Що потрібно знати про червоне м’ясо

Червоне м‘ясо — головна страва обіднього столу в багатьох родинах. Та чи знали ви, що за котлетами чи відбивними, окрім смакоти, можуть критися ризики для здоров‘я? Ще гірше, коли йдеться про ковбасу або сосиски. Про це пише у своєму ФБ в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Запитали в Daria Ozerna, як їсти улюблені страви без шкоди для здоров‘я. Корисно знати, особливо напередодні свят.

Червоне м‘ясо

До червоного м‘яса відносять м‘ясо ссавців: передусім, свинину, яловичину і баранину. М‘ясо птиці до цього переліку не входить.
Більшість процесованих м‘ясних продуктів також містять червоне м‘ясо: ковбаса, копчені вироби, сосиски чи хот-доги. Стейки та салямі не варто об‘єднувати в одну категорію “червоне м‘ясо“, як роблять у більшості досліджень на цю тему — їх вплив на здоров‘я дещо різниться.

Червоне м‘ясо має свої переваги. Це хороше джерело заліза, цинку, багатьох незамінних амінокислот, а також таурину, карнітину, коньюгованих лінолеїнових кислот, креатину, та вітаміну В12. Ці сполуки ми маємо отримувати передусім з їжі, а не з біологічно-активних добавок (https://goo.gl/8WK7G7).

Але є й багато причин, щоб рідше їсти червоне м‘ясо, зменшувати розмір порцій та намагатись замінити його рослинними продуктами. Особливо це стосується процесованого м‘яса. Люди, які регулярно їдять великі порції червоного і процесованого м‘яса, частіше хворіють на серцево-судинні хвороби, рак і передчасно помирають (https://goo.gl/z44kgZ).

Надлишок процесованого м‘яса в раціоні збільшує ризики появи раку товстої кишки, підшлункової залози та простати. Таке м‘ясо містить нітрозаміни та поліциклічні ароматичні вуглеводи — речовини, що мають карциногенну дію.

Процесоване червоне м‘ясо внесено до списку карциногенів ВООЗ. В цьому випадку існують переконливі докази на основі великої кількості епідеміологічних досліджень, що регулярне вживання процесованого м‘яса має велику шкоду для здоров‘я (https://goo.gl/NJf7tX).

До прикладу, якщо вживати таке м‘ясо щоденно та 50 грамів чи більше — ризики появи раку товстої кишки зростає на 18% (https://goo.gl/Qj7cqH). Риба та птиця такого впливу не мають (https://goo.gl/Fgns5R).

Як зменшити ризики від вживання червоного м‘яса?

  • Готового червоного м‘яса радять їсти не більше 70 грамів на день (https://bit.ly/2KPveHh), або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його кожного дня.
  • Намагайтесь повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м‘ясних продуктів — не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко.
  • Правильно обробляйте м‘ясо — запікайте, тушкуйте і відварюйте.
  • Додавайте до раціону більше рослинної їжі. Робіть дні без м’яса, збагачуйте раціон бобовими, горіхами. Якщо їсте м‘ясо — завжди супроводжуйте страву гарніром з овочів, а не смаженою калорійною їжею чи штучними жирними соусами.
  • Будьте фізично активними і підтримуйте здорову вагу — це значно знижує ризик низки хвороб, зокрема пов‘язаних із м’ясом.

Докладніше слухайте в ефірі на UA: Радіо Культура: https://goo.gl/xfKy95