, не зволікаючи. Бо інакше можна отримати травми, лікування яких не тільки обійдиться дорожче, а й змінить весь хід вашого літа.

Перед стрибанням обов’язково почистіть поверхню батуту від пилу й бруду. Це потрібно не тільки з естетичних міркувань – щоб не забруднитися, – а й з практичних- щоб не запорошити очі у найвідповідальніший момент. Поверхню батуту протріть спочатку вологою ганчіркою, щоб видалити бруд, а потім сухою. Пильнуйте, щоб поверхня достатньо просохла, щоб не послизнутися, стрибаючи.

Якщо вдома є діти, то варто забирати сходинки. Таким чином, коли вас немає поряд діти не залізуть на нього самі.

І останння порада – стрибайте з задоволенням!

Читайте також:

Активний відпочинок зменшує ризик хвороб серця

Як почати активне життя? Поради для лінивих 

Фізична активність дитини позитивно впливає на психічне здоров’я